Last of the Oaxacans

Ik ben wat aan het experimenteren met mijn nieuwe mezcal die ik onlangs kocht. Gisteren maakte ik er de cocktail Maguey Sour mee. Vandaag een nieuwe cocktail met mezcal: Last of the Oaxacans. Ik ben gelukkig…!

Last of the Oaxacans is een variatie op een veel bekendere cocktail: The Last Word. Die maakte ik al drie jaar geleden, en toen was ik sprakeloos door de harmonie van de combinatie en de complexheid van smaken. De ingrediënten intrigeerden me toen: gin, vers limoensap, groene Chartreuse en Luxardo Marasquino Original. Van alles gelijke delen. Wat een bizarre combi, wie bedenkt het!? Maar de combinatie werkte wonderwel. Ik schreef toen: “Zoet, zuur, pittig en verrassend verfrissend met een aangenaam bittertje: dat allemaal typeert de cocktail ‘The Last Word’. Wow! En dan even stil.”

Fris. Zoet. Kruidig. Fruitig. Rokerig. Pittig. Complex. De Last of the Oaxacans geeft door de rokerigheid en het pepertje nog eens een extra gelaagdheid die de cocktail The Last Word in feite nog mooier maakt. Een erg fijne variant op een cocktailklassieker!

De Last of the Oaxacans gaat nog een stapje verder. Fris. Zoet. Kruidig. Fruitig. Rokerig. Pittig. Complex. Door het hoge aandeel limoen, proef je de typerende rokerigheid van de mezcal in eerste instantie wat minder. De indruk is in de aanzet fris, limoenachtig. Daarna komt wat kruidigheid van de groene Chartreuse. De marasquin voegt vervolgens een tikje fruitigheid toe. Tenslotte merk je de extra gelaagdheid door de mezcal, met een rokerige finale die zich pas aan het einde openbaart. Als klein vilein natrapje voel je dan ineens wat pittigheid van het groene pepertje.

Ik was sprakeloos van The Last Word. Deze cocktail is zo waanzinnig geraffineerd en mooi in balans. De Last of the Oaxacans geeft door de rokerigheid en het pepertje nog eens een extra gelaagdheid die de cocktail The Last Word in feite nog mooier maakt. Een erg fijne variant op een cocktailklassieker! Ik ben wederom sprakeloos!

Oaxaca is trouwens de regio in Mexiko waar de meeste mezcal vandaan komt.

Ingrediënten (1 cocktail)

  • 22,5ml Mezcal (ik nam Vida de San José del Río van Del Maguey)
  • 22,5ml vers limoensap
  • 22,5ml groene Chartreuse
  • 22,5ml Luxardo marasquin
  • IJsblokjes
  • Een stukje groene serranopeper (of jalapeño) en een stukje extra voor de garnering

NB Je neemt van alles gelijke delen, je kunt dus in plaats van 22,5ml ook 25ml nemen; wel zo makkelijk.

Bereiding

  • Shaken alle ingrediënten (incl. een stukje groene serranopeper) met ijs
  • Giet in een elegant cocktailglas (kleine coupe of martiniglas). Let op: dubbel strainen (via zeef van de cocktailshaker en een apart fijn zeefje) vanwege het verse citrusfruit
  • Garneren met stukje groene serranopeper op de rand van het glas. Als je geen serranopepers kunt vinden, neem dan groene jalapeñopepers.

Geniet!