Pasta met champignons en zongedroogde tomaat

Vandaag een kort en snel recept voor pasta met champignons en zongedroogde tomaten. Dit is typisch zo’n gerecht dat je maakt op een regenachtige dag waarbij je geen zin hebt om naar buiten te gaan voor boodschappen. Dus kijk je in de koelkast en voorraadkast. Een restje kastanjechampignons en een bakje met zongedroogde tomaatjes in olie gaven de voorzet voor deze heerlijke vegetarische pasta. Ideaal voor Meatless Monday, maar uiteraard ook voor andere dagen.

Orecchiette met champignons en zongedroogde tomaat

Ingrediënten (2 personen)
PS Wil je helemaal puur Italiaans, laat dan de kappertjes en basilicum weg.

  • 200gr pasta (bv. orecchiete, fusilli of penne)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 1 chilipepertje, fijngesneden (of 1TL gedroogde chilivlokken)
  • 200gr kastanjechampignons
  • 1EL tomatenpuree
  • 100gr zongedroogde tomaten in olie (pomodori secchi sott’olio), uitgelekt zonder olie
  • 100ml witte wijn
  • 1EL kappertjes (ik nam gezouten kapertjes die ik eerst goed afspoelde om grotendeels te ontzouten)
  • Zout en versgemalen peper
  • Parmezaanse kaas, geraspt
  • Een paar blaadjes basilicum, in reepjes gescheurd of gesneden (optioneel)
  • Olijfolie

Bereiding

  • Snij de champignons en zongedroogde tomaten in stukjes.
  • Fruit de ui zachtjes 5-10 minuten zodat die karameliseert.
  • Fruit de knoflook en chilipeper een minuut mee.
  • Bak dan de blokjes champignons drie minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak twee minuten mee om te ontzuren.
  • Voeg de wijn toe en laat alles nog 5-10 minuten zachtjes koken. Voeg twee minuten voor het einde de tomaten en kappertjes toe en verwarm.
  • Kook ondertussen de pasta volgens de gebruiksaanwijzing al dente. Giet af, maar bewaar wat kookvocht!!!
  • Breng de saus op smaak met zout en peper. Als de saus wat te dik is, voeg je wat pasta-kookvocht toe.
  • Vermeng de saus door de pasta en serveer met de Parmezaanse kaas, wat verse basilicum erop (optioneel) en een lekker glas Italiaanse rode wijn (b.v. Chianti of een primitivo uit Puglia).