Er leek even een kink in de kabel van Vinissima’s CHILIweek te komen. We gingen namelijk gisteren even in onze wijk uit eten. Maar gelukkig had ons vaste Haagse wijktentje Lof der Zotheid ook Chileense wijnen op de kaart staan! Ik koos dus voor een salade van Hollandse garnaaltjes met voorjaarsgroente en brandade van kabeljauw bij 2012 Cochagua Valley, chardonnay, Viu Manent en lamsrack met ratatouille bij 2011 Colchagua Valley, malbec van Viu Manent

Colchagua Valley
Colchagua Valley is het zuidwestelijke en grootste deel van wijngebied Rapel Valley (de oostelijke is Cachapoal). De Rapel-vallei heeft de vorm van een croissant, met de punten naar boven. Je kunt er twee verschillende klimaten onderscheiden die door een aaneengesloten bergketen worden gescheiden. De meeste wijnen komen uit het koele oostelijke deel van Cachapoal. Dichter naar de kust, dus naar het zuidwesten in Colchagua, blokkeert het Coastal-gebergte (de zogenaamde Coastal Mountain Range die parallel aan de kust loopt) de zeewinden en is het klimaat warmer. Dat maakt het westelijke deel geschikter voor bijvoorbeeld cabernet, carmenere, syrah en malbec. Er is een lang en langzaam groeiseizoen.

Viu Manent
I
n 1935 richtten de Catalaanse immigrant Miguel Viu-García en zijn twee zonen Agustín en Miguel Viu-Manent het huidige bedrijf in Santiago op onder de naam Vinos Viu. Drie decennia lang opereerde het als handelshuis. In 1966 kocht het bedrijf zijn eerste eigen wijngaarden aan in de Colchagua-vallei. Hiermee kwam een droom uit, want deze Hacienda San Carlos de Cunaco leverde al lange tijd de druiven voor hun wijn! Ze konden nu dus eindelijk alle wijnen van eigen ‘estate grown’ fruit maken. Inmiddels heeft Viu Manent drie domeinen in Colchagua en is het sterk begaan met de ecologische aspecten van de wijnbouw en met de invloed van terroircondities op de wijn. De nieuwe aanplant is grotendeels gerealiseerd op hellingen, in Chili allesbehalve voor de hand liggend. De meeste producenten geven namelijk de voorkeur aan de veel makkelijker te beheren wijngaarden in de vlakte, waar de bodem vruchtbaarder is en irrigatie het makkelijkst is toe te passen. 

Chardonnay en malbec
We dronken de 2012 chardonnay uit de Estate Collection bij een salade met Hollandse garnaaltjes. De nog zeer jonge wijn knisperfrisse wijn is lichtgeel. In de neus bijna stuivend! Met citrus en kalkachtige mineraliteit. Als je me verteld had dat ik een sauvignon blanc in mijn glas zou hebben, had ik het geloofd! In de mond blijft die indruk, maar het bittertje verraadt hem. Ook hier citrus, wat vegetaal, frisse zuren en een minerale indruk. Meloen. Appel. Een elegante wijn met uiterst subtiele toasting. De druiven komen van twaalf tot veertien jaar oude stokken en gaan direct na de oogst voor inweking gedurende twaalf uur op roestvrij staal. Vervolgens gaat een kwart van het sap op vaten van Frans en Amerikaans eiken, de rest vergist bij lage temperatuur op tank. Na de fermentatie rijpen beide wijnen om aan complexiteit te winnen vier maanden op hun eigen gistcellen. Pas dan volgt assemblage, wordt er gefilterd en kan men gaan bottelen.

De 2011 Estate Collection malbec  dronken we bij lamsrack met aardappelgratin, ratatouille en een rode wijnjus. Een bekende die we vaker bestellen bij Lof der Zotheid. Goed in te zetten bij lan, rood vlees, spare ribs etc.
Alcoholisch neusje ondanks de 13,5% alc. Stevig karakter. Peper en kruidigheid. Leer. Drop. Tijm. Laurier. Cacao. Bramen en bessen. Zachte zuren met zwoel rijp fruit en mooie ronde tannines. Geen houtrijping.

De wijnen worden geïmporteerd door JJC Kwast (o.a. te koop bij Gransjean in Den Haag). €4 per glas in het restaurant.

Meer info: www.viumanent.cl