Galette forestière – hartige taart met paddenstoelen en prei

Dagje zonder vlees is bij ons ook steevast een dagje zonder vleesvervangers. Vleesvervangers komen er bij ons niet in. Want waarom zou je!? Je wilt op Meatless Monday geen vlees, vis of vogel. Dus waarom wel iets wat die dierlijke producten nabootst? Sorry, ik heb dat nooit zo goed begrepen. Ik krijg dan de kritiek dat het zo makkelijk is voor mensen die even geen vlees willen. Kortom, vleesvervangers zijn voor fantasieloze mensen die geen gerechten zonder vlees kunnen bedenken en dus maar hun toevlucht nemen tot soms ultrabewerkt labvoer van commerciële producenten?

De wereldkeuken kent heel veel smakelijke gerechten zonder vlees. We hebben daar de industrie niet voor nodig. Maak een lekker gerecht met bietjes in plaats van een bewerkte bietenburger. Denk vanuit de groenten, en niet vanuit het vlees. Een tijd geleden waren veel mensen tegen processed food uit de koker van multinationals, anti zakjes & pakjes. Terecht. Maar nu het label ‘plant based’ erop zit, is het ineens wel oké …? Heel bizar.

Als ik vegetarisch wil eten, dan eet ik een maaltijd zonder vlees die niet naar vlees verwijst en die geen vlees, vis of vogel vervangt. Een maaltijd zonder vlees die op zichzelf staat. In de wereldkeuken vind je tal van smakelijke voorbeelden, kijk maar eens hier. Zoals Tejfölös gombapaprikás (vegetarische Hongaarse goulash van paddenstoelen met paprika en zure room), vegan poke bowl met geroosterde watermeloen, Kerala veg noodles, Ajapsandali (Georgische vegetarische auberginestoofpot), Buddha’s Delight, Bǎp cải xào (vegetarische Vietnamese roerbakschotel met spitskool), Indonesische gado gado, pompoencurry, okonomiyaki (Japanse hartige groentepannenkoek) of de heerlijke Toscaanse gnudi met ricotta en spinazie. En meer.

Dus toen ik vandaag zin had in paddenstoelen, was dat mijn uitgangspunt voor onze Meatless Monday. Het werd een heerlijke Galette forestière – hartige taart met paddenstoelen en prei. Groene sla erbij en klaar. Echt een aanrader.

paddenstoelen- en preimengsel voor galette forestière
Galette forestière maken
hartige taart met paddenstoelen en prei en geraspte kaas

Ingrediënten (2-3 personen)
PS Ik deed even makkelijk vandaag, dus niet mijn eigen deegbodem gemaakt maar een kant-en-klare gekocht.

  • 5-6 plakjes hartige taartdeeg of een rol quiche & taartdeeg (ik nam een ronde deegbodem van 32cm, incl. bakpapier).
  • 1 grote rode ui, in ringen
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 1 prei, in ringen
  • 400-450gr verschillende soorten paddenstoelen (ik nam 125gr shiitake en 300gr kastanjechampignons), in plakjes
  • Een takje rozemarijn en een paar takjes tijm, blaadjes eraf gerist en gehakt
  • Een scheut cream sherry (optioneel) of ca. 50ml groentenbouillon
  • 1 bakje crème fraiche à 200gr
  • Wat gesnipperde bieslook
  • Geraspte kaas, b.v. Gruyère
  • 1 losgeklutst ei
  • Zout en peper
  • Olijfolie
  • Erbij: groene kropsla

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Fruit de ui zachtjes glazig in ca. 5 minuten. Voeg dan de prei toe en bak kort mee. Voeg tenslotte de paddenstoelen, knoflook, tijm en rozemarijn toe en stoof ca. 5 minuten.
  • Blus af met cream sherry (optioneel) of groentenbouillon en laat het vocht in een paar minuten verkoken. Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat het paddenstoelen-/preimengsel afkoelen.
  • Rol het deeg uit en leg het op bakpapier op een bakplaat.
  • Klopt de crème fraiche los. Smeer dan de crème fraiche op de deegbodem en laat een dikke rand van 3cm over. Bestrooi de crème fraichelaag met wat bieslook.
  • Bedek de crème fraichelaag met het paddenstoelen-/preimengsel.
  • Klap de randen van de deegbodem om en besmeer die aan de bovenkant met het losgeklopte ei. Je hebt nu een rustieke dichtgevouwen deegrand.
  • Zet de galette ca. een half uur in de voorverwarmde oven.
  • Haal de galette eruit en bestrooi met geraspte kaas. Zet de galette nog een kwartier in de oven tot de korst mooi goudbruin is.
    NB In veel recepten zie je dat de kaas de hele 45 minuten meebakt. Volgens mij de beste garantie op harde droge kaas die te bruin wordt. Daarom voeg ik die pas een kwartier voor het einde toe.
  • Haal de galette uit de oven en laat een paar minuten rusten.
  • Serveer de galette met groene sla (de sla desgewenst bestrooid met wat gesnipperde bieslook).
galette forestière met sla

Variaties

  • Gebruik andere kaas, bijvoorbeeld blauwschimmelkaas, of geraspte geitenkaas of Emmenthaler.
  • Neem alleen een mix van verschillende paddenstoelen of neem paddenstoelen en preiringetjes.
  • Gebruik alleen tijm of mix tijm en rozemarijn.
  • Neem een witte of rode ui.
  • Voeg spekjes toe.

Wijntip: een elegante wijn met aardse tonen, bijvoorbeeld een pinot noir.