IMG_1454.JPG
It’s Gin O’Clock! Vandaag met Belgische Filliers dry gin 28 barrel aged met Fentimans tonic en lavendel uit eigen tuin. Mooie harmonie. Frisse open geur. Droog met zachte afdronk. De combi doet recht aan de kracht van deze houtgelagerde gin. En het idee voor de lavendel komt weer door De Natuurkok die me wees op alle eetbare dingen in onze tuin, net als de dropplant eergisteren. Handig!

Meer weten over deze gin? Zie hieronder.

FILLIERS DRY GIN 28 BARREL AGED | 43.7% | België
krachtig – complex – vol – romig – lichtgeel – vanille – zoethout – citrus

Filliers
De jeneverstokerij Filliers werd in 1880 opgericht en sindsdien wordt er “Filliers Graanjenever” gestookt. Dat Firmin Filliers in 1928 een ambachtelijke gin uitbracht, was in de evolutie van het bedrijf niet meer dan een logische stap. In de productie van gin speelt de jeneverbes namelijk net zo’n belangrijke rol als in die van jenever. Karel Lodewijk Filliers (geboren in 1792) wilde al jenever stoken. Firmin was 3e generatie en hij creëerde het recept van de huidige premium Filliers Dry Gin 28. De gin werd naar oorspronkelijk recept in 2012 op de markt gebracht. Het resultaat verdiende een ereplaats op de drankenlijst van deze distilleerderfamilie. Dit Filliers 28 is de eerste Belgische gin. De barrel aged versie kwam daarna.

Barrel aged
De Filliers Dry Gin 28 Barrel Aged wordt gedistilleerd in een traditionele koperen pot still. Deze unieke gin rijpt na de distillatie maximum 4 maanden in Franse Limousin vaten van 300 liter. De vaten hebben een medium toasting en zijn eerder gebruikt voor cognac. Het rijpen op vaten geeft een mooie lichtgele kleur, verzacht de florale en citrussmaak en versterkt de zachtere toetsen van vanille en zoethout.
Ingrediënten o.a. oranjebloesems, angelicawortel, gentiaanwortel, gember, kardemom, korianderzaden, lavendelbloesem, kalmoes, verse citrusvruchten en hopbellen. In totaal 28 botanicals, vandaar de naam.

Serveer deze barrel aged gin met: Fentimans (vanwege de kracht van deze gin), Thomas Henry of Fever Tree Tonic. Garneren met zoethout, met kaneelstokje en sinaasappelzest, met kardemom en sinaasappelzest, of met natuurlijk met lavendel.

Cheers!