IMG_7427

Op dag 4 stonden pinot noir-specialist Cono Sur en cabernet-minded Los Vascos op het programma.

Fiets
Er staan fietsen voor ons klaar om door de wijngaard te fietsen. Cono Sur doet aan organic winemaking en dat laat chief winemaker Rios ons ook zien. Maar eerst maken we een fotostop bij een gigantische fiets in de wijngaard.

Mr. Pinot
We werden in het prachtige koloniale woonhuis van Cono Sur verwelkomd door Mr. Pinot himself, de geestdriftige wijnmaker Matias Rios. Cono Sur is de grootste pinot noir-producent in Chili. En dat gaan we weten! Trouwens ook dat het wijnhuis serieus gelooft in bioproductie.
Allereerst krijgen we van Rios een boeiende presentatie. Cono Sur bevindt zich in het friste gedeelte van de Clchagua Valley, is nu 21 jaar oud (start 1996), heeft 1.200 hectare land (waarvan 300 wijngaard en daarvan is weer 150 hectare al biologisch) en maakt jaarlijks zo’n 50 miljoen flessen. Het huis is onderdeel van Chili’s grootste producent, Concha y Toro en het maakt premium en innovatieve wijnen. Van pinot noir worden acht verschillende wijnen gemaakt, van sparkling tot rosé en reservas.

Duurzaam
In 1998 is het huis al met de eerste stappen richting duurzaamheid gegaan en in 2000 werd het de eerste ‘integrated vineyard’ van Chili. In 2002 volgde ISO-normering, in 2007 was het wijnhuis ‘carbon neutral’, in 2010 volgde het Fairtrade-certificaat. De trefwoorden voor Rios zijn “innovation – quality – environment”. Zo doen ze droesem in zakken en leggen dat een dag in water te weken. Dat gaat uiteindelijk in het irrigatiesysteem mee als extra voeding. Ook besproeien ze vlak voor de bloei de druiven met een mengsel van melk, koeienmest en suiker.

Chili van regio tot regio
We krijgen een korte toelichting op de belangrijkste wijngebieden van Chili, van Noord naar Zuid.

  • Elqui en Limari in het Noorden rond Atacama zijn heet en dus goed voor syrah.
  • De Aconcagua Valley is goed voor rood en in de coastal area ook goed voor wit. Het gebied ligt 90km van Santiago.
  • Casablanca Valley is mediterraan en heeft een relatief koel klimaat. Hier heersen mist en bewolking.
  • San Antonio heeft oceaaninvloeden. Het is er fris door de zeewinden. De bodemsoort is klei. Goed voor sauvignon en chardonnay.
  • Maipo Valley is goed voor cabernet sauvignon.
  • Het noordelijke deel van de Rapel Valley is warm, met een bodem van zwarte klei. Goed voor carménère en merlot.
  • Het zuidelijke deel van de Colchagua Valley is warm, fris en vochtig. Perfect voor viognier, syrah en merlot.
  • Bio Bio is de zuidelijkste wijnregio. Het is er koud en hier druiven aanplanten is een uitdaging. De bodem is rood en bevat ook klei en mineralen. Goed voor chardonnay, riesling, gewurztraminer en pinot noir.


Pinotneusjes

Cono Sur plantte in 1996 de eerste pinot noir in Chili. Het druivenras was er toen nog redelijk nieuw en onbekend. “Als je pinot noir vinifieert als cabernet sauvignon,” vertelt Rios, “dan krijg je vreselijke wijn.” Hij heeft de kunst dan ook geleerd in de Bourgogne en wordt nu ook geassisteerd door Martin Peieur uit de Bourgogne.

Rios legt ons uit waarom pinot noir het zo goed doet in Chili. Allereerst vanwege het gematigde mediterrane klimaat. De regen is geconcentreerd in de winter. En er is een lang droog seizoen in het voorjaar en de zomer. Tenslotte: de Humboldt die koudere continentale zones bij de zee geeft en ervoor zorgt dat de temperatuur maximaal 23 graden wordt. Juist de combinatie van een koeler klimaat met veel zon is goed voor pinot noir.

