Een zonnige lentezondag is een mooie dag voor deze fijne cocktail met tequila en ginger beer: de Sunday Confession. De oorsprong van de cocktail is onbekend, maar lekker fris en pittig is ie zeker. Het frisse komt van de citroensap, het pittige bijna chilipeperachtige krijgt ie van de gember in ‘ginger beer’, het gemberbier, en het nodige friszoete komt van de citroenlikeur.

‘Ginger beer’ versus ‘ginger ale’
Let op: ‘ginger beer’ is iets heel anders dan de bij ons veel bekendere ‘ginger ale’! Ginger ale is een echte frisdrank en is behoorlijk zoet. Ginger beer is echt gebrouwen en vergist (een ‘fermented botanical ginger drink”) en is pittig, bijna scherp, van smaak door de verse gember die wordt gebruikt.

Al in de 18de eeuw werd er, vooral in Engeland, echt bier gebrouwen met gember in plaats van hop. Via de koloniale politiek van het eiland veroverde het pittige drankje, met een alcoholvolume van soms wel 11%, de hele wereld. Ginger Ale, daarentegen, werd aan het einde van de 19de eeuw ontwikkeld in Ierland, maar brak pas echt door toen de Canadees John McLaughlin zich ermee bemoeide en de droge variant – er was ook een donkerder en meer uitgesproken golden variant – als Canada Dry Pale Ginger Ale commercialiseerde. Het grote verschil met ‘ginger beer’ is dat ‘ginger ale’ een echte softdrink (frisdrank) is die bestaat uit gecarboniseerd water met smaakstoffen, in dit geval vooral gember.

Ik nam voor dit cocktailrecept ‘ginger beer’ van Fentimans. In 1905 brouwde Thomas Fentiman zijn eerste ketel Ginger Beer volgens een recept dat hij als onderpand had gekregen voor een lening die nooit werd terugbetaald. Gemberwortels werden gemalen en in koperen ketels gekookt tot ze al hun smaakstoffen hadden vrijgegeven, waarna de siroop samen met brouwersgist, suiker en botanicals zoals gember, jeneverbes, veronica en extract van duizendblad rustig kon vergisten op houten vaten. Na de botteling, oorspronkelijk in stenen kruikjes met de kop van zijn trouwe viervoeter als opdruk, was het gemberbier na een week op dronk. Na die fermentatie wordt deze alcoholhoudende basis naargelang het product versneden met verse fruitsappen, kruiden, plantenextracten en dies meer tot een alcoholvolume van minder dan 0,5% zodat het wettelijk als softdrink kan worden verkocht.

Sunday Confession: ingrediënten

 • 30ml (witte) tequila
 • 30ml limoncello
 • 15ml citroensap
 • Ginger beer
 • Citroenschijfje

Bereiding

 • Gooi een highball-glas of Collins-glas vol met ijsblokjes.
 • Doe achtereenvolgens de tequila, limoncello en citroensap in het glas.
 • Top af met ‘ginger beer’.
 • Garneer met citroenschijfjes.

Cocktails met ‘ginger beer’
Je kunt ‘ginger beer’ met allerlei sterke dranken combineren. Naast tequila bijvoorbeeld met rum, whisky/bourbon, gin of in de bekende Moscow Mule met wodka. Leuke andere recepten met ‘ginger beer’ zijn bijvoorbeeld:

 • De bekendste cocktail met ‘ginger beer’ is de Moscow Mule die ik al eerder hier beschreef, met wodka, limoensap, suikersiroop en ‘ginger beer’
 • Dark ‘n’ Stormy: 60ml bruine rum in een lowball-, old fashioned glas of tumbler met ijs, 10ml vers limoensap erbij, aftoppen met ‘ginger beer’ en garneren met een schijfje limoen.
 • Gin Gin Mule: ‘muddle’ muntblaadjes met 20ml limoensap en 5ml fijne kristalsuiker in een shaker. Voeg 45ml gin toe en ijsblokjes en shake goed. Giet door een strainer/zeef in een highball-glas met ijsblokjes en top af met ‘ginger beer’. Garneer met wat extra muntblaadjes.
 • Nor’Easter: de perfecte cocktail voor koude dagen. Giet in een shaker met ijs 60ml bourbon, 30ml limoensap en 30ml maple syrop (ahornsiroop). Giet door een strainer / zeef in een old fashionedglas of tumbler en top af met ‘ginger beer’. Garneer met een schijfje limoen.
 • Red Hot Chili Pepper: Giet 30ml tequila gold en 4 drupjes Tabasco in een highball-glas met ijsblokjes en top af met ‘ginger beer’. Garneer met een chilipepertje.
 • Rye Mule: een variant op de Whisky & Ginger, combineer Amerikaanse rye whiskey met limoensap en ‘ginger beer’ voor een extra krachtig resultaat. Neem 60ml rye whiskey, 10ml limoensap en top af met ‘ginger beer’.  Garneer met een limoenschijfje.
 • Seraphin: Doe 45ml (witte) tequila, 20ml vers limoensap en 15ml suikersiroop in een shaker met ijs en giet in een highball-glas. Top af met ‘ginger beer’ en garneer met een limoenschijfje.
 • Stormy Colada: doe 60ml rum en 60ml ananassap in een highball-glas met ijs en top af met ‘ginger beer’. Garneer met een ananasschijfje, muntblaadjes en – indien beschikbaar – geconfijte gember op een cocktailprikkertje.
 • De hit voor dit jaar gaat denk ik Whisky & Ginger worden: een mooie combinatie van whisky of bourbon met ‘ginger beer’. Neem 40-50ml whisky of bourbon en top af met ‘ginger beer’. Extra krachtig wordt dit met rye whiskey (Rye Mule). De ‘ginger beer’ geeft een mooi prikkelend tegenspel. Natuurlijk kun je whisk(e)y ook prima combineren met ‘ginger ale’, maar de combination met ‘ginger beer’ levert een wat karaktervoller resultaat op! Garneer met limoenschijfjes.


Cheers!