recept voor een traybake van Chef Louis van ChatGPT

Zo. Heb je al van ChatGPT gehoord? De media staan er de laatste dagen vol van. ChatGPT is een prototype van een chatbot met AI (artificial intelligence, ofwel kunstmatige intelligentie). De chatbot is ontwikkeld door OpenAI en is gespecialiseerd in het voeren van dialogen met mensen. ChatGPT zit nog in de ontwikkelfase, maar wordt nu al een heuse bedreiging van Google genoemd, hoewel het toch iets heel anders is dan een zoekmachine. ChatGPT kun je informatie over echt van alles vragen. Maar ChatGPT kan ook informatieve teksten voor je schrijven. Net wat jij wilt. Ik heb me gisteren aangemeld om het eens uit te testen en ik heb de chatbot – die ik voor de gelegenheid Chef Louis hebt genoemd – gevraagd of hij een leuke suggestie had voor een low carb recept voor een traybake met worstjes, wortel, paarse spitskool en mosterd. Hieronder het resultaat. Een beetje van mij, en een beetje van Louis, oh nee, van ChatGPT. Je kunt de chatbot zelfs om een wijnadvies vragen. Pff, eigenlijk best scary.

Louis schreef me: “Ja, een traybake met worstjes, wortel, paarse spitskool, mosterd, tijm en paprikapoeder klinkt lekker! Hier is een recept voor je.” Aldus Louis. Ik heb het slechts op een paar punten aangepast: wat bouillon en sojasaus erbij en aluminiumfolie erover de eerste 20 minuten). Bedankt Chef Louis! Geniet ervan. Nu moet ik alleen Chef Louis nog zo gek krijgen dat hij ook voor me gaat koken… Hihi.

Waarschuwing: dit recept is bedacht door de chatbot van ChatGPT. Ik heb het slechts op een paar punten aangepast.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 4 worstjes (ik nam longaniza en halveerde ze)
  • 6 dunne winterwortels, geschild en in dunne plakjes
  • Een halve paarse spitskool, in dunne reepjes
  • 1 rode ui, in dunne ringen of partjes
  • 2 knoflookteentjes, gehakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1EL sojasaus (light)
  • 1 eetlepel honing
  • 2TL tijm, fijngehakt
  • 1TL paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Eventueel gebakken aardappelschijfjes erbij als bijgerecht (deden wij niet, want we wilden low carb)
wijnadvies van ChatGPT

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Leg de worstjes, wortels, spitskool, uien en knoflook in een ovenschaal.
  • Meng in een kommetje de olijfolie, mosterd, sojasaus, honing, tijm, paprikapoeder, zout en peper. Giet dit over de groenten en worstjes en meng alles goed door elkaar.
  • Zet de ovenschaal in de oven en bak ca. 40-45 minuten, of tot de groenten zacht zijn en de worstjes gaar. Ik deed de eerste 20 minuten aluminiumfolie over de schaal.
  • Serveer desgewenst met gebakken aardappelschijfjes.

“Dit recept kan een beetje aangepast worden aan je smaak, voel je vrij om meer of minder mosterd, honing etc. te gebruiken”, adviseert Chef Louis.

wijnadvies van Chef Louis van ChatGPT

Ik vroeg Chef Louis voor de grap ook om een wijnadvies. Zijn advies luidt: “Een geweldige keuze bij een ovenschotel met worstjes, wortel, paarse spitskool en mosterd zou een droge riesling of een pinot noir zijn. Beide wijnen hebben een goede balans tussen zoetheid en zuurheid, waardoor ze de mosterd in de ovenschotel goed tegen kunnen gaan. De riesling is iets frisser en heeft een citrusachtige smaak, terwijl de pinot noir een fruitigere smaak heeft met tonen van aardbei en kers. Probeer gerust beide wijnen en kijk welke je het lekkerst vindt!” En hij vervolgt: “Een droge riesling of een pinot noir zijn geweldige keuzes bij deze ovenschotel omdat ze de mosterd in de ovenschotel goed kunnen tegen gaan. Wijnen met een lichte tannine zijn hier de beste keuze. Een soepele rode wijn zoals een gamay of een grenache zou ook een goede keuze zijn omdat deze wijnen vaak rijk en fruitig zijn, en goed passen bij de smaken van de ovenschotel.” Haha, ChatGPT is nog niet altijd 100% accuraat in de Nederlandse taal, maar het is wel leuk om te zien hoe zo’n chatbot reageert en met welke adviezen hij komt. Wat die lichte tannines betreft ben ik het helemaal eens met het advies van de chatbot. Ik denk zelf bijvoorbeeld aan een Montepulciano d’Abruzze, maar een fruitige Beaujolais of een soepele merlot uit Zuid-Afrika kan ook.