Bife à Portuguesa - Steak Portugese stijl

Nog een entrecôte liggen en zin in een Douro reserva die ik onlangs had gekocht. En geen zin in boodschappen. Haha. Verder weinig in de koelkast. Restje sla. Een pakje coppa di Parma. Een restje frietjes. Tja. Mijn uitgangspunt was dus een Portugees getinte steak. Zou dat er zijn? Zeker! Tot mijn vreugde bestaat er Bife à Portuguesa – Steak Portugese stijl. Heel fijn. En ik had alle ingrediënten in huis! Dus dat werd ‘m. En die Douro reseva “Quintela” van Carlos Alonso paste er heel goed bij. Bom apetite!

ham bakken voor Bife à Portuguesa
steak bakken voor Portugese steak

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 entrecôtes
  • 4 plakjes rauwe/gedroogde ham (Portugezen gebruiken presunto, maar je kunt ook plakjes serranoham, prosciutto of parmaham gebruiken; ik had coppa di parma in huis en gebruikte daarvan 6)
  • 2 eetlepels olijfolie om in te bakken
  • 2-3 knoflookteentjes, geplet
  • 75ml witte wijn of Madeira
  • 1EL grove mosterd of 1TL dijon-mosterd
  • 2 laurierblaadjes, bij voorkeur verse
  • 40gr roomboter, in klontjes
  • Zout en versgemalen peper
  • 4 grote aardappelen in dunne plakjes om te frituren (of 400gr frietjes)
  • Frituurolie (of gebruik een Airfryer voor de aardappelschijfjes of frietjes)

Bereiding

  • Verhit olie in een koekenpan. Fruit de geplette knoflook en de laurierblaadjes hierin kort. Bak dan daarin de plakken ham aan beide kanten goudbruin. Haal de plakken uit de pan en leg op keukenpapier apart.
  • Bak de aardappelschijfjes ondertussen in hete olie tot ze goudbruin zijn. Of bak de schijfjes of frietjes in een Airfryer.
  • Bestrooi de entrecôtes met zout en peper en bak ze in dezelfde koekenpan als de plakjes ham, samen met de geplette knoflook en de laurierblaadjes. Haal de laurierblaadjes en knoflook eruit als het vlees goed is (ca. 2-3 minuten per kant). Haal het vlees uit de pan en hou warm onder aluminiumfolie.
  • Blus de koekenpan af met de witte wijn of Madeira. Voeg dan de mosterd toe en roer goed door. Zet de warmtebron uit. Voeg de roomboter toe en roer tot alles goed gemengd en warm is. Verhit niet meer! Desgewenst kun je er nog wat gehakte peterselie doorheen roeren.
  • Serveer de steaks met telkens twee gebakken plakken ham (of 3 plakjes coppa) erop en verdeel de saus erover. Leg de aardappelschijfjes of frietjes eromheen. PS Sommigen serveren hierop nog een spiegelei.
  • Als je wilt kun je er een salade of wat groenten (b.v. haricots vert) bij serveren.
Bife à Portuguesa - Douro Quintela

Wijntip: kies voor vol krachtig rood met milde zuren en zachte tannines, uiteraard bijvoorbeeld uit Portugal, zoals wijn uit de Douro of Alentejo. Wij dronken erbij de 2019 Douro tinto reserva van “Quintela” van Carlos António Sampaio Alonso. Van 50% touriga nacional, 30% tinta roriz en 20% touriga franca. 12 maanden houtrijping op Frans eiken + 6 maanden flesrijping. Paarsrood. Vanille en kaneel. Kruidig en peperig. Rijpe kersen. Zachte rijpe tannines met fijne fraicheur.