Balis basil

Vandaag staat bij Vinissima de frisdrank “Balis basil” (basilicum-gember) centraal. En alweer zo’n verrassende nieuwe frisdrank in het kader van mijn Grote Hippe Frisdranken Test. Ik ben gek op de geur en smaak van basilicum, jullie ook? Dat moeten de makers van Balis ook gedacht hebben. Balis is een Duitse creatie. Hoe kan het ook anders, want zoveel hippe frisdranken komen bij onze oosterburen vandaan. Het idee voor Balis ontstond in de Loretta Bar in München bij een Gin Basil Mule. Basilicum is heel populair in Duitse cocktailscene. Jörg Meyer van bar Le Lion in Hamburg creeërde de Gin Basil Smash (*)(met gin, ginger beer, limoen en basilicum) als variant op de bekende cocktail Moscow Mule (met wodka, ginger beer en limoen).

Het idee voor Balis ontstond in de Loretta Bar in München bij een Gin Basil Mule. Basilicum is heel populair in Duitse cocktailscene.

Balis Mule

Mixen met basilicum
Het basilicumgroene vegan-proof drankje Balis is in de neus echt basilicumachtig met een vleugje zoet. In de smaak heeft Balis een friszoete smaak met een vleugje basilicum en wat pit door de gember wat het drankje echt verrassend maakt, en eigenlijk veel aangenamer en lekkerder dan ik verwacht had.

Drink ‘m puur met ijsblokjes en wat basilicumblaadjes en een schijfje limoen. Of maak de Balis Mule: mix 50ml gin, wodka of jonge jenever (ik vind hier trouwens wodka een must, want bij een echte Moscow Mule gebruik je wodka en geen gin of andere sterke drank!) met Balis en ijsblokjes in een longdrinkglas en garneer met basilicumblaadjes en een sliertje of schijfje limoenzest. Dit geeft een redelijk strakke bijna kruidige cocktail met duidelijke basilicumsmaak maar ook wat pit van de gember in Balis.

Balis Spritz

Balis in een champagneflûte als Balis Spritz opgevuld met prosecco kan ook: 125ml Balis + 100ml prosecco, eventueel ijsblokjes en als garnering een limoenschijfje en wat basilicumblaadjes. Het effect is een vrolijke vriendelijke en fruitige zomerse cocktail met een lichte bruis.

(*) En wil je de cocktail Gin Basil Smash van Jörg Meyer maken, dan is hier het recept: muddle enkele takjes basilicum in een cocktailshaker. Voeg toe: 60ml gin (b.v. Hendrick’s of Rutte dry gin), 22,5ml citroensap, 22,5ml suikersiroop. Shake met ijsblokjes. Double strain in een Old Fashioned of Rocks-glas met ijsblokjes. Garneer met een takje basilicum. PS andere verhoudingen zag ik ook: 50ml gin, 25ml citroensap en 15 of 12,5ml suikersiroop. Kijk wat je het meest bevalt.

Balis, basil (basilicum-gember) is onder andere verkrijgbaar bij Dorstlust (€2 voor een flesje van 0,25L). 42kcal/100ml.