Doperwten en pancetta

Het uitgangspunt van mijn diner was dit keer doperwtjes. Ik had een kalkoendij gekocht die ik met knoflook en salie ging bereiden (recept volgt morgen) en daar zocht ik een lekker bijgerecht bij met de doperwtjes. Dat werd een heerlijk Italiaans bijgerecht: piselli e pancetta (doperwten met pancetta).

Doperwten met pancetta zijn heerlijk met wat muntblaadjes. Dan is het vanwege de munt ook een lekker bijgerecht bij bijvoorbeeld lamsvlees. Ik vond dat minder passen bij mijn kalkoendij omdat ik daar salie bij gebruikte. Italianen voegen die munt sowieso vaak niet toe, dus als je het puur wilt houden laat je die munt gewoon weg. Dit bijgerecht is makkelijk te maken en je maakt met de doperwtjes meteen een heel bijzonder bijgerecht.

Doperwten en pancetta
Doperwten en pancetta bij kalkoendij

Ingrediënten doperwten met pancetta (2 personen)

  • 1 wit uitje, in ringetjes
  • 75gr pancetta, in plakjes gesneden
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 250gr doperwten (diepvries)
  • Zout en versgemalen peper
  • Optioneel: een paar blaadjes verse munt, in reepjes gesneden (zie opmerking bij intro)
  • Olijfolie

Bereiding doperwten met pancetta

  • Doe de diepvriesdoperwten in een pan met warm/heet water en laat in 15 minuten ontdooien. Ze zullen hierbij ook al wat garen, dus je hoeft ze daarna nauwelijks meer te koken, alleen nog maar op te warmen.
  • Fruit de ui in olijfolie en laat zachtjes in ca. 10 minuten karameliseren.
  • Voeg de pancetta toe en bak nog 5 minuten mee.
  • Voeg de plakjes knoflook toe en fruit een minuut mee.
  • Voeg de doperwten toe, roer alles samen om en verwarm in 2-3 minuten mee.
  • Bestrooi met zout en peper en serveer met de blaadjes munt erover.
    Let op: je hebt waarschijnlijk weinig of geen zout meer nodig vanwege de pancetta.