Gisteren waren wij in het kader van onze laatste les van de Liquoristen-opleiding te gast bij Loopuyt in Schiedam. Mooie gin en bijpassende tonic met een goed verhaal en een opvallende marketing.

Eigenaar en bedenker Jan van Stigt Thans heette ons bij Loopuyt welkom. Distillateur Jaco van der Leun legde uit welke 12 botanicals er in Loopuyt-gin zitten en top-bartender David Trampe maakte zijn award-winnende cocktail The Raspberry Beret voor ons.

Sinds 1772
De geschiedenis van Loopuyt verliep grillig. De firma is in 1772 opgericht, als assurantiekantoor en als distillateur. Het distillatieproces verdween, het assurantiekantoor bleef tot op heden. En nu is er Loopuyt gin.

Jan van Stigt Thans kocht jaren geleden het merkenrecht van Loopuyt. De 19e- eeuwse distillateur en bankier Jan Loopuyt had namelijk een eigen jenever. In 1915 verkocht hij zijn merk Loopuyt aan de firma Blankenheym & Nolet, dat later weer onderdeel werd van Bols. Uiteindelijk verdween de Loopuyt jenever in de vorige eeuw al snel uit beeld. Door het merk opnieuw te deponeren is Jan van Stigt Thans eigenaar geworden van deze bijzondere (jenever)naam.

Jan van Stigt Thans wilde op gegeven moment wat relatiegeschenken. Aanvankelijk als grapje met jenever, maar toen hij zich wat meer verdiepte in de oude geschiedenis van het bedrijf, kwam hij op het idee om gin onder die naam te maken. Hij trok Jaco van der Leun aan die voorheen bij Rutte & Zn werkte en in de zomer van 2013 is de ontwikkeling van de gin gestart. De uitgangspunten waren: een gin met natuurlijke producten die perfect te mixen was met tonic.

New Western gin: jeneverbes + botanicals
Jan van Stigt Thans legt uit dat de Loopuyt-gin een ‘new western gin’ is. De klassieke London Dry Gin, zoals Gordon’s, is vrij neutraal en hier speelt de jeneverbes de hoofdrol. Naast dat type gin werd de New Western Gin bedacht. Bombay Sapphire was rond 1980 de eerste gin die aan de verplichte jeneverbes een serie ‘botanicals’ (vruchten, kruiden, specerijen, zaden, bloemen en/of bessen) toevoegde en dat ook vermeldde op de fles. De bekende Hendrick’s doet dat ook. Loopuyt is ookzo’n type gin in de New Western-stijl.

11+ 1
Jaco van der Leun, de master distiller van P. Loopuyt & Co., legt ons uit dat zij aanvankelijk met 11 botanicals wilden werken. Uiteraard jeneverbes, dat moet bij gin. Grapefruit- en sinaasappelschil zorgen voor de frisheid. Lavendel voor de bloemigheid en kruidigheid. De drie superfruits (gojibes, incabes en moeibeibes) zorgen voor subtiliteit en een vleugje zoetigheid die de gin een prettige ronde afdronk geven. Koriander zorgt voor kruidigheid, frisheid en een stevige afdronk. Nootmuskaat zorgt voor een prikkelende bite. Kardemom zorgt voor een aangename zoetigheid en een bite in de afdronk. Kinebast zorgt voor tegenwicht tegen het bloemige en zorgt voor een houtige droge afdronk.

Toch misten de mannen nog iets. Het geheim vond Jaco uiteindelijk in de Eiffel waar men veel Himbeergeist maakt. Framboos dus! Die werd toegevoegd en maakte het recept compleet. De framboos zorgt ervoor dat Loopuyt-gin ronder en gepolijster is. Het maakt de gin vriendelijker.

Het bijzondere is dat alle twaalf ingrediënten apart gedistilleerd worden en daarna worden samengevoegd.

