20131119-181539.jpg
Vandaag was het tijd voor Neerlands “aanbevolen wijndocenten van de Wijnacademie” om zelf weer eens les te krijgen. Voor de derde keer dit jaar waren we te gast bij de Wijnacademie om alle nieuwe plannen en ontwikkelingen rond wijneducatie te vernemen.

Vijf niveaus opleidingen
De vijftrapsraket van wijnopleidingen in Nederland bestaat nu uit de volgende cursussen/opleidingen:
Wijnvignet (Swen-basis)
Wijnoorkonde (Swen-1)
Wijnbrevet (Swen-2)
Vinoloog (Swen-3)
Daarnaast natuurlijk de hoogste opleiding die je momenteel in Nederland kunt volgen, Swen-4 ofwel Magister, MV.

Wijnvignet voor instappers
De jongste telg op instapniveau begint ook bekender te worden. Wijnvignet is een cursus in twee avonden waarvoor je op de 2e avond een examen kunt afleggen, eventueel meteen gevolgd door een diploma-uitreiking. De docent is zelf bevoegd het examen af te nemen. Het examen Wijnvignet begint te lopen. Het examen slaat kennelijk goed aan. Overigens heet de vergelijkbare cursus bij het Wijninstituut “Start met Wijn” en kun je daar na twee lesavonden via een online-examen het diploma voor Swen-basis krijgen.

Wijnformulieren
De Wijnacademie ontwikkelt nieuwe proefformulieren en dat is goed nieuws! Vroegâh was het een wie-van-de-drie-spelletje tijdens het vinologenexamen. Je kreeg per geproefde wijn drie opties en je kruiste één optie aan. Die tijd ligt definitief achter ons. Inzicht in de wijn is het motto. En je hoeft niet meer te raden waar de wijn vandaan komt.

Diepgang
Er komen straks nieuwe formulieren voor alle niveaus van wijnopleidingen. Het nieuwe formulier voor Wijnvignet is het meest basale, die voor de vinologen (c.q. MV) het meest uitgebreide. De eerste drie zijn nog in concept, die voor de vinologen hebben we vandaag voor het eerst gebruikt om een kleine casus op Magister Vini-niveau mee uit te werken. We konden met het nieuwe formulier werken en achteraf ook onze opmerkingen over plaatsen. De Wijnacademie (tijdens de ochtend o.a. vertegenwoordigd door opleidingsmanager Klazien Vermeer en voorzitter Ron Andes) neemt de opmerkingen mee om een definitief exemplaar te ontwikkelingen. Over het algemeen was onze indruk positief en werkt het makkelijk met het nieuwe formulier. Ook spreekt het aan dat je per niveau meer diepgang bij het proeven vraagt.

Voor kandidaten van de vinologen-opleiding betekent het dat meer naar hun inzicht gevraagd wordt. En dat gaat nu op alle niveaus wat verder dan kleur, geur, smaak en afdronk. Bij Wijnvignet hoort daar nu ook zoetgehalte, zuurgraad, bitter/tannine en mondgevoel bij, naast kleur, aroma’s en oordeel.
Voor Swen-1 gaat het ook om intensiteit, conditie en alcohol.
Swen-2 deelnemers mogen zich voortaan buigen over o.a. helderheid, geurontwikkeling, balans in de wijn, rijping, klimaat, druivenras en complexiteit.
Voor de vinologen-to-be betekent het dat ze een wijn voortaan beoordelen op 25 verschillende aspecten, waaronder ontwikkeling, tannine, conditie van het fruit, houtontwikkeling, klimaat, vinificatie.

Inzicht
De formulieren worden getest en gaan er zeker komen. Even wennen misschien voor vinologen die lang geleden hun titel haalden. Maar niet onbekend voor degenen zoals ik die al bekend zijn met de Engelse proefaanpak van de WSET. Een net wat andere indeling, maar vergelijkbaar. Het gaat om meer begrip van en inzicht in de wijn. Wat kan je ermee? Hoe complex is de wijn? Hoe is de wijn gemaakt? Hoe lang houdbaar? Etc.

Meer genieten
Ik denk dat de nieuwe aanpak zijn vruchten zal afwerpen. Het is wat meer nadenken en proeven, maar uiteindelijk krijg je betere wijnproevers. En: meer weten en meer begrijpen van een wijn = meer genieten!

Demonstratiecasus
Tot slot kregen wij onder leiding van de altijd kundige Frank Jacobs een demonstratiecasus met vier wijnen en natuurlijk het nieuwe formulier. Het is een casus zoals je die tijdens de Magister Vini-opleiding zou kunnen krijgen. Je moet als wijnkoper van Delta Airlines een rode winterwijn kiezen voor transatlantische vluchten in de Business Class naar de VS. Welke kies je?
Een leuke opdracht waarbij je vooral ook moet kijken naar het feit dat je wijnen in de lucht anders beleeft! Je proeft sowieso zo’n 30% minder, maar wat ook belangrijk is bij je keuze is dat zuren, tannines en droogte er geaccentueerd worden terwijl de aromatische expressie afneemt. Simpel gezegd: een wijn dreigt een zuur hard kreng zonder fruit te worden bij de foute keuze.
Twee soepele wijnen vielen af. Twee houtgelagerde bleven over, al was het vanwege hout (herkennen Amerikanen, vinden ze lekker en is complexer voor de Business Class) en het zwoele fruit. Wijn 4 scoorde het beste en was ook mijn (2008 merlot uit Napa Valley), maar de 15,3% (!) alcohol zou ‘m in de praktijk wel eens de das om kunnen doen. Toch geen hoogvlieger dus…? In elk geval een boeiende praktijkcase die ons meteen een kijkje in de MV-keuken geeft. Dank Frank Jacobs voor deze leuke casus!