Deze hele week is CHILIWEEK bij Vinissima. Dat betekent dat we elke dag een fles Chileense wijn proeven en dat er een passend gerecht bij gekookt wordt.

Vandaag op de proeftafel…
2010 Leyda Valley, Medalla Real gran reserva chardonnay, Santa Rita


Leyda Valley
Leyda Valley is een officieel erkend subgebied van de San Antonio Valley die we al op dag 2 van onze Chili-week bespraken. De veelbelovende Leyda-vallei ligt ten zuiden van Casablanca Vallei, vlakbij de havenstad San Antonio. Leyda is pas recent als wijngebied ontdekt en ligt vlakbij de Stille Oceaan! Het gebied wordt gekenmerkt door maritieme invloed met een verfrissende zeebries die een aangename koelte in voorjaar en zomer geven. De Humboldtstroom (een zeestroming die vanuit het zuiden van Chili langs de westkust van Zuid-Amerika stroomt) geeft extra verkoeling. Echt ‘cool climat’ dus en daarmee geschikt voor druivenrassen als sauvignon blanc, riesling, chardonnay en pinot noir. Santa Rita is één van de twaalf wijnhuizen in dit gebied. Andere zijn bijvoorbeeld Montes, Leyda, Ku De Ta, Viña San Pedro, MontGras en Valdivieso.

Viña Santa Rita
Santa Rita is een bekend wijnhuis op de exportmarkt met verkoop naar 75 landen. Het meer dan 125 jaar oude bedrijf (1880) is opgericht door Domingo Fernandez. Het heeft inmiddels zo’n 2.500 hectarewijngaard in diverse Chileense wijngebieden, onder andere Maipo en Casablanca. De 85 hectaregrote wijngaard van Leyda ligt 8km van de kust op een bodem van zanderige klei.

>>>2010 Leyda Valley, Medalla Real gran reserva chardonnay, Santa Rita
De wijnen uit de Medalla Real-serie worden met de hand geplukt en komen van de oudste wijngaarden van Santa Rita. Hier wordt een klassieke stijl nagestreefd. De editie van 2008 bevatte nog merendeels druiven uit de Limari Valley (85%), maar voor de editie 2010 koos men vooral druiven uit Leyda.
De wijn heeft zeven maanden op Franse barriques gelegen, en dat proef je. Toasted neus en ook in de mond is het hout behoorlijk aanwezig. Het maakt de wijn romig en een beetje nootachtig met het typische aroma van vanille en vooral geroosterd brood. Verder tropisch fruit en wat gedroogd fruit. Citrus. Mineralig. Geslaagde wijn, al vind ik het hout net iets te nadrukkelijk en ruw. Maar met een lekker bijpassend hapje, zal dat wel versmelten met het gerecht.
De wijn wordt geïmporteerd door Noordman. Prijsindicatie: € 14,50.

Coquilles met paddenstoelenrisotto
Deze krachtige wijn kan stevige smaken aan. Ik koos voor coquilles en gambas ‘a la plancha’ met truffelmayonaise en paddenstoelenrisotto. Het notige van de paddenstoelen (kort gebakken voordat ze in de risotto gaan om ze meer smaak te geven) past mooi bij de notige tonen in de wijn en ook de truffelmayonaise geeft net iets extra’s dat goed met de wijn samengaat. ‘Oaked chardonnay’en coquilles en gambas is bijna altijd goed. Geslaagde combi!

Meer info: www.santarita.com