IMG_1407.JPG
It’s Gin O’Clock! Vandaag met Belgische gin, de Filliers dry gin. Ik probeerde ‘m met Fever-Tree tonic water, sinaasappelzest, verse gember en kardemom. Natuurlijk in een ballonglas zodat je alle geuren en aroma’s goed kunt ruiken en proeven. Het resultaat? Een gin & tonic die fruitig is door de sinaasappelzest, kruidig door de gember en kardemom, maar ook zacht met aangename citrustonen door de tonic. Een verkwikkende fijne combi.

FILLIERS Dry Gin 28 | 46% | België
zacht – fris – fruitig– floraal – citrus – exotische kruiden

De jeneverstokerij Filliers werd in 1880 opgericht en sindsdien wordt er “Filliers Graanjenever” gestookt. Dat Firmin Filliers in 1928 een ambachtelijke gin uitbracht, was in de evolutie van het bedrijf niet meer dan een logische stap. In de productie van gin speelt de jeneverbes namelijk net zo’n belangrijke rol als in die van jenever. Karel Lodewijk Filliers (geboren in 1792) wilde al jenever stoken. Firmin was 3e generatie en hij creëerde het recept van de huidige premium Filliers Dry Gin 28. De gin werd naar oorspronkelijk recept in 2012 op de markt gebracht. Het resultaat verdiende een ereplaats op de drankenlijst van deze distilleerderfamilie. Dit is de eerste Belgische gin.

Small Batch handcrafted, gedistilleerd in Pot Still
Bewust kiest Filliers voor een productie op kleine schaal, in bescheiden alambieken (koperen distilleerpotten) van 500 tot 1.000 liter. Bernard Filliers (5e generatie): “Wij onderscheiden ons van de andere gin door een geheel eigen product op de markt te brengen dat in de beste cocktails kan gebruikt worden. Twee jaar lang hebben we aan de voorbereiding gewerkt. Onze meester-stoker Pedro Saez Del Burgo en Filip Waelkens zijn erin geslaagd om een smaakvolle gin op de markt te brengen. Het resultaat van vijf generaties vakmanschap en traditie. Het is geen doordeweekse gin.

Ingrediënten: Met veel geduld zocht Firmin voor zijn originele ginrecept 28 natuurlijke ingrediënten uit, van citrusvruchten over exotische kruiden tot geurige wortelen, onder andere jeneverbes, koriander en citroen maar ook oranjebloesems, kardemom, lavendelbloesems, kalmoes, gember, gentiaanwortel, engelwortel, mout, pimentkorrels en hopbellen.
De verhouding van al die ingrediënten stond vermeld in een recept van Firmin Filliers, de derde generatie meester-destilleerder van het huis. Hij ontwikkelde in de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw een proeffles, waarvan er nog één halve fles bestaat. Zijn recept werd van vader op zoon overgedragen, en de huidige meester-distilleerder Pedro Saez del Burgo, intussen al 20 jaar in dienst bij de familie Filliers, ging ermee aan de slag.
Smaakprofiel: Uitzonderlijk zachte, geraffineerde en alom geprezen dry gin. Verschillende citrusgeuren met exotische kruiden. Florale gin met een fris en fruitig karakter. Zilveren medaille World Spirit Awards 2012.

Opvallend is dat de flessen voorzien zijn van een bottelingsdatum (in mijn geval januari 2014), een batchnummer (0001) en een flesnummer (mijn fles is nummer 1092).

Cheers!