Deze week is CHILIWEEK bij Vinissima. Dat betekent dat we elke dag een fles Chileense wijn proeven en dat er een gerecht bij gekookt wordt.

Vandaag op de proeftafel
Gisteren proefden we La Palma chardonnay van Viña La Rosa. Vandaag kookten we een gerechtje bij: 2011 San Antonio Valley, Ocean Side collection “Specialties” sauvignon blanc, Viña Santa Carolina

Viña Santa Carolina
Viña Santa Carolina is in 1875 opgericht door Don Luis Pereyra Cotapos. Hij wilde hiermee zijn geliefde echtgenote Carolina Iñiguez Vicuña eren. Het moest een echt succesverhaal worden, dus trok hij destijds drie wijnexperts uit de Bordeaux aan. Niet vreemd dus dat in zijn wijngaard nabij de hoofdstad Santiago onder andere cabernet sauvignon, merlot en sauvignon blanc werden aangeplant. De Franse architect Emile Doyeré bouwde tussen 1877 en 1898 een dermate indrukwekkend gebouw annex wijnkelder, dat het in 1973 tot Chileens rijksmonument werd benoemd.

Santa Carolina is een modern bedrijf dat steeds investeert in de nieuwste technologieën, maar ook de 125-jarige geschiedenis in ere houdt. Onder leiding van wijnmaakster Maria del Pilar Gonzalez zijn de wijnen de laatste jaren wat eleganter en fruitiger geworden. Volgens sommigen is dat te danken aan haar “vrouwelijke touch”.

>>> 2011 San Antonio Valley, Ocean Side collection “Specialties” sauvignon blanc, Viña Santa Carolina
De serie wijnen onder het label “Specialties” komen van een nieuw terroir waar bodem en klimaat in perfecte balans met elkaar zijn. Irrigatie is hier niet nodig omdat de regen in de nazomer voldoende is en de zon van de lange Chileense zomer brengt optimale rijpheid van de druiven. De sauvignon blanc heet niet voor niets “Ocean Side”. San Antonio Valley is pas recent ontdekt en ligt maar 8km van de Pacifische Oceaan! De maritieme invloed betekent een aangename koelte in voorjaar en zomer. Samen met de koele zeebries is dit een ideaal gebied voor druivenrassen als sauvignon blanc, riesling, chardonnay en pinot noir.

De “Ocean Side” sauvignon blanc is bleekgeel met een frisse licht tropische neus. Geen enorm uitbundig stuivend glas, maar mooi ingetogen, zuiver en mineralig. In de mond lekker vol. De mineraligheid komt terug. Frisse zuurgraad. Kalk. Citrus. Asperge. Bijna vegetaal, maar toch mooi rijp fruit. Elegant. De wijn komt eerder Nieuwzeelands over dan Chileens, zeker de aspergetonen vond ik altijd typisch voor sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland; verrassend. De wijn wordt geïmporteerd door Walraven Sax (prijsindicatie: €15,-).

Sauvignon met doperwt
Het gerecht dat ik erbij koos is gebakken scholfilet met aardappel-doperwtjespuree en wat citroenbotersaus. De frisse zuren van de wijn geven een mooi tegenspel bij de zachte vis en de mineraliteit en met name de vegetale tonen van de wijn harmoniëren uitstekend met de groene doperwtjes.

Meer info: www.santacarolina.cl