IMG_6412
Van 6 t/m 10 november was ik met wijnclub Le Tire Bouchon op wijnreis. Onze inmiddels 9de wijntrip ging naar Catalunya, om precies te zijn naar Penedès en Priorat. De komende blogs gaan over deze studiereis.

Dag 1 wijnreis Catalunya: wijngigant Torres
Mooi begin van wijnreis Catalunya bij Torres in Vilafranca. Groot (2.000 hectare wijngaarden, 54 miljoen flessen wijn en 15 miljoen flessen brandy!) maar toch indrukwekkend, organisch en met enorme diversiteit aan wijnen, stijlen en series. Van mainstream-slobber tot complex, Torres heeft alles. Het familiebedrijf is in 1870 opgericht door Jaime Torres. En sinds een tijdje zijn ze ook buiten Penedès werkzaam. Niet alleen in het nabijgelegen Priorat, ook in Rueda en zelfs in Chili (5e generatie Miguel Torres) en de V.S. (door Marimar Torres en dochter Christina). Knap is dat ze kwaliteit weten te behouden bij die enorme productie. Gelikte rondleiding met een privévertoning in de filmzaal en een tochtje met een treintje door de wijngaarden en wijnkelders. Clean, geen gerommel met al die wijntoeristen die overal aanzitten. waardoor we een soort Efteling-gevoel krijgen. Daarna mooie proeverij in het moderne gebouw boven op de berg, waar we naast de wijnen ook genieten van het luxe resortgevoel en vooral de adembenemende zonsondergang. We proeven:
2012 Penedès “Fransola” van Torres met 95% sauvignon en 5% parellada met 8 maanden houtrijping (Am. eiken). Het is een frisse wijn, maar mij is het hout te geprononceerd waardoor je de sauvignon niet meer proeft. Wel lekker denk ik bij paëlla of pecorino met noten.
2009 Russian River Valley, chardonnay, Don Miguel Vineyard “La Masia” van Marimar Estate heeft 9 maanden houtrijping (Fr. eiken. Een frisse wijn met subtiel hout, maar wel wat ‘technisch’.
2011 Conca de Barbera, Milmanda, Vinedos, Familia Torres. Chardonnay die houtvergist is en 12 maanden op nieuw Frans eiken is gerijpt. Fris, mooie fraicheur en vulling. Subtiel hout. Aangenaam.
2006 Sonoma Coast, pinot noir, Mas Cavalls, Doña Margarita Vineyard, Marimar Estate, Torres Family Vineyards met 8 maanden nieuw Frans eiken. Vol maar mij teveel hout.
2009 Penedès, cabernet sauvignon, Mas La PLana, Torres. 18 maanden nieuw Frans eiken. Donker, duik en vol. Nog veel tannines en kracht, maar al fluweelzacht. Mooie rijpe cabernet, maar nog te jong.
2010 Priorat, Perpetual, Torres. Carignan en garnachga met 18 maanden nieuw Frans eiken. Diepzwart. Chocolade en jammy. Veel body en opvallend fris. Werd wat gekoeld geserveerd.

Wijn en spijs bij Mas Rabell
’s Avonds zijn we uitgenodigd voor een fijn diner in de private dining room van Torres, Mas Rabell. We krijgen vier verschillende Torres-wijnen die niet allemaal even goed bij het eten passen, maar het is een verrukkelijke avond en de gezouten vis met piquillopepersaus (met de bekende 2012 Gran Viña Sol van 85% chardonnay en 15% parellada), de Penedèshaan met pruimen en gedroogde abrikozensaus (met 2010 Celeste crianza uit Penedès), de kaasjes (met de 2011 Salmos uit Priorat van garnacha, cariñena en syrah en 14 maanden houtrijping op nieuw Frans eiken) en de typische crema catalana smaakten ons opperbest.

Dag 2: C Λ V Λ
Benieuwd naar dag 2 van onze trip, waar C Λ V Λ centraal staat? Zie mijn eerdere blogs:
Cava en rood van Sumarocca
Cava van Agustí Torelló Mata
Cavahuis Raventos i Blanc stapt uit DO CAVA en
Waarom cava?