Cotswolds dry gin

Vandaag een variatie op Gin & Tonic: Cotswolds dry gin met Swits Rose and Lavender. De gin ontdekte ik vorig jaar tijdens mijn roadtrip langs de pittoreske dorpjes in The Cotswolds. De roze frisdrank ontdekte ik in het kader van mijn Grote Hippe Frisdranken Test.

The Cotswolds is een prachtige regio in Zuid-Engeland vol pittoreske dorpjes, prachtige landhuizen, weelderige tuinen, knusse pubs en heerlijke roadtrips en wandelroutes.
Swits Rose & Lavender is van het Nederlandse frisdrankenbedrijf Swits. Als je de Swits Rose & Lavender proeft, merk je in de neus meteen de lavendel. Ogen dicht en je waant je in de Provence. Ook in de smaak overheerst lavendel, een beetje geparfumeerd bijna. De roos in de verte op de achtergrond. Verfrissend, maar ook heel bloemig. Ik heb me afgevraagd welke cocktail je ermee zou kunnen maken. Als je voor gin kiest, kun je twee kanten op: gin die al rozen bevat (dat gebeurt niet zoveel, Hendrick’s met Bulgaarse roos is een uitzondering) of gin waar lavendel al een van de botanicals is (zoals Aviation, Cotswolds Dry Gin, Bulldog, East London Liqueur Company Gin, Sylvius of Monkey 47). Laat nou die Cotswolds Dry Gin die ik vorig jaar aldaar kocht, dus inderdaad ook lavendel bevatten. Ideaal om met de Swits Rose & Lavender te combineren! Omdat de pink Swits van zichzelf al aardig droog is, levert de combi met gin wel een straffe cocktail op; voor de liefhebber dus!

Ingrediënten

  • 50ml gin (b.v. The Cotswolds Dry Gin)
  • 100ml Swits Rose & Lavender
  • IJsblokjes
  • Voor de garnering: limoenschilletje

Bereiding

  1. Doe ijsblokjes in een cocktailglas (ballonglas of ‘coppa’)
  2. Giet er 50ml gin over
  3. Vul aan met Swits Rose & Lavender (ik neem een verhouding van 1:2, dus 50ml gin en 100ml tonic, maar 1:3 met 150ml tonic kan ook)
  4. Garneer met een limoenschilletje
  5. Njoy!
Bourton-on-the-Water - The Cotswolds Dry Gin

The Cotswolds Dry Gin | 46% alc. | Verenigd Koninkrijk
Kenmerken: Jeneverbes. Citrus. Kruidig. Zuiver.
The Cotswolds Dry Gin van de naar Engeland verhuisde New Yorker Dan Szor wordt handgemaakt en gedistilleerd in kleine batches in de Zuid-Engelse regio The Cotswolds. Het winkeltje van The Cotswolds Distillery, waar je ook kunt proeven, bevindt zich in het pittoreske Bourton-on-the-Water, dat ook wel het Venetië van The Cotswolds wordt genoemd. De gin bevat negen – deels lokale – ingedriënten: jeneverbes uit Macedonië, korianderzaad uit Marokko en engelwortel uit Polen vormen de basis. Daaraan worden lavendel van het nabijgelegen Snowhill, Egyptische laurierblaadjes, verse grapefruit- en limoenschil en kardemom en zwarte peperkorrels toegevoegd. Volgens de producent worden er tien maal zoveel botanicals (in hoeveelheid) gebruikt dan normaal voor de meeste gin voor de rijkste smaak. Bij de distillatie wordt veel aandacht besteed aan het scheiden van de kop en de staart van het hart van het distillaat. Het hart – het beste deel –  rust vervolgens nog vijf dagen om een mooi huwelijk tussen alle ingrediënten te garanderen. En de producent vermeldt heel trots dat het “non-chill filtered” is. Door niet gekoeld te filteren zouden de intense smaken beter bewaard blijven.

Deze gin is, zeker met ijsblokjes, een beetje ‘cloudy’. Er treedt een soort vertroebeling op zoals je dat ook bij ouzo en pastis ziet als er water bij komt. Dit wordt bij gedistilleerde dranken ‘louche’ genoemd en bij The Cotswolds Dry Gin is dat bewust.

In de neus ruik je meteen jeneverbessen, maar ook frisse citrustonen van de roze grapefruit en limoen en van de koriander. De gin heeft ook iets geparfumeerds en bloemigs, dat komt van de lavendel. In de mond heeft de gin een uitgesproken kruidig karakter door de jenevers en de kruidigheid van kardemom en zwarte peper. Ik heb zelfs een sterke indruk van dennennaalden c.q. dennenappels. Op de achtergrond geeft de roze grapefruit en met name de lavendel er een aparte toets aan. Wat mij betreft absoluut geen gin om zo puur te drinken, omdat de smaken behoorlijk opvallend en indringend zijn.

Perfect Serve The Cotswolds Dry Gin

Serveervarianten en Perfect Serve
De Perfect Serve voor The Cotswolds Dry Gin is met Fever-Tree tonic en garneren met een schijfje roze grapefruit en een vers (!) laurierblaadje. Heb je geen vers laurierblaadje, garneer de G&T dan alleen met een schijfje roze grapefruit (excuses voor de foto met deze lompe garnering; zo kreeg ik de G&T in een lokaal hotel in Broadway/Cotswolds). Ook kun je garneren met een schijfje limoen.

Voor meer cocktailsuggesties met The Cotswolds Dry Gin, kijk hier.

Cheers!