Dag 6 van Vinissima’s CHILIweek. Chiliweek…dat betekent dat we elke dag een fles Chileense wijn proeven en dat er een passend gerecht bij gekookt wordt. 

Vandaag op de proeftafel…
2009 Cauquenes Valley, Dry Farming collection “Specialties”carignan, Viña Santa Carolina.


Cauquenes Valley
De “Specialties serie” van Santa Carolina komt van nieuwe wijngebieden. Cauqenes is een stad in het wijngebied Maule. Maule Valley is het grootste wijngebied van Chili en wordt een beetje met Spanje’s La Mancha vergeleken. Eenvoudige goedkope wijnen voor de interne markt. En de oninteressant druif país speelt er de hoofdrol. Niet de beste kwaliteit en mooiste wijnen dus. Maule kent drie verschillende klimaten: dicht bij de oceaan (Cauquenes, in het zuidwesten van Maule), dicht bij de Andes en het gebied ertussenin.
De wijngaarden in de Cauquenes-vallei zijn boeiender dan de meeste in Maule. Sommige meer dan 80 jaar jaar oud. Irrigatie is hier niet nodig vanwege de sterk ontwikkelde wortels van de wijnstokken. Hier valt genoeg regen tijdens de herfst en de zon tijdens de lange Chileense zomer zorgt voor een optimale rijping van de druiven. Bij Cauquenes werden trouwens de eerste biologische wijnen van Chili geproduceerd!

Viña Santa Carolina
Viña Santa Carolina is in 1875 opgericht door Don Luis Pereyra Cotapos. Hij wilde hiermee zijn geliefde echtgenote Carolina Iñiguez Vicuña eren. Het moetseen echt succesverhaal worden, dus trok hij destijds drie wijnexperts uit de Bordeaux aan. Niet vreemd dus dat in zijn wijngaard nabij de hoofdstad Santiago onder andere cabernet sauvignon, merlot en sauvignon blanc werden aangeplant. De Franse architect Emile Doyeré bouwde tussen 1877 en 1898 een dermate indrukwekkend gebouw annex wijnkelder, dat het in 1973 tot Chileens rijksmonument werd benoemd.
Santa Carolina is een modern bedrijf dat steeds investeert in de nieuwste technologieën, maar ook de 125-jarige geschiedenis in ere houdt. Onder leiding van wijnmaakster Maria del Pilar Gonzalez zijn de wijnen de laatste jaren wat eleganter en fruitiger geworden. Volgens sommigen is dat te danken aan haar “vrouwelijke touch”.

2009 Dry Farming carignan
Zoals bekend is carignan een druivenras dat zelden als mono-cépagewijn voorkomt, maar meestal in een blend met bijvoorbeeld syrah en grenache. Het is een lastig ras dat veel aandacht en lage rendementen nodig heeft. Het beste doet carignan het van oude stokken. Dat lukt bij de wijn van dag 6 van onze Chiliweek. De Dry Farming carignan uit de “Specialties serie” van Viña Santa Carolina komt ook van 80 jaar oude stokken.
De wijn is roodpaars met veel donker fruit (bessen, bramen), cacao, rozemarijn en tijm in de neus. Een vleugje hout is er ook. En wat viooltjes. Geen doorsnee-carignan dus maar lekker vol en complex. In de mond merk je het redelijk hoge alcoholpercentage (14,5%), maar ook mooie zachte tannins, een pittige zuurgraad (typisch voor carignan) en ook hier cacao, donker fruit en Provençaalse kruiden.
De wijn wordt geïmporteerd door Walraven Sax. Prijsindicatie: €15,-.

Steak met rode wijn-chocosaus
We aten bij de carignan een USA steak met rode wijn-chocoladesaus en rozevalaardappeltjes. Gelukkig maar dat we al van tevoren verzonnen hadden dat we pure chocolade aan de rode wijn zouden toevoegen. De chocotonen vonden we terug in de wijn. Gelukkig toeval en geslaagde wijn-spijs combi.

Meer info: www.santacarolina.cl