Le Beaujolais Nouveau est arrivé…! Vroegâh was dat echt een hype, nog voordat het woord ‘hype’ bestond. Er werden feesten gehouden. Mensen lagen vlak voor middernacht bij de poorten om de eersten te zijn die na de ‘déblocage‘ (het vrijgeven van de wijn om 0.00 uur op de traditionele derde donderdag van november) de jonge Beaujolais te mogen proeven. Vrachtwagens gingen na middernacht op weg naar hun liefhebbers. Coureurs gingen met race-auto’s op pad om de eerste wijn van het jaar zo snel mogelijk met veel vertoon bij de gelukkigen te brengen. Een show die werd opgepakt door de media en die geliefd bij het wijnminnend publiek was.
Maar van die traditie is weinig meer over. Ik drink het al lang niet meer en ook de meesten van mijn cursisten niet meer. De hype is over, maar de Beaujolais Nouveau of Beaujolais Primeur wordt nog wel degelijk gemaakt en vindt nog steeds aftrek.
Cashen
Wat was/is de charme van Beaujolais Nouveau? Voor de producent in elk geval lekker snel cashen. De Beaujolais Nouveau is een van de grote marketingvoorbeelden in de wijnwereld! Traditioneel wordt deze jonge Beaujolais op de derde donderdag in november op de markt gebracht. Geen gedoe met lange rijping dus en lekker snel verkopen. De droom van elke wijnboer.
Fruit
Deze wijn van de gamay-druif is van de eerste persing en wordt gemaakt via de ‘macération carbonique’. Men laat bij deze vinificatietechniek de druiven in hele trossen in de gistkuip, zonder kneuzen of pletten. De tank wordt hermetisch gesloten en gevuld met CO2. Omdat er geen zuurstof is, kan er geen gewone gisting op gang komen. Doordat de onderste druiven door het gewicht toch geplet worden, komt er een ander soort gisting op gang, een soort intercellulaire gisting die zich binnen de onbeschadigde druiven voortzet. Dit heeft tot gevolg dat er direct na een voorzichtige persing van de druiven wijn ontstaat. Die wijn is vooral heel fruitig, in geur en smaak. Wijnen die met deze vinificatiemethode worden gemaakt zijn snel op dronk en – mede vanwege het ontbreken aan tannines – minder geschikt om lang te bewaren.
Jong
De Beaujolais Nouveau wordt jong gedronken en is geen bewaarwijn. Het beste is ie de eerste weken of hooguit maanden nadat ie op de markt komt. Wat ‘m aantrekkelijk maakt is het jeugdige fruitige karakter. Dat spreekt veel wijnliefhebbers aan. Op z’n best een speelse plezierwijn zonder veel pretenties. Op z’n slechts een schraal zuur spulletje. Bij de betere producenten herken je er echter al wel de karaktertrekken van de producent en het oogstjaar in. Maar ach, bij de Nouveau maal je niet om oogstjaren of een lange afdronk. Drink ‘m een beetje gekoeld bij wat charcuterie en bewaar je diepgaande gedachten voor serieuzere wijn.
De Nouveau is in de 80-ger en 90-ger jaren van de vorige eeuw verworden tot limonade met wat alcohol. Dat deed het succes uiteindelijk ook de das om. Maar Beaujolaisproducenten schijnen tegenwoordig weer meer aandacht aan de kwaliteit van de Nouveau te schenken. Toch maar weer eens een flesje proeven…?
Bij de Natuurlijke Wijnbouwers wordt er meer en meer BN gemaakt “qui doit voire ses Paques” alvorens de maker hem in vorm beschouwd en van sommige flessen beweren sommige makers, invoerders en sommige persmensen zelfs dat ze op hun best zijn na één à twee jaar kelder. Dat is als je van die heerlijk krokante, frisse, uit het glas springende vin pour amis kan afblijven….
ja, heb ook wel eens een ‘overjarige’ Beaujo geproefd die nog oké was of zelfs wat verbeterd was, maar dat blijft toch de uitzondering…