garnalencocktail met mango en bleekselderij

Vandaag een heerlijke klassieker in een nieuw jasje: de ouderwetse garnalencocktail. Ook moet je dat tegenwoordig retro noemen? Ik maakte in elk geval garnalencocktail met mango en bleekselderij. Bij garnalencocktail denk je natuurlijk meteen aan cocktailsaus, of aan whisky-cocktailsaus. Maar als je toch al lekker tropisch bezig bent met garnalen en mango, dan kan die aloude cocktailsaus ook wel een twist gebruiken! Dus maakte ik een heerlijke Spaanse ‘salsa rosa’, en dan gebruik je natuurlijk geen Schotse whisky, maar Spaanse brandy, in dit geval een mooi Brandy de Jerez. Ik maakte ‘m extra fruitig door een scheutje verse sinaasappelsap en lekker pikant met wat groene Tabasco. Smullen!

Spanje heeft bij garnalencocktail de ‘salsa rosa’ met Spaanse brandy in plaats van cocktailsaus met Schotse whisky.

Salsa rosa en Marie Rose
Spanje heeft bij garnalencocktail de ‘salsa rosa’ met Spaanse brandy in plaats van cocktailsaus met Schotse whisky. Het is een ietwat pikante versie van de roze cocktailsaus. Neem bijvoorbeeld 6EL mayonaise (of ca. 200ml) + 2EL ketchup. Voeg er 1TL Worcestershiresaus (de Spanjaarden noemen dit ook wel Salsa Perrins, naar de bekendste producenten Lea & Perrins), 30ml brandy (ik nam Brandy de Jerez, Carlos I van Osborne), 15ml citroensap en 15ml sinaasappelsap (vers) en een scheutje (groene of rode) Tabasco. Breng op smaak met zout en peper. Of neem Marie Rose-saus. Dat is een Britse cocktailsaus van mayonaise, tomatenketchup, Worcestershire-saus, citroensap, brandy, zout en zwarte peper waarover je na het mixen nog wat cayennepeper of paprikapoeder (mild of pikant) strooit als garnering. Niet alleen lekker bij garnalencocktail, maar ook bij bijvoorbeeld zalm of fruits de mer. De Marie Rose is in de 60ger jaren van de vorige eeuw populair geworden door de tv-kok Fanny Craddock. Trouwens: voeg je wat pickles bij deze saus … dan heb je ongeveer de Amerikaanse Thousand Island-saus! En de Russische dressing is weer een spicy variant.

Variëren met de ouderwetse garnalencocktail

  • Neem verse gamba’s of tijgergarnalen en bak die in een pan met een grof gehakt knoflookteentje max. 1 ½ minuut per kant.
  • Voeg kappertjes of kerstomaatjes (gehalveerd of in kwarten) toe.
  • Zorg voor crunch door babykomkommer, rauwe venkel, rode ui, radijs, wortel of bleekselderij. Vervang mango door papaya of citrus.
  • Juega al mar y montaña = speel zee en berg. Dat kan door aan de garnalen/gamba’s bijvoorbeeld in reepjes gesneden Iberische ham toe te voegen, krokante krullen Serranoham, of wat cecina (gedroogd vlees, bressaolo-achtig), eendenham of een goed gesneden fuet of salchichón. Of gebraden kip.

Ingrediënten garnalencocktail met mango en bleekselderij (voorgerecht voor 6 personen)

  • 300gr Noorse garnalen en 100gr Hollandse garnaaltjes.
  • Krulsla of (baby-)romaine of little gem, in dunne reepjes
  • 1 rijpe mango, in kleine blokjes
  • 3 stengels bleekselderij,
  • Salsa rosa: 6EL mayonaise + 2EL ketchup + 1TLWorcestershiresaus, 30ml Spaanse brandy (ik nam Brandy de Jerez, Carlos I van Osborne; of neem Cognac), 15ml citroensap en 15ml sinaasappelsap (vers) en een scheutje (groene of rode) Tabasco, zout en peper.

Bereiding

  • Maak de salsa rosa door alle ingrediënten te vermengen, voeg Tabasco naar wens toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Leg in laagjes in een groot glas (b.v. een gin-tonic glas) de sla, mango, bleekselderij en Noorse garnalen. Garneer met Hollandse garnaaltjes.
  • Voeg salsa rosa toe of geef die er apart in een klein amuseglaasjes bij zodat iedereen zelf zijn/haar saus naar wens kan toevoegen.

Wijntip: kies feestelijk voor een (niet al te droge, dus bijvoorbeeld semi seco) Cava. Of kies een milde witte wijn, eventueel zelfs met een klein zoetje. Een pinot gris uit de Elzas of een Spätlese riesling uit Duitsland past goed. Of kies Rueda verdejo of muscat.