Engelse pie met bavette paddenstoelen en Shropshire Blue

Engelse pie met bavette, paddenstoelen en Shropshire Blue. Dat is het resultaat van de kookinspiratie die ik uit het Foodblog Event van deze maand haalde. Een ‘pie’ is een hartige taart. De ‘pie’ schijnt al in het oude Egypte bekend geweest te zijn, maar de Grieken maakten als eersten een hartige taart met deeg zoals wij die kennen. Pie’s zijn met name populair in Engeland en andere Commonwealth-landen als Australië. Maar hé, waarom zouden we die niet ook hier kunnen eten? Wat goed genoeg was aan het Fransen en Engelse hof, is ook goed genoeg voor ons! En het is heerlijk comfort food voor herfst en winter!

Foodblog Event
Het Foodblog Event is een kookwedstrijd van de Facebook-groep Foodbloggers Benelux. Vooral bedoeld om de deelnemers uit te dagen tot nieuwe creaties. Afgelopen keren heb ik deze wedstrijd gewonnen met de thema’s ‘Koffie in de keuken’ (ik maakte toen bavette met espresso-chipotle marinade) en ‘Kookboek uit je vakantie’ (mijn inzending was sesamkip met snelle kimchi uit het kookboek ‘Nadiya’s British Food Adventure’).

Het thema voor deze maand was PASTEI. Zowel taarten (maar ik ben niet zo van het bakken) als hartige taarten als pasteien, pie’s, terrines of tarte tatins.

Ingrediënten (2 personen)

  • 200gr bavette, in reepjes van ca. 5mm
  • 2EL bloem
  • Boter om in te braden
  • Zout en versgemalen peper en (optioneel) een snufje pimentpoeder
  • 1 uitje, fijn gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, fijn gesnipperd
  • 100gr shiitake, in plakjes
  • 1EL tomatenpuree
  • 1TL Worcestershire sauce
  • 1TL PX-sherryazijn
  • 1TL Provençaalse kruiden
  • 1EL basterdsuiker (optioneel)
  • Een klein beetje runderbouillon (ca. 150ml van bouillonblokje) of een deel runderbouillon en een deel stout-bier zoals ik deed (ik nam Kompaan Bloedbroer)
  • 6 vellen deeg voor hartige taart
  • 75gr Shropshire Blue (of een andere Engelse blauwschimmelkaas zoals Stilton), verbrokkeld
  • 1 eigeel, losgeklopt
Ingrediënten (2 personen) • 200gr bavette, in reepjes van ca. 5mm • 2EL bloem • Boter om in te braden • Zout en versgemalen peper en (optioneel) een snufje pimentpoeder • 1 uitje, fijn gesnipperd • 1 knoflookteentje, fijn gesnipperd • 100gr shiitake, in plakjes • 1EL tomatenpuree • 1TL Worcestershire sauce • 1TL PX-sherryazijn • 1TL Provençaalse kruiden • 1EL basterdsuiker (optioneel) • Een klein beetje runderbouillon (ca. 150ml van bouillonblokje) of een deel runderbouillon en een deel stout-bier zoals ik deed (ik nam Kompaan Bloedbroer) • 6 vellen deeg voor hartige taart • 75gr Shropshire Blue (of een andere Engelse blauwschimmelkaas zoals Stilton), verbrokkeld • 1 eigeel, losgeklopt

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Bestrooi de bavettereepjes met zout, versgemalen peper en een beetje pimentpoeder en daarna met bloem. Braad de reepjes aan alle kanten aan. Haal ze uit de pan en zet ze even apart.
    Tip: als het teveel vlees is, braad het dan in twee porties aan.
  3. Fruit de gesnipperde ui en knoflook 3-5 minuten. Voeg de reepjes shiitake erbij en bak samen zachtjes 2 minuten. Fruit dan de tomatenpuree een minuut mee. Doe er dan Worcestershire sauce, PX-sherryazijn, Provençaalse kruiden, de suiker en runderbouillon (of bouillon/stout-bier) bij en verwarm. Voeg dan de bavettereepjes weer toe en laat 4-5 minuten sudderen. De vloeistof moet redelijk dik en sausachtig qua consistentie zijn. Als je het nog iets jusachtiger wilt hebben, kun je een beetje juspoeder toevoegen en dat meekoken.
    Tip: heb je iets teveel saus, serveer die dan straks apart bij de pie’s. Lekker!
  4. Bekleed ondertussen de bakvormen met deeg.
  5. Laat de beefreepjes en shiitakereepjes iets afkoelen en doe dan de helft van de vulling in de bakvormen.
  6. Verdeel de helft van de verbrokkelde Shropshire Blue erover en vul op met de rest van de vulling.
  7. Bedek de vormen met deeg, leg er wat deeg ter decoratie op (b.v. in de vorm van blaadjes of ovalen) en bestrijk het deeg met losgeklopte ei. Prik enkele kleine gaatjes die in deeg zodat hete lucht straks kan ontsnappen.
  8. Bak de pie’s in ca. 20-25 minuten in de oven gaar.
  9. Serveer met een frisse salade, broccoli of haricots verts. In Engeland serveren ze er ook vaak nog aardappeltjes, aardappelpuree of frites bij (lekker voor bij de extra jus…), maar dat hoeft voor mij niet.

Wijntip: kies voor een sappige wat zwoele rode wijn met rijpe tannines uit bijvoorbeeld Zuid-Italië (Puglia), zoals van primitivo of negroamaro. Ik koos voor de heerlijke Primitivo di Manduria, “Vincenzo Tribute” van Conte di Campiano. Een heerlijke rijpe rode wijn uit Puglia met 4-6 maanden houtrijping. Fluweelzachte tannines, milde zuren, kersen, pruimen en een vleugje kruidigheid en vanille. Bijna een ‘portneusje’ en dat vind de Shropshire Blue in de pie wel weer aangenaam. [te koop bij Hans Moolenaar in Bloemendaal]

Liever bier? Denk aan stout-bier. Stout ontstond in de 18de eeuw in Engeland als de extra krachtige (stout)versie van het porter bier. De geroosterde mout brengt aroma’s van koffie, cacao en toast in dit bier dat tussen droog en zoet in zit. Neem b.v. Meantine I.P.A., Samuel Smith’s Imperial Stout of Shropshire Lad Spring Bitter (met dank aan Lekker Bier). Of kies zoals ik voor Bloedbroeder stout van Kompaan, daar zit een beetje ruby port in en dat past mooi bij de Shropshire Blue.

Enjoy your meal!

vulling Engelse pie met bavette en paddenstoelen
Pie met bavette paddenstoelen Shropshire Blue