IMG_8035

Enrique Foster: “Just malbec”
Dag 7, onze laatste proefdag van onze wijnreis naar Chili en Argentinië. In de ochtend staat ons een mooi combibezoek te wachten. We zijn te gast bij Bodega Enrique Foster en proeven wijnen van Foster en van Mauricio Lorca.

De wijngaard van Enrique Foster dateert uit 1919 en bestaat voor 100% uit malbec-aanplant. Niet voor niets dus dat het motto van het wijnhuis “just malbec” is en het kan dan ook niet anders dan dat de wijngaarden zich bevinden in het hart van de malbec-productie, namelijk in Lujan de Cuyo in Argentinië’s wijnstreek Mendoza. Ze liggen op zo’n 900 meter hoogte tegen de Andes aan in een gebied dat zich kenmerkt door hete dagen, koude nachten en weinig regen. De eerste wijngaard uit Carrodilla is nog pre-phylloxera! Wijngaard Las Compuertas dateert ui 1966. In 2010 kocht men in Medrano een wijngaard met alleen malbec-stokken daterend uit 1939.

Wijnmaker Sebastian Mendoza leidt ons rond en begeleidt de proeverij. De bodega heeft een ingenieuze wijnkelder in de grond laten bouwen. De 6.000m2 kelder kan 2.000 vaten bevatten en is zo diep in de grond dat een dikke laag aarde de kelder bedekt en beschermt tegen weersinvloeden (hitte). Hierdoor kan de malbec er rijpen zonder airconditioning!

Lorca Ópalo: zonder make-up
We proeven deze ochtend niet alleen de wijnen van Enrique Foster, maar ook wijnen van Mauricio Lorca. De toplijn, de ‘Lorca Ópalo’, wordt helemaal zonder hout (‘sin madera’ heet dat hier) gemaakt. Lorca wil hiermee de wijn puur houden; “zonder make-up” noemt wijnmaker Sebastian Mendoza dat.

IMG_8037

Proeverij
We proeven:

  • Lorca Ópalo, 2010 Valle de Uco, syrah: frisse zuren, peper, laurier en leer. Bewust zonder houtrijping. Van wijngaard op 1.050 meter hoogte.
  • Lorca Ópalo, 2011 Valle de Uco, cabernet sauvignon: fris, nauwelijks vegetaal, beetje groene paprika, mid-structuur, soepele afdronk. Bewust zonder houtrijping. Van wijngaard op 1.050 meter hoogte.
  • 2010 Gran Lorca Ópalo blend: 50% malbec, 30% syrah en 20% petit verdot. Soepel. Mooie fruitneus. Fraicheur. Harmonie. Aangenaam fruit. Midzachte tannines. Boerse afdronk. Mid-structuur. Bewust zonder houtrijping. Van wijngaard op 1.050 meter hoogte.
  • 2008 Valle de Uco, Gran Lorca Poético blend: van 70% malbec, 20% syrah en 10% petit verdot. De wijn heeft 12 maanden houtrijping gehad (waarvan 90% op nieuw Frans eiken en 10% op nieuw Amerikaans eiken). Duidelijke houttonen. Zoetje. Beetje groen. Vol. Zachte tannines.
  • 2008 Enrique Foster malbec, edicion limitada: de stokken zijn meer dan 70 jaar oud. Deze wijn is gelimiteerd (tussen 9.000 en 14.000 flessen per jaar) en genummerd; wij krijgen fles 3741. De wijn rijpt 14 maanden op nieuw Frans hout en krijgt daarna nog een jaar flesrijping. Ze noemen deze wijn zelf hun “showcase malbec”.
  • 2009 Enrique Foster Firmado: van 100% malbec. De wijn heeft 15 maanden gerijpt op nieuw Frans eiken en daarna nog twee jaar flesrijping. Firmado betekent signatuur, handtekening. Dat betekent dus zijn meest typerende prestigewijn. De wijnstokken zijn 60 jaar oud. Fris. Balans. Bijna elegant. Fraicheur. Rijpe maar nog aanwezige tannines. Topwijn!

IMG_8038

Blendingcontest: de Cuvée MV
En toen mochten we zelf aan de slag tijdens een heuse blendingcontest! Altijd leuk. De reisleiding vormde een aantal boeiende teams, waarbij die van de ‘partners’ wel de meest veelbelovende was! Ik werd ingedeeld bij de drie Magister Vini (Ibert van der Waal, Chris van de Meene en Jan Vegter) en bij Tom Oak, de rechterhand van Onno Kleyn. Team MV dus. Mijn verwachting van ons team was natuurlijk hoog met zulke teamgenoten. 🙂

Eerst natuurlijk alle blendpartners doorproeven. We kregen als blendwijnen de 2014 malbec (zacht, fris fruit, pepertje, elegant, beetje tannine), 2014 cabernet sauvignon (stroef, structuur, tannine) en – verrassend – 2014 cabernet franc (paprika, mooi fruit, vluchtig / wat volatiel, alcohol). Maar daarna werd meteen onze strategie besproken. Wat voor wijn wilden we maken? We schreven eerst allemaal onze ideale blend op. Dat leverde het volgende lijstje op:

