crinkle cake met courgette feta en munt

De crinkle cake (muakacha). Heb jij er al van gehoord? Wat een geweldige ontdekking! Crinkle cake schijnt een trend te zijn op TikTok, maar ik ontdekte ‘m op Instagram. Muakacha komt uit het Midden-Oosten en bestaat uit verfrommeld of gevouwen (wrinkled, gerimpeld) filodeeg met gesmolten boter en custard en wordt als dessert geserveerd. De Griekse versie heet dan weer soufra. Ook zoet.

Maar je kunt van deze zoete versies van de crinkle cake ook prima een hartige taart maken! Je combineert het idee van de gevouwen filodeeg gewoon met bijvoorbeeld een vulling van vijgen en brie met wat tijm. Of met courgette, feta en munt, zoals ik deed. Deze crinkle cake met courgette, feta en munt is in feite een variant op het Griekse gerecht kolokithopita, een hartige taart van bladerdeeg met courgette. Dat gerecht is dan weer verwant aan de bekendere spanakopita, dat is een hartige taart van bladerdeeg en spinazie. Mijn crinkle cake is dus een soort variant op de kolokithopita, maar nu met filodeeg, courgette, feta en munt. Een crinkle filo kolokithopita dus. Snap je het nog? Wij waren er gek op, een zeer smakelijk vegetarisch gerecht die prima past bij mijn nieuwe vega(n) challenge die ik onlangs startte en waarbij ik mezelf wil uitdagen om lekkere en verrassende vega(n) gerechten te maken.

Deze crinkle cake met courgette, feta en munt is in feite een variant op het Griekse gerecht kolokithopita, een hartige taart van bladerdeeg met courgette.

munt op de crinkle cake met courgette en feta
hartige crinkle cake uit de oven

Ingrediënten (4 personen)

  • 10 vellen filodeeg van 40x30cm
  • 1 courgette, schuin in plakjes (ik sneed de plakjes nog in de lengte doormidden zodat ze beter tussen het deeg pasten)
  • 1 pakje feta à 200gr, in dunne reepjes/plakjes
  • 10 blaadjes verse munt, in reepjes gesneden
  • 2 eieren
  • 150ml crème fraiche
  • Zout en versgemalen peper
  • 75-100gr roomboter, ongezouten

NB in plaats van roomboter kun je ook olijfolie gebruiken, maar wij vonden roomboter lekkerder.

Erbij: bijvoorbeeld en frisse Griekse boerensalade.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smelt de roomboter.
  • Smeer een ovenschaal in met een beetje gesmolten roomboter.
  • Vouw of plooi de vellen filodeeg zigzagsgewijs samen (of snij eerst ze op maat van je ovenschaal vouwen ze daarna) en leg ze rechtop in een ovenschaal van ca. 15x25cm. Ik had vellen van 40x30cm. Vouw ze samen over de 40cm. Dan heb je een staafje van 30cm voor je. Breek of snij die doormiddel zodat de helft past in je ovenschaal van 15cm breedte. Heb je een ander formaat ovenschaal, vouw of leg ze dan anders.
  • Druppel de gesmolten roomboter erover.
  • Steek er de (halve) plakjes courgette tussen en daarna de reepjes/plakjes feta.
  • Desgewenst kun je nu wat zout en peper erover strooien.
  • Verdeel de reepjes muntblaadjes erover.
  • Vermeng de eieren, crème fraiche en zout en peper en klop het mengsel los en luchtig. Giet het mengsel over en tussen de gevouwen filovellen.
  • Zet de ovenschotel 45-50 minuten in de oven of totdat de hartige taart knapperig en goudbruin is.
  • Laat de crinklecake 5-10 minuten rusten. Serveer, desgewenst met een frisse (Griekse boeren-)salade.
crinkle cake en Griekse boerensalade

Griekse boerensalade
Erbij: bijvoorbeeld en frisse Griekse boerensalade met romainesla, kerstomaatjes, rode ui, komkommer, feta en eventueel reepjes puntpaprika en olijfjes. Maak een dressing van 5EL goede olijfolie, 2EL rode wijnazijn, zout, peper en 1TL oregano. Optioneel is 1TL dijon-mosterd toevoegen, maar dat doen de Grieken niet.

Alternatieve vorm van de crinkle cake
Leg de vellen filodeeg niet recht achter elkaar in de ovenschaal, maar neem een ronde taartvorm en leg de gevouwen filoplakken in spiraalvorm in de bakvorm. Snij er na het bakken taartpunten van.
Of maak kleine hapjes door 1 plak gevouwen filodeeg spiraalvormig in een klein taartvormpje te leggen en te vullen.

Eet smakelijk!