En welke tonic?
Nu de gin er was, zocht men naar de perfecte bijpassende tonic. Het werd uiteindelijk na veel proeven de Loopuyt tonic die voor het bedrijf gemaakt wordt! De perfecte combi dus voor de Loopuyt G & T.
|En omdat ginger beer steeds populairder wordt, gaat binnenkort ook de Loopuyt Ginger Beer in productie, verklapte Jan van Stigt Thans me. Een bekende cocktail met ginger beer is de Moscow Mule. Die is met wodka en ginger beer (zie mijn recept hier). Ik vroeg Jan dan ook hoe de Loopuyt-versie ging heten, misschien de ‘Dutch Mule’…? Lag te voor de hand. De Loopuyt-versie van de Moscow Mule gaat “Loopuyt GINger” heten. Tja. Ik had het kunnen weten. Ben benieuwd naar de combi in elk geval!

Speakeasy
Hoe maak je het verschil in een inmiddels redelijk verzadigd lijkende ginmarkt? Naast een goed product, heb je een verhaal nodig, en ambassadeurs van je merk.

Voor de beleving is bij Loopuyt gezorgd. In de dop van de fles zit een munt waarmee je via internet een bezoek kunt regelen aan de bar in Schiedam. Je krijgt dan een uitnodiging voor een bezoek aan de geheime bar in het pand van Loopuyt! Absoluut de moeite waard.

Na het juiste wachtwoord wordt je binnengelaten. Via een trapje in het gelijknamige assurantiekantoor van Loopuyt kom je uiteindelijk in de speakeasy-bar op de 2e etage. De speakeasy bar? Die stamt uit de tijd van de Amerikaanse drooglegging. Geheime bars waar je wat kon drinken, en waar je zachtjes praatte. Loopuyt heeft dat nagebootst. Het is leuk, en je kunt er allerlei cocktails met Loopuyt gin en tonic proeven.

Loopuyt G & T
Voor een mooie Loopuyt G & T combineer je Loopuyt gin met Loopuyt tonic en garneert deze met een citroengrasstengel. Dit is de aangeraden combi van Loopuyt zelf en die kregen wij ook te proeven. Vrij strak. Heb je het liever fruitiger? Andere varianten zijn bijvoorbeeld met een framboos. Of met kumquatschilletje, jeneverbessen en rozenblaadjes.

Raspberry Beret - LoopuytThe Raspberry Beret by David Trampe
Top-bartender David Trampe maakte voor ons zijn award-winnende cocktail The Raspberry Beret. Wow! Ik was onder de indruk. Elegantie met perfecte harmonie en smaken. Echt heel mooi! Trampe won met deze cocktail in mei 2015 de Sensez Battle of the Brand Ambassadors. Hij moest daarvoor in 13 minuten een ‘signature cocktail’ in drievoud presenteren. De cocktail is vernoemd naar het succesnummer van Prince. Een mix van Loopuyt Gin, sour rhubarb likeur, Campari, citroensap, suikersiroop, gegarneerd met drie frambozen zorgde ervoor dat de jury unaniem was.

En hier is het recept:

Ingrediënten

  • 50ml Loopuyt dry gin
  • 25ml Sour rhubarb likeur van De Kuyper
  • 5ml Campari
  • 25ml vers citroensap
  • 12ml suikersiroop (verhouding 2:1)
  • 3 frambozen

Bereiding

  • Koel een cocktailglas met crushed ice.
  • Shake alle ingrediënten (behalve de frambozen) met ijs.
  • Schenk de vloeistof in het gekoelde cocktailglas (dubbel gezeefd: via de strainer op je shaker en door een klein (thee)zeefje).
  • Snij een schilletje van een sinaasappel en sproei wat van de olieën over de cocktail en bestrijk de rand van het glas ermee.
  • Garneer met drie frambozen op een cocktailprikkertje en leg die op de rand van het glas.

Het YouTube-filmpje kun je hier bekijken.

 En zo zag mijn variant eruit die ik een paar dagen later zelf thuis maakte. Nog steeds lekker!

Pink Loopuyt by @vinissima|Mijn eigen variant met de gin en tonic van Loopuyt is de volgende:
Scheut Pinkyrose siroop “Spiced Lemon & Rose’ bij 40ml Loopuyt gin. Aanvullen met 100ml en als garnering frambozen. Het resultaat is redelijk zoet en lekker fruitig met fijne citrustonen.

Cheers! Maar niet te hard praten, hè, als je in de speakeasy bar bent!