IMG_7838

Proeverij en diner

We sluiten dag 6 van onze wijnreis Chili/Argentinië af bij Bodagas y Viñedos Fabre-Montmayou. Het wijnhuis is opgericht door Hervé Joyaux Fabre. Fabre is geboren in Bordeaux en komt uit een familie van wijn-negociants. Toen hij begin 90-ger jaren van de vorige eeuw in Argentinië kwam, was hij onder de indruk van de mogelijkheden voor malbec in Mendoza. Hij kocht oude stokken malbec ui5t 1908 en begon het wijnhuis Fabre-Montmayou. Het wijnhuis is in Vistalba – Lujan de Cuyo, 18 kilometer ten noorden van de stad Mendoza, op een hoogte van 1.150 meter. Rondom staan de malbec-wijnstokken waarmee het allemaal begon. Inmiddels plant het wijnhuis ook andere druivenrassen aan, maar de eigenaren kopen nog steeds alleen maar oude stokken aan.

Men bezit de volgende plots:

  • 53 hectare met malbec in Lujan de Cuyo op 1.100 meter hoogte. Aangeplant in 1908.
  • 20 hectare cabernet sauvignon in Lujan de Cuyo op 1.050 meter hoogte. Aangeplant ca. 20 jaar geleden.
  • 10 hectare chardonnay in Luján de Cuyo en Tupungato op 1.000 meter hoogte. Aangeplant ca. 18 jaar geleden.
  • 5 hectare merlot in Lujan de Cuyo op 1.050 meter hoogte. Aangeplant ca. 17 jaar geleden.

We lopen even de omringende wijngaard in en zien veel netten. Tegen vogels…? “Welnee!” legt de wijnmaker uit. De netten zijn tegen de hagel. En warempel, we zien ze overal in Mendoza.

We proeven de volgende wijnen:

  • 2014 rosé, Mendoza: 80% syrah en 20% grenache. Zalmkleurig, drop, venkel. Verfrissende wijn met fijn bittertje die het later geweldig doet bij ons licht diner met empanadas en hapjes! Gewoon lekker. Er vliegen in ‘no time’ 24 flessen doorheen…en dan is het op! Geen ongekoelde flessen meer. Het succes van deze rosé bij ons oversteeg bij verre hun verwachting. Het pleit voor deze frisse aangename instapper.
  • 2013 cabernet sauvignon reservado uit Perdriel en Lujan de Cuyo. Van een warm gebied zoals Lujan de Cuyo dat is. De stokken zijn 30 jaar oud. 60% van de wijn heeft een jaar gerijpt op Franse eikenhouten vaten. Laurier. Drop. Rijp, zacht en toegankelijk. Wat groene tonen. Bramen. Subtiel mooi houtgebruik dat past bij de stijl van het huis. De wijnmaker zegt niet voor niets: “We try to show people wine, not furniture.” Mooie uitspraak.
  • 2013 malbec reservado: sappig. Rijp. Van Lujan de Cuyo op 1.000 meter hoogte. Laurier. Bijna rubbertonen. De stokken zijn 40 jaar oud. Ook hier heeft 60% van de wijn een jaar gerijpt op Franse eikenhouten vaten.
  • 2012 malbec, gran reservado: de wijn heette vroeger gran reserva, maar sinds een paar jaar mogen ze het geen ‘reserva’ meer nomen, daarom nu ‘reservado’. Van 80 jaar oude stokken uit Lujan de Cuyo. 100% van de wijn heeft een jaar gerijpt op Franse eikenhouten vaten, waarvan een deel op nieuw hout en een deel op ‘2nd fill’. Vol. Fluweelzacht. Veel donker fruit. Rijpe tannine. Jammie. Viooltjes. Zwarte kersen. Drop. Mooi! Bij steak, wild, roodpootpatrijs, oude kazen, zelfs chocoladedesserts.
  • De topper van het huis en van de proeverij is de 2011 Gran Vin. Bestaande uit 85 % malbec, 10 % cabernet sauvignon en 5 % merlot van stokken uit 1908 in Lujan de Cuyo. De wijn is 16 maanden gerijpt op Frans eiken. Dik. Vol. Zoetje. Bramen. Cassis. Complex.

Na de proeverij krijgen we een licht diner bestaande uit enkele heerlijke hapjes, waaronder de traditionele Argentijnse empanadas. Zoals gezegd, de rosé vloeide rijkelijk en werd enthousiast ontvangen tijdens deze mooie zonrijke avond. Tijd voor een mooie pink foto met enkele van mijn reisgenoten!

IMG_7885