Picadillo a la Habanera – Cubaanse gehaktschotel

Toen ik onlangs informatie zocht over het nationale gerecht van Cuba (ropa vieja), en allerlei Cubaanse specialiteiten en gerechten vond, ontdekte ik ‘Picadillo a la Habanera’. Ik schreef: “ ‘Picadillo a la Habanera’ is een heerlijk gerecht. Het komt voort uit het Spaanse erfgoed van Cuba. Vaak zie je een smakelijke en spannende combinatie van kappertjes en olijven met zoete rozijnen. Lijkt me lekker met dat zoete, zoutige en pikante!” Ik was van plan om het snel te maken, en dat deed ik ook. En deze Cubaanse gehaktschotel was inderdaad heel erg lekker.

‘Picadillo a la Habanera’ is een heerlijk gerecht. Het komt voort uit het Spaanse erfgoed van Cuba. Vaak zie je een smakelijke en spannende combinatie van kappertjes en olijven met zoete rozijnen. Lijkt me lekker met dat zoete, zoutige en pikante!

picadillo is populair in Havana - AI art by @vinissima

Havana
Picadillo zie je in heel Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied en Spaanstalige landen (zoals Costa Rica, Cuba, Dominicaanse Republiek, Peru, Puerto Rico, Mexico etc.), maar ook in Brazilië en de Filippijnen vind je het gerecht. Het kwam vanuit Spanje daar naartoe tijdens de koloniale periode. Het kan een hoofdgerecht zijn of als vulling voor empanadas, taco’s of tamales gebruikt worden. In Cuba zie je vooral vaak en versie met rundergehakt, ui, knoflook, paprika, tomaat, witte wijn, rozijnen, met paprikapasta gevulde olijven, kappertjes en specerijen. Ook blokjes aardappel worden vaak toegevoegd. Het gerecht wordt geserveerd met witte rijst en rijpe bakbananen. Wil je een veganistische versies, neem dan linzen in plaats van gehakt. Qua specerijen kun je variëren met oregano, paprikapoeder, korianderpoeder (ketoembar), kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en komijn. Als je wilt, kun je ook een beetje cayennepeper of gedroogde chilivlokken toevoegen voor een pittige toets. Ik voegde zowel kaneel als chilivlokken toe en maakte daarmee ook mijn eigen versie, zoals het hoort. Komijn liet ik achterwege omdat we daar iet zo van houden, maar voeg het vooral toe als je het lekker vindt, want komijn zit er meestal wel in. De ‘sofrito’ die men als smaakmaker gebruikt is van ui, knoflook en rode paprika. Die kom je vaak als basissmaakmaker tegen in Cuba.

Picadillo of ‘picadillo de carne cubano’ is zeer populair in Havana, de hoofdstad van Cuba, en daarom wordt het gerecht in Cuba ook wel ‘picadillo a la Habanera’ genoemd. Ook kom je de naam ‘picadillo a la criolla’ tegen, maar die is met criollasaus en een gebakken ei erop. Salsa criolla bestaat uit fijngehakte gesneden uien, azijn, tomaten, knoflook, chilipepers, paprika’s, olijfolie, zout, peper en verse kruiden zoals peterselie of koriander. Ook lekker, maar toch net anders.

ingrediënten picadillo a la Habanara
picadillo met een basis van ui knoflook paprika en ardappel
picadillo is een gehaktschotel

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 pond rundergehakt
  • 1 middelgrote gele ui, gehakt
  • 4 knoflookteentjes, gehakt
  • 2 rode (punt)paprika’s (of een rode en een groene paprika), in kleine blokjes gesneden
  • 1EL tomatenpuree
  • 1TL gemalen komijn
  • 1TL oregano
  • 1TL paprikapoeder (mild)
  • 1TL korianderpoeder/ketoembar
  • Optioneel: 1/2TL kaneelpoeder
  • Optioneel: 1/2-1TL gedroogde chilivlokken
  • 2 aardappelen, geschild en in kleine blokjes
  • 125ml droge witte wijn
  • 125ml krachtige vleesbouillon (mag van bouillonblokje)
  • Een blik tomatenpulp of -blokjes
  • 75gr donkere rozijnen
  • 2EL uitgelekte kappertjes
  • 75gr ontpitte olijven gevuld met paprikapasta, geheel of doormidden gesneden
  • Zout en gemalen peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Garneer met koriander of platte peterselie

Erbij:

  • Rijst
  • Optioneel: gebakken rijpe bakbananen
  • Optioneel: salade van rauwe ui en tomaat of een groene salade met tomaat

Bereiding

  • Bak het gehakt in een gietijzeren pan of pan met dikke bodem goudbruin in olijfolie. Haal het gehakt uit de pan en zet apart. Gebruik de olie vor de vervolgstappen.
  • Fruit de ui zachtjes 5-8 minuten in de olie waarin het gehakt is gebakken.
  • Voeg de gehakte knoflook toe en fruit een minuut mee.
  • Voeg de rode paprika toe en fruit twee minuten mee.
  • Voeg tomatenpuree toe en bak een minuut mee om te ontzuren.
  • Voeg de kruiden en specerijen toe (komijn, oregano, paprikapoeder, ketoembar, kaneel en gedroogde chilivlokken) en roer om. Voeg ook de aardappelstukjes toe en laat ca. 5 minuten zachtjes sudderen met de deksel op de pan.
  • Voeg het gehakt, de witte wijn, de rozijnen, de tomatenpulp en bouillon toe en verwarm. Kook ca. 10 minuten met de deksel op de pan zodat de aardappelblokjes redelijk gaar zijn. Haal de deksel van de pan en laat de vloeistof grotendeels verkoken (duurt 5-10 minuten).
  • Voeg de kappertjes toe en laat een paar minuten meekoken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg op het einde de olijven toe en verwarm mee.
  • Serveer de picadillo met rijst en optioneel met gebakken bakbananen en een kleine salade.
picadillo met rozijnen
Cubaanse picadillo met olijven kappertjes en rozijnen
Picadillo a la Habanera