low carb taco-taart

De Formule 1 is dit weekend neergestreken in Mexico en wij gaan drie dagen lang Mexicaans koken. Vorig jaar maakte ik een Mexicaanse borrelplank en dronken we er o.a. een Bloody María bij. Op dag 1 maakten we ropa vieja mexicana met kip en kikkererwten. Gisteren op dag 2 maakten we low carb taco-taart. Deze taco-taart is een koolhydraatarme versie van taco-taart. Dus: geen taco’s of tortilla’s erin, maar wel de smaak van taco’s met gehakt, homemade tacokruiden, salsa, kaas, zure room en sla met tomaten erbij. Het is dus een hartige taart zonder deeg. Het ei-kaasmengsel houdt de boel bijeen en je kunt er net als bij taco’s allerlei toppings bij verzinnen. Ik hield het bij bosuitjes en een lekkere klodder zure room, en sla met tomaat erbij. Ik deed bij het gehakt een heel klein beetje maïs voor de kleur; wil je helemaal low carb, laat de maïs dan weg.

Max Verstappen racete zichzelf gisteravond naar pole position en mag dus vanavond vanaf P1 de race starten. Ik zeg: Max eindigt op 1 en zijn Mexicaanse maatje Checo Perez op de 2e plek. Fingers crossed.

Deze taco-taart is een koolhydraatarme versie van taco-taart; met gehakt, homemade tacokruiden, salsa, kaas, zure room en sla met tomaten erbij.

taco-taart maken
taco-taart en Bodegas Bianchi malbec

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 pond rundergehakt
  • 2EL tacokruiden (kant-en-klaar of zie hieronder)
  • Optioneel (maar niet koolhydraatarm): een klein blikje maïs (100gr)
  • 100ml salsa (rode pikante Tex Mex saus met stukjes tomaat, ui en jalapeño)
  • 3 eieren
  • 150ml ‘heavy cream’ room met 36-40% vet; (vervang het door 100ml slagroom met 50ml mascarpone te vermengen)
  • 3 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 150gr geraspte cheddar-kaas (of een TexMex-mix van cheddar en pikante kaas)
  • Zout en versgemalen peper
  • Olie om in te bakken en boter voor de bakvorm

Erbij: sla met kerstomaatjes en dressing

Mijn eigen tacokruiden:

  • 2TL paprikapoeder
  • 1TL chili- of cayennepoeder
  • 1TL knoflookpoeder of een gehakt knoflookteentje
  • 2TL oregano
  • 1TL uienpoeder
  • 2TL komijn (heb ik weggelaten, want ik hou er niet van, maar is wel een essentieel onderdeel)
  • ½TL gerookte paprikapoeder (optioneel maar wel lekker)
  • 1TL zout

Bereiding

  • Verhit de oven tot 180 graden.
  • Vet een bakvorm of (gietijzeren) ovenschaal van ca. 20-22cm doorsnee in.
  • Bak het gehakt rul in de olie. Giet overtollig vet af en vermeng de tacokruiden door het gehakt. Roer dan de salsa erdoor (en eventueel de maïskorrels, als je die gebruikt).
  • Vermeng eieren, room en mascarpone en roer glad met een garde. Roer er vervolgens de bosuitjes, kaas en zout en peper door.
  • Schep het gehaktmengsel in de bakvorm. Giet dan het eier-kaasmengsel erover.
  • Bak de taco-taart in 35-40 minuten gaar. Als de bovenkant een mooie bruine korst heeft, is de tacotaart klaar. Let op: check of de taco-taart niet verbrand, want de kaas bovenop wordt makkelijk te bruin.
  • Geef er een lekkere frisse salade van tomaten en romaine- of botersla bij en naar wens toppings voor de taart (denk aan: zure room, guacamole, extra salsa, bosuiringetjes, blokjes tomaat, maïs, avocado etc.)/

Wijnadvies: een lekkere zwoele rode wijn uit Zuid-Amerika, bijvoorbeeld een malbec uit Argentinië. Wij kozen voor de 2019 Mendoza, “Famiglia Binchi” malbec van Bodegas Bianchi. Heerlijk sappig, zacht en gul.