  • Ik opteerde zelf uiteindelijk voor: 60% malbec, 30% cabernet sauvignon en 10% cabernet franc, maar had nog een aantal andere mogelijkheden, zoals 50% malbec, 30% cabernet sauvignon en 20% cabernet franc.
  • Jan vond de cabernet sauvignon lekker sappig en koos daarom voor het hoogste aandeel cs: 50% cabernet sauvignon, 40% malbec, 10% cabernet franc.
  • Thomas koos voor 60% malbec, 30% cabernet sauvignon en 10% cabernet franc.
  • Ibert draaide de verhouding om: 30% malbec, 60% cabernet sauvignon en 10% cabernet franc.
  • Chris was voor 70% malbec, 20% cabernet sauvignon en 10% cabernet franc.

Het was duidelijk, we wilden allemaal maar 10% cabernet franc en dus maakten we eerst diverse blends met maar 10% cabernet franc. Maar wat voor wijn? Gingen we voor primair toegankelijk? Lekker op het eerste gezicht? Of wilden we toch wat meer bewaarkwaliteit en diepgang, en dus moeilijker voor een snelle scan bij het eindoordeel van de jury…? We gingen in eerste instantie voor het laatste, dus niet voor de ‘quick win’.

  1. We begonnen met ‘mijn’ blend (60% malbec, 30% cabernet sauvignon en 10% cabernet franc) en gingen daarna variëren. Dat leverde ons volgende oordeel op: Veganeus, veel fruit, zoetje, sappig, veel tannine. Dus: mag zachter en nog fruitiger. Dus:
  2. 60% cabernet sauvignon, 30% malbec en 10% cabernet franc. Kruidige neus. Beetje vega. Goed sap. Stroever dan blend 1. Deze wordt het zeker niet!
  3. 50% malbec, 40% cabernet sauvignon en 10% cabernet franc. Mooie neus. Goed sappig fruit. In balans. Weinig kracht. Niet vega. Heerlijk! Lekker sappig en commercieel. Maar we gaan er nog eentje proberen met wat meer cabernet-structuur…
  4. 50% cabernet sauvignon, 40% malbec en 10% cabernet franc. Alcoholisch, groen, wel met meer structuur, maar: NEE!
  5. We proberen het eens anders, met meer cabernet franc, gewoon benieuwd: 60% malbec, 20% cabernet sauvignon en 20% cabernet franc. Hm. Best mooi. Wat stroever, maar zeker niet verkeerd. Goed resultaat met fris fruit. Onverwacht, omdat we oorspronkelijk allemaal minder cabernet franc wilden. Nog een beetje bijstellen wellicht vanwege het stroeve.
  6. 58% malbec, 23% cabernet sauvignon en 19% cabernet franc. Lekker eigenwijs iets afgeweken van de volle getallen, beetje bijstellen. Dit wordt uiteindelijk onze definitieve blend, de Cuvée MV. De wijn heeft een iets onrijpere neus dan blend 5, maar heeft wel meer fruit, heeft drop en een spicy ondertoon. Mooi, al zeggen we het zelf. Dit wordt ‘m!

IMG_8172

Winnaar: Cuvée Barbie
En dat zijn de winnaars: Team Barbie met Cuvée Barbie!

’s Avonds in het hotel kwam de benoemde jury bijeen, bestaand uit een delegatie van de groep. Er werd lang en uitvoerig geproefd in twee rondes. Eerst wed bekeken wat gewoon ‘lekker” smaakte. Er waren bonuspunten voor een eventuele houdbaarheid (bewaarpotentieel) van de wijn.
In een tweede ronde kwamen drie wijnen naar boven die duidelijk de meerderheid van de jury beviel.

Op de 3e plaats kwam wijn nr. 4 met een blend van 50% malbec, 30% cabernet sauvignon en 20% cabernet franc.

Op de 2e plaats kwam wijn nr. 7 van … de partners. Een mooie prestatie van onze niet-vinologen. Maar de vinologen zullen zich wel getroost hebben met de gedachte dat ze hun partners vaak zulke goede wijn voorzetten en zoveel info meegeven, dat hun partners er inmiddels zoveel verstand van hebben. 😉

En op de 1e plaats kwam wijn nr. 6 … Cuvée Barbie. De jury beoordeelde deze wijn als “sappig, fruitig en zacht”. Barbara ging uit haar dak, Team Barbie ook en de rest van de deelnemers uiteindelijk ook, want de blend bleek dezelfde te zijn als de blend van team 4, namelijk 50% malbec, 30% cabernet sauvignon en 20% cabernet franc. Hilariteit alom!

Het bleef nog lang rumoerig in Mendoza tijdens onze laatste avond samen, waar we afscheid namen van een aantal groepsleden die niet meteen teruggingen naar Nederland, maar nog even in Argentinië c.q. Zuid-Amerika bleven. Lucky bastards …