IMG_1455.JPG
Cultgin met een bijzonder verhaal: Monkey 47 Schwarzwald dry gin. Met Thomas Henry tonic en dropplant uit eigen tuin

De Natuurkok was toevallig bij ons. Nou, dan weet je het wel. Daniëlle Berghmans is gespecialiseerd in “activiteiten met eetbare planten, bloemen en paddenstoelen”. Toen ze bij ons thuis was, dook ze meteen de tuin in en riep verrukt: “Oh, jullie hebben dropplanten in de tuin! Leuk! Weet je dat je die kunt eten!?”
“Nee, natuurlijk niet Daniëlle. Ik ben een stadsmens. Maar vertel.” Dat had ik beter niet kunnen zeggen. Ik kreeg een heel verhaal over de ‘agastache rugosa’. Dropplant dus. En eetbaar. Ik kreeg meteen een leuk idee voor een nieuwe G&T-creatie: de G&T met dropplant. Heeft het bezoekje van die enthousiaste bosbouwer toch nog wat opgeleverd.

Dropplant uit eigen tuin
Dus dook ik gisterenavond na mijn werk zelf de tuin in om een dropplant leeg te roven. Wat bloesemstengels (“heet dat zo, Daniëlle?”) en een paar blaadjes. Het werd een heerlijke cocktail met Monkey 47 gin uit het Duitse Schwarzwald, Duitse Thomas Henry tonic en … dropplant dus.
De combinatie is ondanks de kracht van deze power-gin met 47 ingrediënten – vandaar de naam – vrij zacht en citrusachtig, mede door de tonic. Fris met zoetje en bittertje. Vol, krachtig en bijna romig. Verfrissende tonen door de dropplant die je vooral in de afdronk proeft.

Daniëlle, je hebt er weer een (onverwacht) recept bij!

Meer weten over wildplukken en -eten? Kijk op www.natuurkok.nl.

En voor wie meer wil weten over de cultgin Monkey 47, volgt hier het verhaal.

MONKEY 47 Schwarzwald dry gin | 47% | Duitsland
cultgin – complex – krachtig – kruidig – dennengeur – citrus – floraal – droog

Wie gek is op gin, kan niet om Monkey 47 heen! De gin is in korte tijd een echte cultgin geworden en is uitgeroepen tot ’s werelds beste gin. En … hij komt uit Duitsland!
Deze Duitse premium gin komt uit het Schwarzwald en is traditioneel opgevoed in fusten van aardewerk. De drank rijpt 100 dagen in de aardewerken vaten voordat het wordt aangelengd met zuiver bronwater.

47 botanicals
Monkey 47 bevat 47 handgeplukte ingrediënten (‘botanicals’) die deels uit het Zwarte Woud komen, zoals jeneverbes uit Toscane (want de lokale Wacholderbeere krijgt niet genoeg zon), kruidnagel, gember, kardemom, koriander, zes verschillende soorten peper, maar ook onbekende als ‘acorus calamus’ en ‘abelmoschus’ (in totaal 13 kruidige ingrediënten), daarnaast 10 florale elementen zoals jasmijn, acaciabloesem en lavendel. De gin bevat negen verschillende citruselementen, zoals schil van bitter orange, citroenen en pomelo. Tenslotte niet alleen zacht bronwater uit het Zwarte Woud zelf, maar ook veertien ongebruikelijke ingrediënten uit het gebied, waaronder bramenbladeren, hibiscus, smaakbepalende cranberries, en natuurlijk dennennaalden!

Zum wilden Affen
Monkey 47 kent een wonderlijke geschiedenis. Na de 2e wereldoorlog helpt Montgomery Collins, de zoon van een diplomaat uit Madras en zelf werkzaam bij de Britse RAF-luchtmacht, met de wederopbouw in Duitsland. Zo helpt hij ook een dierentuin waar hij een makaakaapje adopteert. Hij blijft in Duitsland en in 1951 neemt Monty een guest house in het Duitse Schwarzwald over en noemt het “Zum wilden Affen”. Hij raakt er bekend met de lokale traditie van distillatie van vruchten, zoals Kirschwasser e.d. en begint uiteindelijk met het brouwen van zijn eigen gin die tot in de 70-ger jaren het handelsmerk zou worden voor zijn guest house.

Topdistilleerder
Bijna veertig jaar later vindt men bij een renovatie een doosje met het oorspronkelijke recept van Collins. Alexander Stein, die zelf uit een distilleerdersgezin komt, zoekt dan een topdistilleerder om de bijzondere gin van Monty weer te maken. Die vind hij in de legendarische distilleerder Christoph Keller. Stein zegt zijn baan als ict-er bij Nokia op en richt Black Forrest Distillers op. Pas in 2010, na meer dan 120 receptuurvarianten, is het koppel tevreden en komt de gin weer op de markt. De gin heet nog steeds Monkey 47 Gin, vernoemd naar het guest house waar het allemaal begon en de 47 verschillende ingrediënten, maar de gin bevat ook 47% alc. Het etiket lijkt op een postzegel en de gin zit in een stijlvolle stoere bruine apothekersfles van 0,5 liter. De donkere fles beschermt de inhoud voor UV-stralen. Alle flessen zijn voorzien van een botteldatum (mijn fles is van 3/2014) en een flesnummer (01293).

In geur en smaak is dit een zeer krachtige complexe gin met dennengeur, limoen en grapefruit en met subtiele kruiden en aardse accenten. Ondanks de zeer aanwezige kruiden, jeneverbes en peper, heeft Monkey 47 ook een aangename citrussmaak.

Tonicsoort: Thomas Henry (maakt ‘m zacht), Fentimans (wordt over het algemeen vanwege zijn kracht als beste ervaren om tegenspel te bieden tegen Monkey 47), Fever-Tree Elderflower.
Serveer ‘m met sinaasappelzeste of een dun schijfje of partje sinaasappel. Combineer ‘m met een schijfje grapefruit en wat saffraandraadjes (de ‘Yellow Monkey’). Of doe er dropplant bij.

Cheers!