Wilddiner van onze Haagsche Wijnsociëteit, dit jaar bij Bistro Bord’O in Leiden. Formule: restaurant kookt en de wijnclubleden nemen zelf passende wijnen mee, in magnums welteverstaan! En we nemen ook onze eigen glazen mee, twee per gerechtje, want we krijgen bij de meeste gangen twee verschillende wijnen. Dan zit je dus in de trein met twee tassen met glazen en een grote magnumfles onder je arm…tja. 

Blindtasting, oh zo moeilijk. Heel erg mooie gerechtjes gehad. Prachtige wijnen gehad. Niet allemaal perfect passend overigens, maar ook dat levert mooie discussies op. 

Start met champagne Mandois 2005 blanc de blancs & champagne Inflorescence blanc de noirs bij snoezige paddenstoelenamuse en mooie amuse met oester (>>>de gerijpte blanc de noirs past het beste bij de paddo, de frissere blanc de blancs sluit beter aan bij de oester). 

Daarna 2011 Priorat, Coma blanca van Mas d’en Gil & 2009 Nahe, riesling Spätlese, Halenberg van Schäfer-Fröhlich bij ceviche (>>>ceviche in de herfst en in een wilddiner snap ik niet zo goed, maar ’t was wel erg lekker; de witte Priorat gaat redelijk, de Spätlese is te zoet bij dit frisse gerecht). 

Verrassende en prachtige flight van 2002 Burgenland, Blaufränkisch alte Reben, Moric van Lutzmannshof & 2010 Marlborough, pinot noir van Cloudy Bay bij fazant (>>>beide wijnen zijn echte genietwijnen die prachtig uitkomen in mijn zelf meeebrachte Riedel Pinot Noir XL glazen; de nu al mooi ontwikkelde Blaufränkisch vergeef je het dat ie niet helemaal aansluit, de Cloudy Bay ook, maar omdat die jeugdiger is, is ie net iets te krachtig voor het fazantje; wel genieten voor neus en smaakpapillen). 

Chique flight van 2005 Margaux van Château Kirwan & 2007 Saint-Joseph, Les Challeys van Delas bij duif (>>>de meningen zijn verdeeld. Beide wijnen top en beide wijnen kunnen, de een geeft voorkeur aan de Bordeaux, de ander aan de net iets elegantere Noord-Rhône; ik kies voor de elegantie van Delas). 

Wit en rood bij kaasplankje: 2012 Viré-Clessé, Quitaine van Pierrette et Marc Guillemot-Michel & 2005 Rioja gran reserva, Impérial van van Compañía Vinícola del Norte de España (CVNE) (>>>ook hier verdeelde meningen, maar in elk geval wederom de constatering dat niet elke wijn bij elke kaas kan; de rode Rioja past goed bij de harde brokkelkaas, maar niet bij de jonge geit en de Époisse, terwijl de witte zachte Viré-Clessé matig scoort bij de oude kaas en enigszins stand houdt bij geit en roodschimmel). 

Afsluiter: 2009 Burgenland, Auslese chardonnay-scheurebe van Umathum bij chocolade met citroenijs (>>>de fraicheur van de wijn past bij het citroenijs, de choco…blablabla…ach, einde discussies, even alles overpeinzen, gewoon genieten…). 
Mooie avond! En op maar het wilddiner van wijnclub 2 volgende week…