Vandaag had ik een lekkere lunchsalade nodig. Ik had nog wat Saint-Agur (een blauwschimmelkaas uit de Auvergne), een bietje en wat hazelnoten over. Dat werd mijn uitgangspunt.

Ingrediënten (voor 2 personen)

Voor de salade:

  • 1 stronkje roodlof (6 blaadjes p.p.) (neem witlof als je geen roodlof kunt vinden
  • 40gr rucola (veldsla kan ook, maar is wat minder pittig)
  • 200 gram pitloze witte druiven, gehalveerd
  • 100gr blauwschimmelkaas, in grove stukken gebrokkeld (doe dat op het laatst, en brokkel de kaas meteen over de salade op het bord) (ik nam Saint-Agur, maar roquefort of gorgonzola kan ook)
  • Een handje vol walnoten, grof gehakt

Voor de dressing:

  • 1 gekookt rood bietje, geschild
  • 1TL Dijon-mosterd
  • 2EL acaciahoning
  • 2EL sherry-azijn
  • 1 knoflookteentje
  • 4EL olijfolie
  • Zout en peper

Bereiding

  • Maak de dressing door alle ingrediënten behalve olijfolie en zout en peper met de blender of staafmixer te pureren. Giet daarna de olijfolie erbij en vermeng goed. Breng tenslotte op smaak met zout en peper.
  • Breng op twee borden een spiegeltje van de dressing aan.
  • Leg hierop de blaadjes roodlof.
  • Verdeel de rucola over de twee borden en druppel wat dressing over de roodlof en rucola.
  • Verdeel de druiven over de borden en tenslotte de blauwschimmel en walnoten.

Geef er knapperig ciabattabrood bij.

Buon appetito!