kip pizzaiola met pasta

Het was weer eens zo ver, geen tijd voor boodschappen dus kijken wat er in de koelkast lag. Twee kipfilets, een puntpaprika en een zakje geraspte mozzarella. Zo stuitte ik op ‘pollo alla pizzaiola’, eigenlijk gebruik je daarbij de kipfilet als een soort pizzabodem die je ‘belegt’ met tomatensaus en mozzarella. Italianen eten dit natuurlijk zo, als hoofdgerecht – al dan niet met een bijgerecht – of als lunch met wat knapperig brood erbij. wil je er als Nederlander een hoofdmaaltijd van maken, dan moet je een beetje tegen de Italiaanse gerechtenregels ingaan. Dus ietsje groenten erbij – ik koos voor de puntpaprika – en serveren met bijvoorbeeld met pasta. Dat doen Italianen natuurlijk niet, zeker niet met pasta erbij. maar lekker is het wel. daarom hier mijn recept voor kip pizzaiola met pasta.

Buon appetito!

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 kipfilets, in stukken gesneden
  • 2EL bloem
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 1 rode puntpaprika, in reepjes
  • 1EL tomatenpuree
  • 75-100ml witte wijn
  • Een blikje tomatenblokjes of tomatenpulp (van ca. 200-300gr)
  • 1 schepje suiker (optioneel)
  • 1TL gedroogde oregano
  • 1TL gedroogde of verse tijm
  • 1TL gedroogde chilivlokken (of 1 cayennepepertje in dunne reepjes)
  • Zout en versgemalen peper
  • 100gr geraspte mozzarella
  • 10 basilicumblaadjes, in stukken gescheurd of in reepjes gesneden
  • Olie om in te bakken
  • Erbij: bijvoorbeeld je favoriete pasta

Bereiding

  • Bestrooi de stukken kipfilet met zout en peper en bloem. Tip: gebruik een vuurvaste (gietijzeren) pan, want die gaat straks in de oven (onder de gril).
  • Braad de kipstukken aan in olijfolie totdat ze goudbruin (maar nog niet gaar) zijn en haal uit de pan.
  • Fruit de ui zachtjes vijf minuten in olijfolie.
  • Voeg knoflook en puntpaprika toe en bak twee minuten mee.
  • Voeg tomatenpuree toe en bak een minuut mee om te ontzuren.
  • Blus af met de witte wijn en laat deels verkoken.
  • Voeg dan de tomatenblokjes/-pulp, suiker, oregano, tijm en chilivlokken toe. Verwarm en doe de deksel op de pan. Laat 15 minuten zachtjes sudderen.
  • Zet ondertussen de gril van de oven aan en verwarm. Als je geen gril hebt, dan laat je aan het einde van de bereiding de kaas gewoon in de pan met deksel erop smelten.
  • Leg de stukken kip terug in de pan en verwarm nog vijf minuten in de saus.
  • Bestrooi de kip en tomatensaus in de pan met de geraspte mozzarella. Zet de pan een paar minuten onder de gril (of laat de kaas in de pan met deksel erop smelten).
  • Haal de pan uit de oven en bestrooi het gerecht met verse basilicum.
  • Serveer met knapperig brood of met pasta.