Fattoush – zomerse Libanese broodsalade

Gisteren maakte ik zelf platbrood. Daar had ik nog wat van over. Dus het volgende gerecht was al gauw bedacht … fattoush! Fattoush is een Libanese broodsalade die je maakt met (oud) platbrood of oude pitabroodjes. Het is een beetje dezelfde restverwerking van oud brood als panzanella, de Italiaanse broodsalade. Ook zo heerlijk in de zomer!

Het platbrood voor fattoush rooster je krokant in de oven en scheurt het daarna in stukken. Die doe je in een heerlijke frisse zomerse salade van groenten en kruiden. Meestal maak je fattoush met tomaten, uien, sla, komkommer, groene kruiden zoals platte peterselie en munt, en soms radijs. In de eenvoudige dressing van olijfolie en citroensap zit ook sumac (of sumak, een zurig besje). Sumac kun je het beste bij de Turkse winkel kopen. Het geeft een frisse wat peperige smaak aan gerechten. Fattoush zonder sumac, dat kan eigenlijk niet. Ik heb nog wat feta toegevoegd. Dat hoort niet, maar vond ik wel lekker. En de granaatappelpitjes zie je af en toe. Ik vind ze lekker fruitig en knapperig erbij. Voeg de stukken platbrood of pita pas op het laatst toe, anders krijg je meer de zompigheid van het brood van de panzanella, en dat is nu juist niet wat je in fattoush wilt! Je mag experimenteren met de groene kruiden, bijvoorbeeld verse oregano of koriander, maar het mag de smaak van de salade niet overheersen. Ik hield het gewoon bij peterselie en wat munt.

Fattoush is op zomerse dagen ook heerlijk als lunchsalade!

geen fattoush zonder platbrood en sumac
fattoush maken

Ingrediënten (2 personen):

  • 1 platbrood (zelfgemaakt, Libanees of 2 pitabroodjes)
  • 2 stevige tomaten, ontveld en zaadjes eruit en in blokjes en ter afwisseling ook een paar gehalveerde kerstomaatjes (of vervang alles door gehalveerde kerstomaatjes)
  • 4 minikomkommers, in plakjes (of een halve gewone komkommer, zonder zaadlijsten en in blokjes, maar de mini-komkommers zijn hiervoor echt lekkerder)
  • 1 kleine rode ui, in dunne ringetjes en een half uur geweekt in warm water en drooggedept (als je niet van rauwe ui houdt: neem extra bosui!)
  • 1 bosui, in ringetjes
  • 1 kleine romaine-sla of 1 little gem; in reepjes (of als je zin hebt: veldsla of babyspinazie, maar dat is minder knapperig)
  • Optioneel: 4 radijsjes, in dunne plakjes (of kleine partjes, dat schijnt het knapperige gevoel in de salade te verhogen)
  • Optioneel: 100gr feta, in blokjes
  • Optioneel: granaatappelpitjes
  • 6 blaadjes verse munt, in kleine stukjes gescheurd
  • Een handje platte peterselie, grof gesnipperd
  • Olijfolie om de broden mee in te smeren

Voor de dressing:

  • 1EL citroensap
  • 1EL granaatappelmolasse (als je dat niet hebt: neem een extra EL citroensap of cider-/wijnazijn)
  • 2EL olijfolie
  • 1 knoflookteentje, fijn gehakt
  • ½TL sumac
  • Snufje zout en peper
  • Optioneel: snufje pimentpoeder of kaneel

Bereiding

  • Smeer het platbrood met een kwastje in met olijfolie en rooster het in de oven knapperig (ca. 10-15 minuten op 200°C) of bak het in de pan. Laat afkoelen.
  • Maak de dressing door alle ingrediënten doorelkaar te roeren.
  • Doe alle overige ingrediënten (behalve het brood) in een slakom.
  • Giet de dressing erover en hussel met de handen de dressing voorzichtig door de groenten.
  • Breek het knapperige brood in stukjes en meng door de salade.
  • Geef de salade bij merguezworstjes, kip met harissamarinade, harissa-sinaasappel kipspiesjes, Afghaanse kipkebab, kleine hamburgertjes of köfte (gehaktballetjes) of bij de BBQ. Fattoush is op zomerse dagen ook heerlijk als lunchsalade!

Tip: wil je nog een stapje verder experimenteren met je oude platbrood? Zoek dan eens op internet op “fatteh”! Fatteh bestaat ook uit restjes platbrood of pitabrood, maar dan meer geserveerd als ‘bowl’, hoewel ze in het Midden-Oosten natuurlijk dat woord niet gebruiken. Het ziet er ook een beetje uit als een Arabische nachos-schotel. Zo heb je kip-fatteh en  fatteh met gehakt en aubergine. Maar je kunt ook heerlijke vegetarische groentenfeest-fatteh maken! Bijvoorbeeld met kikkererwten en youghurt, of aubergine-granaatappel. Ach, kijk zelf maar eens. Binnenkort maar eens uitproberen.

Wijntip: afhankelijk van wat je bij de fattoush serveert, adviseer ik een soepele fruitige rosé.