Dag 7 van Vinissima’s CHILIweek. Dat betekent dat we elke dag een fles Chileense wijn proeven en dat er een passend gerecht bij gekookt wordt. Vandaag hadden we een wel heel speciale Chileen…

Vanavond op de proeftafel…
2009 Colchagua Valley, Gê, syrah – carménère – cabernet sauvignon, Emiliana

Colchagua Valley
Colchagua Valley is het zuidwestelijke en grootste deel van wijngebied Rapel Valley (de oostelijke is Cachapoal). De Rapel-vallei heeft de vorm van een croissant, met de punten naar boven. Je kunt er twee verschillende klimaten onderscheiden die door een aaneengesloten bergketen worden gescheiden. De meeste wijnen komen uit het koele oostelijke deel van Cachapoal. Dichter naar de kust, dus naar het zuidwesten in Colchagua, blokkeert het Coastal-gebergte (de zogenaamde Coastal Mountain Range die parallel aan de kust loopt) de zeewinden en is het klimaat warmer. Dat maakt het westelijke deel geschikter voor bijvoorbeeld cabernet, carmenere, syrah en malbec. Er is een lang en langzaam groeiseizoen. 

Emiliana: bio bio
Viñedos Emiliana is het afgelopen decennium uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste ‘organic’ en biodynamische wijnbedrijven. Het bedrijf heeft inmiddels bijna1.000 hectarewijngaarden in Colchagua Valley, Casablanca, Maipo, Cachapoal en Bío Bío; 992 hectare heeft een gecertificeerde biologische erkenning van het Zwitserse IMO; 583 hectare daarvan heeft tevens biodynamische erkenning van het Duitse Demeter. Hun filosofie luidt: “Excellence in Nature”. Eind ‘90ger jaren van de vorige eeuw vroegen Rafael en José Guilisasti aan wijnconsultant Alvaro Espinoza om mee te denken in de realisatie van een 100% biologische en biodynamische wijngaard. Inmiddels is dat voor de hele range wijnen gebeurd en het bedrijf volgt ook de biodynamische kalender. In 2001 ontstonden de wijngaarden in Colchagua. Het wijnbedrijf bestaat uit veel hout en adobe (een mengsel van zand, klei, water en organische materiale als stro en mest). Dit jaar riep het Britse magazine ‘Drinks Business’ Emiliana uit tot “Green Company of the Year”. Bovendoien kreeg Emiliana ook de “Sustainability Award”. De belangrijkste wijngaard Los Robles Estate (‘eikenbomen’) en vijf andere wijngaarden hebben ook een certificatie voor “Carbon Neutral”. 

Biodynamische “Gê”
De 2009 “Gê” komt van Los Robles uit de Colchagua Valley en is een blend van 50% syrah, 30% carménère en 20% cabernet sauvignon; de blend verschilt jaarlijks. De “Gê” is voor het wijnhuis de ultieme uiting van hun biodynamische inspanningen en wordt door sommige wijncritici ook wel de beste biodynamische wijn ter werteld genoemd! Het backlabel staat vol met keurmerken, van “Certified Biodynamic by Demeter International” en “Certified Organic by IMO CL-BIO-609”tot “Certified Carbon Neutral Wine by TÜV SÜD” en “Certified Social Responsibility by IMO for Life”. “Gê” is dan ook de eerste gecertificeerde biodynamische van Lateins-Amerika.
“Gê” komt uit het Grieks en betekent ‘aarde’. De wijn komt uit een gebied met een hoge dagtemperatuur in de zomer en lage nachttemperaturen. “Gê” heeft 15 maanden in Franse barriques gerijpt. Dat merk je overigens niet. De wijn is vol, maar nergens overheersend. Donker paarsrood. Intense complexe neus. Rijp. Ook wat vegetaals van de carménère en cabernet. Zwarte bessen. Viooltjes. Tabak. Specerijen. Truffel. Ronde tannines. Milde zuren. Lange afdronk. Wel een Franse stijl. Oogt als een rijpe volle Bordeaux-blend met wat cabernet-karakter, maar de kruidigheid van de syrah proef je wel degelijk.
Prachtige biowijn! “Gê” is niet voor niets de topwijn van Emiliana. Zeker geen zomerwijn, maar ach…in het kader van onze Chiliweek mag het…
De wijn wordt geïmporteerd door Coenecoop. Prijsindicatie: €40,-.

Lamsrump
Wat te eten bij deze prachtige icoonwijn? Wij kozen voor lamsrump op z’n Provençaals, met rozemarijn en knoflook, een rode wijnsaus, ratatouille en aardappeltjes in de schil. Krachtige smaken die de wijn een mooi tegenspel bieden.


Meer info: www.emiliana.cl