Ovenschotel zoete aardappel - courgette - gehakt met tomatensaus

Een beetje van mij en een beetje van Ottolenghi, zo kun je mijn ovenschotel van gisteren wel betitelen. Mijn uitgangspunt waren twee zoete aardappelen die ik nog had liggen. Het leek me lekker om er een ovenschotel mee te maken. Dus gehakt erbij. Ik stuitte op een recept van Ottolenghi voor zoete aardappel in tomaten-limoensaus uit zijn boek ‘Flavour’. Zo begon het. Toen herinnerde ik me mijn eigen recept voor Patates oturtması (Turkse aardappelschotel met lamsgehakt en tomaat) en maakte daarop een variant. En zo stond er bij ons op tafel een heerlijke ovenschotel zoete aardappel, courgette en gehakt met Ottolenghi’s tomatensaus.

Normaal mieter je alles in een ovenschotel, zet de schaal in de oven en wacht tot het klaar is. Geen omkijken naar. Helaas, in dit recept bereid je eerst de vier componenten voor, en daarna zet je de schotel een klein half uurtje in de oven. De zoete aardappel, courgette en het gehakt (in de vorm van mini-hamburgertjes) bak je alvast wat voor in oven en pan. Zo doen de Turken dat ook met hun “patates oturtması”. Alles krijgt dan veel meer smaak, en de oventijd is korter! Tenslotte moet je ook een tomatensaus maken. Dan hup in de oven en je hebt een ware smaakbom op je bord die de extra voorbereiding meer dan waard is!

De zoete aardappel, courgette en het gehakt (in de vorm van mini-hamburgertjes) bak je alvast wat voor in oven en pan. Het krijgt dan veel meer smaak! Tenslotte moet je ook een tomatensaus maken. Dan hup in de oven en je hebt een ware smaakbom op je bord die de extra voorbereiding meer dan waard is!

Zoete aardappel in de oven bakken
Gehaktballetjes met kardemom
Zoete aardappel - courgette - gehakt

Ingrediënten (2 personen)

Voor de zoete aardappelen:

  • 2 kleine zoete aardappelen (tip: neem geen dikke, maar liever lange dunne), geschild en in plakken van 1cm
  • 1EL ahornsiroop (Canadese maple syrup)
  • 1TL kardemompoeder
  • Zout en versgemalen peper
  • 2EL olijfolie

Voor de courgette:

  • 1 courgette, in plakken van ca. 1cm
  • Zout en versgemalen peper
  • 1EL olijfolie

Voor de mini-hamburgertjes (gehakt):

  • 300 gram rundergehakt (mag ook lamsgehakt)
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 1TL paprikapoeder
  • 1TL gedroogde Turkse rode pepervlokken (tatli pul biber, die is mild en wat zoetig; alternatief: 1 fijngehakt cayennepepertje)
  • 1TL pimentpoeder
  • Zout en versgemalen peper
  • Optioneel om het gehakt wat smeuïger te maken: 1 losgeklopt ei en wat paneermeel
  • 1EL olijfolie of wat bakboter om in te bakken

Voor de tomatensaus (twist op die van Ottolenghi):

  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 2 groene pepertjes b.v. jalapeño, in fijne blokjes gehakt
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 1EL tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes of polpa
  • 1EL suiker
  • Rasp van een citroen (of limoen)
  • 1TL kardemompoeder
  • Zout en peper
  • 1EL olijfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven alvast op 220 graden.
  • Zoete aardappel: Begin met de zoete aardappel uit de oven. Hussel de plakken zoete aardappel door de dressing van olijfolie, ahornsiroop, kardemompoeder, zout en peper. Leg de plakken op een bakblik met bakpapier en rooster ca. 15 minuten in de oven onder aluminiumfolie. De aardappel moet nog niet helemaal gaar zijn.
    Zet daarna de temperatuur van de oven naar 180 graden terug.
  • Courgette: Bak de courgetteplakken in een pan of wok circa 4 minuten en bestrooi met een beetje zout en peper.
  • Gehakt: meng alle ingrediënten (behalve de olijfolie) door het gehakt en maak er mini-hamburgertjes van ter grootte van de plakken courgette (ca. 4-5cm). Bak de hamburgertjes aan beide kanten ca. 2 minuten.
  • Maak de tomatensaus. Fruit de ui een paar minuten zachtjes in de olijfolie. Fruit de groene pepertjes twee minuten mee en daarna de knoflook een minuut. Voeg de tomatenpuree toe en laat een minuut meebakken om te ontzuren. Voeg daarna suiker, kardemom en citroenrasp toe en laat ca. 10-15 minuten zachtjes sudderen tot het ingedikt en wat zoeter en geconcentreerder is geworden. Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet nu wat olijfolie in een ovenschaal en bestrijk de bodem met een kwastje.
  • Leg vervolgens vanaf de rand telkens een rijtje zoete aardappelschijfjes, schijfjes courgette en de hamburgertjes in de ovenschotel. Om en om. Herhaal dit tot alles op is. Als je dat makkelijker of fijner vindt, kun je ook eerst de bodem bedekken met aardappelschijfjes, dan daarop een laagje ciurgette, en tenslotte de hamburgertjes.
  • Bedek alles met de tomatensaus.
  • Bak de ovenschotel ca. 25-30 minuten op 180 graden in de voorverwarmde oven.
  • Garneer tenslotte desgewenst met wat platte peterselie en dien op.

Wijntip: sappig zwoel rood met milde zuren en rijpe tannines uit bijvoorbeeld Puglia, de Languedoc of Spanje van druivenrassen als primitivo, negroamaro, grenache/garnacha.

Zoete aardappel - courgette - gehakt met tomatensaus
Zoete aardappel - courgette - gehakt - tomatensaus
Schotel zoete aardappel - courgette - gehakt met tomatensaus