Hij was lekker, mijn gravad lax met de gemberrasp-in-alcohol die ik afgelopen maandag bij distillateur De Kuyper mocht meenemen. Interessant experiment wat het zou worden en wat ik ermee zou doen uiteindelijk.

Dronken gember 

Maandag waren we met de Liquoristen-opleiding te gast bij De Kuyper. De master distiller liet ons zakken vol gemberrasp zien die in alcohol had geweekt om de smaak af te geven. Met die dronken gember moest je toch iets culinairs kunnen doen!? De zakken zouden weggegooid worden. Ik vroeg of ik een zakje kon meekrijgen, en dat mocht. 

Gravad lax

Ik heb de zalm op vel twee dagen gemarineerd in de dronken gemberrasp, 2EL grof zeezout en 2EL basterdsuiker, 4 stengels fijngesnipperd limoengras, citroenzest van 1 citroen, kokosrasp van een halve kokosnoot, sap van een halve citroen en een glaasje Oude Simon graanjenever van Rutte. Na twee dagen rasp en zout er goed afvegen.
Twee varianten gemaakt. Gravad lax roosjes van dunne plakjes zalm, en zalmtartaar (blokjes zalm met crème fraiche, bieslook en wat versgemalen peper). Verder:

  • asperges (p.p. 3x drie stukjes in verschillende hoogte met minstens in één kopje per groepje; 4 minuten gekookt in water met zout en een schepje suiker + 6 minuten nagaren)
  • rode bietjes (3 uitgestoken rondjes van 1-2cm dik p.p.),
  • radijsjes (telkens een dun plakje tegen het stukje biet aan),
  • Koppert Cress blaadjes en
  • bietjes-crème fraiche (roer wat bietensap door de crème fraiche en maak er stipjes van op het bord).

 Vooraf schetsje gemaakt voor de bordopmaak. Iets van afgeweken op het bord, maar is aardig gelukt.
Erbij: gekaraffeerde 2012 Saint Aubin van Roux Père & Fils. En de Oude Simon natuurlijk.