panna cotta met limoncello

Als slot van ons kerstdiner maakte ik een heerlijke panna cotta met limoncello. Ik had ooit wel eens panna cotta gemaakt, maar dat is lang geleden. Daarom nu maar eens een receptje op mijn blog, zodat ik het vaker kan maken. Het is in feite een werkje van niks, maar je moet even de verhoudingen goed hebben. En het is handig om speciale metalen panna cotta-vormpjes te hebben, want die geleiden de hitte van het water goed waardoor je de panna cotta makkelijk uit de vormpjes krijgt; maar het kan ook gewoon in glaasjes.
Ik had zin in panna cotta met limoncello en gebruikte daarvoor de limoncello van DMC uit Peize. Per slot van rekening kwam mijn familie uit Peize met kerst bij ons, dus dat leek me wel passend (en ik had deze ‘award-winning’ limoncello ook van hen gekregen). Voor een goede panna cotta gebruik je net genoeg gelatine zodat je pudding na het storten lekker wiebelt. Gebruik je te weinig gelatine, dan zakt je panna cotta in. Gebruik je te veel gelatine, dan is je panna cotta te stevig en wiebelt ie niet.

Voor een goede panna cotta gebruik je net genoeg gelatine zodat je pudding na het storten lekker wiebelt. Gebruik je te weinig gelatine, dan zakt je panna cotta in. Gebruik je te veel gelatine, dan is je panna cotta te stevig en wiebelt ie niet.

Verhoudingen
Ik maakte panna cotta voor 8 personen. Daarvoor zie je hieronder de verhoudingen. Wil je panna cotta voor 4 personen maken, gebruik dan als leidraad:
1/2 vanillestokje, 450ml slagroom, 40gr suiker, 4 gelatineblaadjes en 50ml limoncello.

Voor 6 personen neem je:
1 vanillestokje, 675ml slagroom, 60gr suiker, 6 gelatineblaadjes en 75ml limoncello.

Voor 8 personen nam ik:
1 Madagaskar-vanillestokje, 875ml slagroom, 80gr suiker, 8 gelatineblaadjes en 125ml limoncello.

Ingrediënten (voor 8 personen)
Tip: begin op tijd met alle voorbereidingen, zodat de panna cotta goed kan opstijven in de koelkast!

  • 1 vanillestokje (van goede kwaliteit, neem anders twee), of gebruik b.v. 1TL vanille-essence
  • 80gr fijne kristalsuiker
  • 875ml slagroom
  • 8 blaadjes gelatine (ik nam die van Dr. Oetker)
  • 125ml limoncello
  • Nodig: 8 glaasjes of metalen panna cotta-vormpjes

Bereiding

  • Week de gelatine 10 minuten in een schaaltje met koud water.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap met een mes of lepeltje het merg eruit.
  • Doe vanillemerg, het vanillestokje, de suiker en de slagroom in een pannetje en verwarm tot het net aan de kook is. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Zorg ervoor dat het de room niet meer kookt.
  • Verwijder het vanillestokje.
  • Knijp de gelatine uit en voeg toe aan de warme room. Roer goed door tot de gelatine helemaal is opgelost.
  • Giet vervolgens de limoncello erbij en roer goed door.
  • Verdeel de vloeistof over de panna cotta-vormpjes of kleine glaasjes. Dek de vormpjes af met huishoudfolie (!) en zet ze minimaal 6-8 uur de koelkast. De panna cotta moet namelijk goed kunnen opstijven.
  • Neem de vormpjes uit de koelkast en houd de onderkant van de glaasjes al draaiend 15 sec. onder de hete kraan of hou ze 10-15sec. in een pan of schaal met heet water. Stort elke panna cotta op een bord, garneer met een dun partje citroen en serveer direct.
  • Geef er desgewenst wat lemon curd bij.
Limoncelo panna cotta
pana cotta met limoncello van DMC