IMG_7471

Vanmorgen de pinot noir-specialist Cono Sur, vanmiddag de cabernet-gedomineerde wijnen bij Los Vascos. Het laatste wijnhuis dat we in Chili bezoeken na een reeks van hoogtepunten is Viña Los Vascos. Zoek je het bedrijf op internet, dan zie je meteen dat het niet zomaar een Chileens bedrijf is, maar een bedrijf met Franse roots (http://www.lafite.com/en/the-domaines/vina-los-vascos/). Lafite.com…!? Jazeker, want dit icoonbedrijf met uitstraling is van Château Barons de Rothschild in de Bordeaux! We proefden ook de twee toppers van het huis: Los Vascos Grande Reserve en Le Dix. Elegantie en finesse ten top.

34°30’ x 71°30’
We bevinden ons op 34°30’ breedte en 71°30’ lengte, 40 kilometer van de Pacifische Oceaan en 200 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Santiago. De bodem is vulkanisch en de wijngaarden ligt aan de voet van de berg Cañeten, in het hart van de Colchagua Valley. Met 640 hectare is het daar een van de grootste wijngaarden in de vallei. Los Vascos bezict echter in totaal 4.000 hectare grond in de vallei! Naast wijngaarden heeft men er ook olijfbomen, koeien, schapen en zelfs kurkreiken! De totale wijnproductie bedraagt zo’n 500.000 kisten (een kist telt 12 flessen, dus 6 miljoen flessen jaarlijks) waarvan 99,7% geëxporteerd wordt. De USA is nog nummer 1, maar wordt gevolgd door China, en dat land groeit enorm. Daarna volgen Duitland, Zwitserland, Nederland en België.

We worden eerst meegenomen naar een berg middenin de wijngaard. Er wapperen vier vlaggen: een Chileense, een Franse voor het moederbedrijf, een bedrijfsvlag van Los Vascos … en voor ons als gasten een Nederlandse! Keurig hoor! We krijgen er een uitleg over het bedrijf en de 10 verschillende bodemsoorten bij Los Vascos. Los Vascos blijkt niet, zoals veel andere bedrijven wel, in verschillende wijnregio’s wijngaarden te hebben. Alle wijngaarden die ze hebben, zien we rondom ons in deze vallei.

85% van de aanplant is cabernet sauvignon, daarnaast is er ook carménère (5%), malbec (maar 1%), syrah (5%), petit syrah, rousanne viognier, chardonnay (5%), sauvignon blanc en muscat. Belangrijk voor aanplant is, of je genoeg water kunt krijgen. Dat heeft Los Vascos. Er is genoeg water beschikbaar voor alle wijngaarden, met name smeltwater van de Ande4s. Daarnaast is er veel frisse oceaanwind. De wijngaard is verdeeld in twee delen sinds de herplant aan het begin van de 90-ger jaren. Een deel is jongere aanplant van 15 jaar geleden. En een deel bevat oude stokken van 40-50 en 70-jaar.

IMG_7472

Proeverij
We proefden de volgende wijnen:

  • 2014 sauvignon blanc: hierin zijn 4 verschillende klonen gebruikt met verschillende oogstdata. Door verschillende oogstdata te hanteren, kan met mooi variëren qua fruit, mioneralige tonen, zuren etc. Deze wijn heeft alleen inox-vaten gezien, fris. Gematigd stuivend. Elegant. Mid zuren. Niet te vegetaal. Ananas. Peer. Granny Smith. Rijp geel fruit. Minder dan 2 gram suiker per liter. Vol en met romigheid in de mond. Klein aantgenaam bittertje. NB Gemaakt van druiven van wijnboeren uit de wijnregio’s Casablanca en Curicó waarmee men langdurige contracten heeft! USD 10-12.
  • 2012 carménère: Deze wijn werd vorig jaar voor het eerst gemaakt. 50% van de wijn heeft 12 maanden houtrijping gehad, waarvan 20% nieuw hout heeft gehad en 30% ‘2nd fill’. De wijnmaker wil niet teveel houtrijping om de typiciteit van het ras niet te laten verdwijnen, want carménère is gevoelig voor houtrijping en neemt snel teveel smaak op. Fluweelzachte wijn. Weinig tannine. Rijp fruit met op de verre achtergrond wat groens. Een zekere elegantie door een mooie fraicheur. Die fraicheur maakt ‘m gewoonweg lekker en zeer verteerbaar. USD 20.
  • Los Vascos 2012 Grande Reserve: van 75% cabernet sauvignon, 10% syrah, 10% malbec en 5% malbec. De druiven komen uit de eigen wijngaarden in de Colchagua Valley. 12 maanden houtrijping, waarvan 50% nieuw hout. Mnooie vriendelijke blend. Fijne fraicheur. Elegant, geen powerplay. Pruimen. Bramen. Chocolade. Tabak. Eucalyptus (die we ook op de berg ruiken). Complexe wijn met verrassende frisheid en elegantie! USD 18-20.
  • 2011 Le Dix: van 85% cabernet sauvignon, 10% carménère en 5% syrah. 18 maanden houtrijping in nieuwe barriques van Frans eiken. Zachte rijpe tannines. Nog in ontwikkeling. Voldoende fraicheur om de wijn niet te zwaar te maken. Pruimen. Kersen. Frambozen. Drop. Laurier. Tabak. Cederhout. Eucalyptus. De druiven komen van wijngaard El Fraile en de stokken zijn meer dan 70 jaar oud. USD 65-70.

Bodegas CARO in Argentinië Overigens hebben de Fransen naast Los Vascos ook een huis in Argeninië: Bodegas Caro (van CAntena en Rotschild). CARO is voortgekomen uit de samenwerking van Domaines Barons de Rothschild (Lafite) en de Catena-familie. Er wordt uitsluitend gewerkt met malbec en cabernet sauvignon uit Luján de Cuyo, Maipú en de Uco-vallei.

Diner
Na de proeverij reden we naar het nabijgelegen landgoed van Los Vascos. Wederom verbazing bij het zien van de gedekte tafels in dit prachtige koloniaal aandoende huis.
Reisbegeleider Ibert van der Waal MV had nog een leuke verrassing voor ons: champagne! Ik zeg het zelden, maar nu wel: ‘echte’ champagne! In Chili. Heerlijk. Champagne Barons de Rothschild brut. Lekker! (voor een beschrijving, zie binnenkort bubbelblog.nl). het diner lieten we ons ook goed smaken. We kregen een aantal tradiutionele Chioleense gerechten, waaronder soep met maïs en uien, kip en een mooi dessert. Bij het dessert werd de 2013 muscat uit Colchagua – Peralillo geschonken.

Ik zat naast wijnmaker Marcello Gallardo en ontdekte eens te meer hoe gepassioneerd de wijnmakers hier zijn. Ik had bij dit huis zware stevige wijnen verwacht. En omdat ik niet zo’n Bordeaux- c.q. cabernet-fan ben, zag ik er wat tegenop. Maar de wijnen hebben me bijzonder verrast door de elegantie en fraicheur. Waardige afsluiter dus voor onze trip door Chili!

IMG_7481