Oostenrijk wijnweek - Ecker-Eckhof grüner veltlinerNiet echt een winterwijn, deze frisse Grüner Veltliner van Weingut Ecker-Eckhof in Berg-Wagram, maar wel lekker bij een Wiener Schnitzel met een winters stamppotje (‘blote billetjes in het gras’, ofwel: stamppot snijbonen met witte bonen). Hier proef je een typisch voorbeeld van de veltliner uit Wagram.

IMG_0788Naam: 2011 Berg-Wagram, grüner veltliner, Weingut Ecker-Eckhof
Producent: Weingut Ecker-Eckhof ligt in het idyllische wijndorpje Mitterstockstall en is omringd door hellingen met löss. De familie Ecker is er al zo’n 400 jaar bezig met wijnbouw. Op de 17 hectare worden veel druivenrassen verbouwd, maar vooral de Grüner Veltliner. De familie wil vooral wijnen produceren die typerend zijn voor de regio. Ecker-Eckhof krijgt *** in de Oostenrijkgids Falstaff. De geproefde veltliner krijgt 91 punten.
Land/gebied: Oostenrijk, Berg-Wagram. Berg-Wagram is naast bijvoorbeeld Mordthal, Steinberg, Schlossberg, Mitterberg en Hundsberg een van de toplocaties van Ecker.
WagramWagram ligt in het wijngebied Niederösterreich, ten Oosten van Krems en te Noorden van de Donau. In dit gebied vindt je veel löss. Deze bodem is goed voor druivenstokken, ze kunnen hier makkelijk in grote diepten water en minerale stoffen opnemen. Ook het hoge aandeel kalk (30-40%) is goed. Het continentaal-pannonische klimaat zorgt verder voor warme dagen en koele nachten. De kruidig-peperige grüner veltliner is typerend voor dit gebied, maar hier komen ook de Frühroter Veltliner en de Roter Veltliner voor en er wordt Eiswein gemaakt.
Type: wit
Kleur: bleekgeel met groenreflectie
Zoetheid: extra trocken (1 gram suiker/liter, 5 gram zuren/liter).
Alcoholpercentage: 13%
Druivenras: grüner veltliner
Productie: Van stokken van 1985 op schotterbodem. Geheel op rvs-tank vergist en gerijpt.
Smaakprofiel: Opwekkende zuurgraad. Zuiver. Knisperfris (‘spritzig’). Citrus. Peer. Appel. Honingmeloen. Mineralig. Het voor Grüner Veltliner typische pepertje (‘Pfefferl’). Goede structuur. Middellange afdronk. Zeer typerend.
Waardering: *** goed
Wijn-spijs: goed culinair inzetbaar, van schnitzel met een stamppotje tot lichte visgerechten en salades, maar uiteraard ook als opwekkend aperitief.
Meer info: www.eckhof.at en www.regionwagram.at