Deze week is CHILIWEEK bij Vinissima. Dat betekent dat we elke dag een fles Chileense wijn proeven en dat er een gerecht bij gekookt wordt.

De aanleiding is de mooie overzichtsproeverij van Chileense wijnen, 14 mei jl. in Amsterdam. Hier gaven twaalf Chileense wijnhuizen acte de présence: Concha y Toro, Viña La Rosa, Santa Rita, Viña Valdivieso, Emiliana, Viña Montes, Viña Siegel, William Cole Vineyards, J. Bouchon, Viña San Pedro, Terra Vientos en Viña Santa Carolina.

Land der valleien
Het bijbehorende proefnotitieboekje is grappig genoeg niet ingedeeld naar wijnproducent, maar naar productiegebied: Cachapoal Valley, Casablanca Valley, Cauquenes Valley, Colchagua Valley, Elqui Valley, Limari Valley, Maipo Valley, Maule Valley, Rapel Valley,  en San Antonio/Leyda Valley; keurig gescheiden naar wit en rood.

Chili is een aaneenschakeling van vele valleien. Centraal gelegen in het land ligt Central Valley. Dit grote gebied is opgedeeld in vele deelvalleien. Ook daarbuiten bevinden zich valleien die meer en meer bekendheid krijgen, zoals Aconcagua en Casablanca.

Het lange smalle Chili (170km breed en 4300km lang) kent grote klimaatverschillen, niet alleen van het warme noorden naar het koele zuiden, maar vooral ook van het warmere oosten naar het veel koelere westen richting de Oceaan; vergelijk Maipo Valley maar (waar laatrijpende rassen als syrah en carmenere het goed doen) met het op dezelfde breedtegraad liggende westelijke San Antonio (waar sauvignon blanc en pinot noir het weer goed doen)!

Op de proeftafel deze week
Naar aanleiding van de overzichtsproeverij kreeg ik zes wijnen ter beoordeling [met dank aan Melman Communications] en ik kocht zelf nog een zevende erbij. Deze week gaan ze open; en elke dag zal ik een Chileen beschrijven:

  • 2011 Cachapoal Valley, La Palma Estate Grown chardonnay, Viña La Rosa (geproefd 9 juli 2012)
  • 2011 San Antonio Valley, Ocean Side collection “Specialties” sauvignon blanc, Viña Santa Carolina
  • 2011 Elqui Valley, Castillo de Molino reserva sauvignon blanc, Viña San Pedro
  • 2010 Leyda Valley, Medalla Real gran reserva chardonnay, Santa Rita
  • 2010 Casablanca Valley, Columbine Special Reserve pinot noir, William Cole Vineyards
  • 2009 Cauquenes Valley, Dry Farming collection “Specialties”carignan, Viña Santa Carolina
  • 2009 Colchagua Valley, Gê, syrah – carmenere – cabernet sauvignon, Emiliana

Viña La Rosa
Viña La Rosa werd al in 1824 door Don Gregorio Ossa opgericht en is daarmee een van de oudste wijnhuizen van Chili. Inmiddels is de zesde generatie actief. De producent heeft een brede range van wijnen, van de soepele instapserieLa Palmatot de ‘icon wine’ Ossa Sixth Generation.

Wij proefden vandaag de 2011 Cachapoal Valley, La Palma Estate Grown chardonnay, Viña La Rosa.
De wijn komt uit Cachapoal Valley, de noordelijkste van twee valleien in de Rapel Valley (de zuidelijke is Colchagua). De vallei heeft de vorm van een croissant, met de punten naar boven. Je kunt er twee verschillende klimaten onderscheiden. De meeste wijnen komen hier uit het koele oostelijke deel. Dichter naar de kust, dus naar het westen, blokkeert het Coastal-gebergte de zeewinden en is het klimaat warmer. Dat maakt het westelijke deel geschikter voor bijvoorbeeld merlot en carmenere.

>>> La Palma chardonnay van Viña La Rosa is strogeel met lichte groenreflectie, heeft een tropische neus, is soepel, zacht en heeft een aangenaam bittertje. Je proeft citrus, perzik, verse ananas en appel en bijna een lichte subtiele toasting, hoewel de wijn geen hout gezien heeft. Sappig met milde zuren. Aardig begin van onze korte Chilireis en met €5,99 bij de Gall & Gall zeker z’n geld waard. We dronken deze wijn bij fettucini met kip, tomaatjes, gefrituurde basilicumblaadjes en feta. Een prima combinatie.

Meer info: www.larosa.cl

¡Salud!