Dutch Rose Gin

Vier International Gin and Tonic Day met Dutch Rose Gin. Vandaag, 19 oktober 2020, is het International Gin and Tonic Day. Een mooi moment om weer eens een heerlijke G&T te maken! Ik koos voor een gin-tonic met Dutch Rose Gin 🌷, een heerlijke Nederlandse gin die het resultaat is van de samenwerking tussen Slijterij de Vuurtoren (Petra de Boevere, ook bekend als ‘het Meisje van de Slijterij’), Biologische Rozenkwekerij de Bierkreek (Hans van Hage) en Distilleerderij Van Toor (Leo Fontijne).

Biologische rozen
Petra de Boevere bracht al eerder distillaten op de markt, namelijk Zeeuwierjenever en de Monastique. Nu is er dus ook een eigen gin. En dat is niet zo gek, want het Meisje van de Slijterij heeft in haar Slijterij De Vuurtoren in Sluis inmiddels zo’n 300 soorten gin op voorraad. Het viel haar op dat ginliefhebbers gek zijn op gins met rozenblaadjes. Dus werd het tijd om een eigen gin op de markt te brengen: Dutch Rose Gin.

Voor deze heerlijke gin worden gedroogde rozenblaadjes van de biologische rozen van de Bierkreek gebruikt. De Bierkreek in IJzendijke (Zeeuw-Vlaanderen) is de enige kwekerij in Nederland voor biologische tuinrozen. De bloemen zelf zijn eigenlijk het ; afvalproduct’ van de kwekerij, het gaat bij de Bierkreek om de rozenstruiken. De Bierkreek gebruikt geen chemische gewasbeschermingen en geen kunstmest. Daardoor zijn hun rozen eetbaar. Ideaal dus om van deze biologische rozen de blaadjes voor de Dutch Rose Gin te gebruiken!

Leo Fontijne verwerkte vervolgens de rozenblaadjes en maakte er een rozendistillaat van. In de Dutch Rose Gin zitten naast de biologische rozenblaadjes ook jeneverbes, koriander, engelzaad, zoethout, abrikozenpit en Ceylon-kaneel. De flessen zijn allemaal individueel genummerd. Ik had fles 73 van batch 7.

Gebottelde liefde
De Dutch Rose Gin is de liefde van drie vakmensen gebotteld in één fles, en dat proef je. De Dutch Rose Gin heeft 43% alc. en is heel zacht en aromatisch. Met de juiste tonic haal je het rozenaroma nog wat naar voren. Ik gebruikte Fever-Tree Indian Tonic Water. Dat levert een heerlijk zachte gin-tonic op. Kies je voor Fentimans Tonic Water, dan geeft dat een wat droger strakker resultaat. Petra houdt volgens mij zelf van een wat strakkere variant, maar adviseert ook wel Elixia Rose lemonade, in een verhouding van 50ml gin en 200ml tonic en veel ijs. Deze lemonade is perfect voor mensen die niet zo van de bitters van tonic houden. Wil je een wat bloemiogere mix, dan kun je Schwepppes Premium Orange Blossom & Lavender nemen. Het is maar net wat je lekkerder vindt.

Mijn verhouding is net wat anders: ik deed veel ijsblokjes in een copaglas, 50ml gin en 150 ml Fever-Tree Indian tonic. Ik garneerde de Gin & Tonic met een gedroogd rozenknopje en een kaneelstokje. Echt heerlijk!

Happy International Gin and Tonic Day!