Daiquiri

Vandaag is het weer lekker zonnig. Echt weer dus voor de frisse cocktailklassieker Daiquiri. En, het is vandaag 19 juli National Daiquiry Day!

Gisteren maakte ik de cocktail Casablanca, genoemd naar de romantisch-dramatische filmklassieker uit 1942 met barman Humphrey Bogart en zijn ex-geliefde Ilsa (Ingrid Bergman). Casablanca is eigenlijk een variatie op de overbekende Daiquiri. Dus laat ik vandaag zien hoe je de Daiquiri maakt.


Unforgettable
De Daiquiri is een “Unforgettable” in cocktailland. Althans, zo noemt de IBA (de International Bartenders Association) ‘m, en zij kunnen het weten. De meeste cocktailbars hebben deze mooie cocktail wel en de meeste cocktailliefhebbers kennen ‘m. Of iedereen de Daiquiri waardeert, weet ik niet. Het is namelijk best een vrij straffe droge cocktail. Maar als je ‘m goed maakt, is het een heel zomerse, verfrissende èn harmonieuze cocktail. De smaken en het zoet en zuur zijn prachtig in balans.

Ingrediënten

  • 45ml witte rum
  • 15ml suikersiroop
  • 25ml limoensap
  • Limoenschijfje

Bereiding

  • Je maakt de Daiquiri door 45ml witte rum, 15ml suikersiroop en 25ml limoensap met ijs te shaken en in een klassiek driehoekig Martiniglas te gieten. Heb je geen Martiniglas, giet de cocktail dan in een ander (coupevormig) cocktailglas.
  • Garneer met een schijfje of partje limoen.

Strak, of liever wat zoeter…?
Deze Daiquiri is strakker dan de Casablanca die wat meer zoete elementen van de marasquin-likeur en de triple sec krijgt. Hou je toch meer van wat zoeter? Voeg dan bij de Daiquiri bijvoorbeeld 5ml meer suikersiroop toe en je zult merken dat de Daiquiri dan wat minder strak is en minder zuur.

Geschiedenis Daiquiri
Over het ontstaan van de Daiquiri gaan verschillende verhalen de ronde. Daiquiri is de naam van een strand nabij Santiago de Cuba en van een ijzermijn in dat gebied. De cocktail zou in Santiago rond1900 in bar Venus uitgevonden zijn door een groep Amerikaanse mijningenieurs van het Spaans-Amerikaanse bedrijf Iron Co. Het gerucht gaat dat directeur Jennings Cox de cocktail uitvond toen hij Amerikaanse gasten ontving en zonder gin zat.

Een andere verklaring is dat de Britse marine in de achttiende eeuw begon met het verstrekken van limoensap aan matrozen om scheurbuik tegen te gaan. Na een tijdje gingen de zeelieden limoensap door hun dagelijkse portie rum mengen. De mix werd in eind 18e eeuw ontdekt door opgepikt door de vrijwillige Amerikaanse cavalerie (de ‘Rough Riders’ die onder leiding van Teddy Roosevelt waren ingescheept om Cuba te bevrijden van de Spanjaarden. Ze noemde het drankje naar het Cubaanse kustplaatsje waar ze aan land gingen.

In 1913 civiliseerde bartender Emilio “El Maragato” Gonzalez van Havana’s Hotel Plaza het drankje. Hij verving de bruine suiker door witte en serveerde de cocktail geshaket en gestrained in een cocktailglas (coupe) in plaats van in een flute met ijs. Dat sprak liefhebbers aan en de cocktail won aan populariteit!

Eén geruststelling: algemeen wordt aangenomen dat de Daiquiri hoe dan ook uitgevonden zou zijn. Het is een logisch gevolg van belangrijke ingrediënten in Cuba: rum, rietsuiker en limoenen!

Varianten: Frozen, Strawberry en Hemingway
Bekende varianten op de ‘gewone’ Daiquiri zijn onder meer de Frozen Daiquiri en de Strawberry Daiquiri. Rond 1930 bedacht Constantino “Constante” Ribalaigua Vert, bartender in Havana’s kroegje El Floridita, de Frozen Daiquiri door de drank met schaafijs in de blender te gooien. De Frozen Daiquiri werd pas echt beroemd toen schrijver Ernest Hemingway in El Floridita kwam en het drankje leerde kennen. Op één avond schijnt hij er wel 15 van weggeklopt te hebben! Weliswaar op zijn verzoek een alcoholische variant (2x zoveel rum en geen suiker, want hij was diabeet..!). Inmiddels staat die variant bekend als de Hemingway Daiquiri en daarin wordt suiker vervangen door grapefruitsap en marasquinlikeur, naast rum en limoensap (recept zie hier). Hé, waarvan kennen we de citrus (als in Cointreau) en marasquin…? Oh ja, in de Casablanca die ik gisteren maakte! En zo is de cirkel weer rond.

Cheers!