Deze week is CHILIWEEK bij Vinissima. Dat betekent dat we elke dag een fles Chileense wijn proeven en dat er een ander gerecht bij gekookt wordt.

Vandaag op de proeftafel…
2010 Casablanca Valley, Columbine Special Reserve pinot noir, William Cole Vineyards 


Koelte in Casablanca Valley
De wijn van vandaag komt uit de bekende Casablanca Valley. De eerste wijngaarden kwamen hier pas rond twintig jaar geleden, vrij recent dus. De vorstvrije warmere gedeeltes hier zijn geschikt voor rode druivenrassen. De koelere delen zijn beter voor sauvignon blanc, chardonnay en pinot noir. De laatste tijd komen ook andere witte rassen op, zoals viognier, gewurztraminer en riesling.
Dit snel opkomende gebied rond 33 graden zuiderbreedte voldoet aan de behoefte naar een wijngebied met koelere condities; het ligt namelijk betrekkelijk ver naar het westen, richting de Pacifische Oceaan en is met die zeeinvloed veel koeler dan Maipo dat ten oosten ligt. De gemiddelde temperatuur is 25 graden in de zomer, lager dan elders in Chili. Door de nabijheid van de oceaan is hier echter wel meer mist en regen. Hierdoor is de kans op ziektes veel groter dan in veel andere Chileense wijngebieden. Door de afwezigheid van een rivier in de vallei, moet er geïrrigeerd worden; ook William Cole past drupirrigatie toe.

William Cole Vineyards
William Cole Vineyards is een nieuw en modern wijnhuis. Dit middelgrote familiebedrijf is pas in1999 in de Casablanca-vallei opgericht, 45km van de oceaan. Daar is 130 hectarewijngaard in de vlakte van de koele vallei met sauvignon blanc, chardonnay en pinot noir. In andere valleien produceert men ook andere rode wijnen. Cole vergelijkt de omstandigheden van hun wijngaarden in Casablanca Valley – een lang en warm groeiseizoen en koele nachten – wel met die van Napa Valley. Niet voor niets heeft de streek sinds 2022 een samenwerking met Napa Valley. 

>>> De 2010 Casablanca Valley, Columbine Special Reserve pinot noir, William Cole Vineyards…
De Columbine Special serie is genoemd naar het softwarebedrijf van William Cole in Colorado (USA), Columbine Software. Columbine is de ‘state flower’ van Colorado. Alle wijnen in deze serie krijgen houtrijping.
Pinot noir uit Chili, dat proef je niet zo vaak. Het fruit is hier optimaal rijp, maar het koele klimaat van Casablanca is natuurlijk uitstekend geschikt voor pinot noir. De druiven zijn met de hand geplukt en de wijn heeft 6 maanden houtrijping gehad in Franse eiken vaten. Dat laatste merk je overigens nauwelijks; subtiel geïntegreerde houttonen met mooie ronde tannines. Helder robijnrood. Een stevige neus boordevol fruit. De wijn ruikt zoals hij proeft. In de mond een pittige zuurgraad. Aardbei. Framboos. Een pepertje. Een bijna bloedachtige ijzerachtige smaak. Elegant. Medium body.
De wijn wordt geïmporteerd door Hosman Vins. Prijsindicatie: €10,95. 

Bij tonijn, tomaat en biet
De wijn zou moeten passen bij onder andere tonijn, tomaat en rode bietjes. Een vreemde combi, maar ik heb het allemaal in een gerechtje verwerkt: gegrilde tonijn met tomaatsalsa en rode bietjes. Leuk experiment, maar niet meteen een gerecht om na te maken (de smaken op ons bord waren daarvoor te onsamenhangend…), maar wel leuk om de afzonderlijke ingrediënten eens bij de wijn te proeven. En dat gaat wonderwel goed!

Meer info: www.williamcolevinyards.cl