IMG_7469

Gezond
Chili ligt eigenlijk heel geïsoleerd. In het noorden ligt een woestijn, in het zuiden is ijs. In het oosten ligt de Andes tussen Chili en Argentinië en in het westen ligt de oceaan. Dat geeft gezonde omstandigheden en Chili is gezegend met het feit dat het nooit de phylloxera (druifluis) heeft gekend.

Pinot noir is een lastige druif, leren we van Rios. Het velletje is heel delicaat en daarmee moet je voorzichtig omspringen. Rios typeert de Chileense pinot noir als wijn met veel kleur, paarsheid in de jeugd, aroma’s van zuren kersen en pruimen, en in de mond een goede concentratie.

Midden tussen de stalen tanks proeven we steeds in twee verschillende jaargangen de volgende wijnen:

Valle de Central, Bicycleta, pinot noir. De 2013 is fris. Heeft veel zuren, weinig tannines. Zachte pinotneus. Zuiver. Aardbei. Easy en oké. Prima instapper voor weinig geld (ca. €7). De 2014 is wat strenger, heeft zachte zuren en is wat vlakker. 65% heeft 6 maanden houtrijping. €7.

Valle de Central, organic pinot noir, Cono Sur. De 2013 komt voor 85% uit Colchagua en voor 15% uit San Antonio (oceaaninvloed). Mooie zachte tannines. Typerende pinot. Fraicheur. Zacht. Niet heel complex. Mooi, met een al fijn ontwikkeld bouquet. De 2014 is een vatmonster en is nog niet gebotteld. Fruitig. Power. Meer complexiteit. €10.

Valle de Casablanca, Cono Sur reserva especial pinot noir. 85% komt uit Casablanca, 15% uit San Antonio. Een jaar houtrijping. 20% heeft nieuw eiken en 80% oudere vaten. Vol. Kruidig. Peper. Midzuren. Ruikt lekker. Aards. Nu al lekker, maar kan 3-5 jaar ouderen. De 2014 is qua herkomst net andersom. 85% komt uit San Antonio en maar 15% uit Casablanca omdat daar toen veel vorst was. Soepeler en fruitiger dan de 2013. Snoepjesachtig. Framboos. €10.

Valle de San Antonio, Cono Sur Single Vineyard pinot noir. Komt van een gebied dicht bij de oceaan (20km) waar wind een belangrijke rol speelt. De 2012 is rijp, heeft een zoetje. Redelijk vol. Weinig zuren. 30% heeft houtrijping gehad van nieuwe Franse barriques, 70% van oudere vaten. Was een warm jaar. De 2013 is frisser en heeft een mooie pinot nir-neus. €20.

Valle de Casablanca, Cono Sur 20 barrels pinot noir. Voor deze wijn worden jaarlijks de beste vaten geselecteerd. Het is het eerste premium pinot noir-project in Chili. Voor dit project is de juiste combinatie van gebieden belangrijk. Er is gekozen voor 85% uit Casablanca en 15% uit San Antonio. De 2012 is rijk met stroeve tannines en milde zuren. Een jaar 100% houtrijping met nieuwe vaten. De 2013 is frisser met meer donker fruit en is nu al mooi. €30.

We sluiten de series af met Valle de Casablanca, Cono Sur Ocio pinot noir. De 2011 heeft 14 maanden houtrijping gehad vol. Power. Veel extract. Koffietonen. Zacht. Weinig zuren. De 2012 heeft 12-15 maanden houtrijping gehad en is duidelijk nog te jong.

IMG_7468

Lunch
We gaan richting lunch waarvoor prachtige gedekte tafels in de schaduw in de parkachtige tuin zijn opgesteld. Maar eerst maken we kennis met de Cono Sur Sparkling wine (zie blogje op http://bit.ly/1El0pTm). Vervolgens komt er een mooi buffet op tafel met salades (maïs-palmharten, tomaat-ui, bleekselderij), rundvlees en salsa. Erbij single vineyard sauvignon blanc, 20 barrels sauvignon blanc en reserva especial pinot noir.

Mooi verblijf bij een topproducent en een gepassioneerde wijnmaker.

IMG_7470