Italiaanse gehaktballetjes met laurier

Polpette di carne con alloro – Italiaanse gehaktballetjes met laurier. Dat was het resultaat van een paar takjes verse laurier die ik van onze buurvrouw kreeg. Maak je andere dingen met verse laurier dan met gedroogde? Nee, ik denk het niet. Ware dat ik deze takjes niet wilt laten verdrogen en er meteen wat lekkers mee wilde maken. Laurier, dan denk je meteen aan Italië! En met dat lekkere zonnetje erbij, konden we gisteren ook voor het eerst dit jaar weer eens lekker buiten in de tuin eten. Ah, wat fantastisch. En dus aten we gisteren deze heerlijke polpette di carne con alloro. Italiaanse gehaktballetjes met laurier dus. Erbij een andere Italiaans gerecht dat ik voor het eerst maakte: peperonata con patate alla siciliana (een variant op mijn eerdere recept voor peperonata). Ook van deze ‘peperonata con patate alla siciliana’ krijg je het recept (klik op de link). Heerlijke zomeravond zo!

We dronken er een Siciliaanse wijn bij, de 2019 Nero d’Avola Sicilia “appassimento” van Colpasso,een sappige zachte en fruitige wijn van deels ingedroogde druiven.

Ingrediënten (4 personen)

  • 500gr rundergehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 2 eieren
  • Paneermeel
  • Parmezaanse kaas, geraspt
  • Half glas Witte wijn
  • 4 (verse) laurierblaadjes, in de lengte gehalveerd
  • Zout en versgemalen peper
  • Olijfolie om in te bakken

Bereiding

  • Vermeng het gehakt met de ui, knoflook, eieren, paneermeel, Parmezaanse kaas, zout en peper. Maak er mooie gehaktballetjes van,
  • Braad de gehaktballetjes aan alle kanten aan in de olijfolie.
  • Blus het bakvet af met de wijn en laat bijna verkoken.
  • Voeg de laurierblaadjes toe en het water of de bouillon.
  • Stoof de gehaktballetjes gaar in ca. 8-10 minuten.

Serveer met bijvoorbeeld grof boeren brood en peperonata, of geef er ‘peperonata con patate alla siciliana’ bij.

Buon appetito!