Het is vandaag Beaujolais Nouveau Day, want “Le Beaujolais Nouveau est arrivé!”. Op de derde donderdag van november is traditioneel de ‘release’ (de Fransen noemen dat ‘déblocage’, ontstoppen, ofwel vrijgeven) van de nieuwe Beaujolais die enkele weken daarvoor geoogst is. De wijn wordt op puur sappig fruit gemaakt en jong gebotteld.

Beaujolais Nouveau wordt inmiddels allang niet meer door iedereen gewaardeerd, want de wijn was al een tijdje meer limonade dan serieus te nemen wijn. Vandaag heb ik weer gemerkt dat een aantal winkels ‘m mede daardoor al jaren niet meer in huis halen. “Ik moet minstens een pallet bestellen, dat krijg ik nooit verkocht,” hoorde ik van enkele winkeliers. Beaujolais Nouveau moet je jong drinken. Het risico van onverkochte flessen is veel handelaren te groot, want na de eerste hausse blijven zitten met die wijn, dat wil je niet.

2015 top oogstjaar
Maar 2015 schijnt een uitzonderlijk mooi oogstjaar te zijn en ik heb dus vandaag een aantal flesjes gescoord. En wel van ‘Mr. Beaujolais’, Georges Duboeuf, himself. Georges Duboeuf, ook wel ‘Le Roi du Beaujolais’ genoemd, introduceerde de term Beaujolais Nouveau of Beaujolais Primeur begin 60-ger jaren van de vorige eeuw. De ongekroonde koning is marktleider in Beaujolais en zette de klassieke Franse wijnstreek echt op de kaart. De druiven voor deze primeurwijn zijn op z’n laatst geoogst in het weekend van 12 en 13 september, bij een zonovergoten blauwe hemel en zo’n 32◦C. Topcondities, aldus Duboeuf.

Plezier, fruit en frivoliteit
Beaujolais gaat over plezier, fruit, easy-drinking, niet moeillijk doen. En dat is precies wat de Beaujolais-Villages van Duboeuf dit jaar geeft. Frivool sappig fruit (bomvol aardbeitjes, framboosjes en een vleugje peerdrops), levendige zuren, maar toch ook met een beetje tannine en kracht. Koel ‘m iets en geniet ervan met wat ‘charcuterie’. Denk aan een mooie selectie ambachtelijke worsten, paté, rillette, wellicht aangevuld met gerookte eendenborst, mooie ham en wat cornichons (augurkjes). Of doe eens gek met toastjes met Brie en tomatenchutney. Geef er lekker knapperig stokbrood bij. Bij de Amerikanen is ie populair met Thanksgiving, dus heb je nog ‘turkey leftovers’, dan is dit je kans. Maar bij pizza met salami kan ie ook.

Happy Beaujolais Nouveau Day!

Te koop bij Henri Bloem (€9,95).

Meer info:
Zie ook mijn eerdere blog over Beaujolais Nouveau.