Wegdromen bij de nieuwe edities van Domaine de la Romanée-Conti

Ik was natuurlijk weer zo dom om geen foto van mijzelf met de twee kanjers te laten maken. Kanjers? Nee, niet wat je denkt. Twee mega über-chique flesjes van het prestigieuze wijnhuis Domaine de la Romanée-Conti (DRC voor intimi): de Corton Charlemagne grand cru 2019 (wit) en de 9de release van Vosne-Romanée 1er cru 2019 Cuvée Duvault-Blochet (rood). Wijn om van te dromen. Wijn om stilletjes bij weg te dromen. Cultstatus. Wijn die je zelden te proeven of te drinken krijgt, zelfs als je het al kunt betalen of het je – voor een keertje – wilt permitteren. Wijnen van duizenden euro’s, zeker voor de topjaren en de topwijnen, zoals hun exclusieve Romanée-Conti. Ik had vorige week even de staatsloterij gewonnen en mocht in de Franse ambassade twee nieuwe DRC-wijnen proeven, op uitnodiging van wijnimporteur Henk Maas van ‘Le Vin en direct’ en Michèle Lainé van Business France, en in aanwezigheid van de Franse ambassadeur Luis Vassy, Even wegdromen bij de nieuwe 2019-edities van Domaine de la Romanée-Conti dus. Grande Merci!

Le Vin en direct wil als importeur dat zulke exclusieve wijnen bij zoveel mogelijk wijnliefhebbers terechtkomen in plaats van bij speculanten die de prijs opdrukken. “De wijn moet gedronken worden,” stelt directeur Henk Maas.

Domaine de la Romanée-Conti

Domaine de la Romanée-Conti
Domaine de la Romanée-Conti (DRC) is gevestigd in Vosne-Romanée in de Bourgogne. Al hun wijngaarden zijn grands crus, toplocaties dus. Dat zijn: Grands Echézeaux, Echézeaux, Le Montrachet, La Tâche, Le Richebourg, La Romanée-Conti en Corton. En nu is er dus voor het eerst een Corton-Charlemagne bijgekomen.
Veel wijngaarden in de Bourgogne zijn erg versnipperd en hebben daarom meestal diverse eigenaren. Maar La Romanée-Conti en La Tâche hebben maar één eigenaar, namelijk Domaine de la Romanée-Conti. Een wijngaard met slechts een eigenaar wordt trouwens een ‘monopole’ genoemd. En bijzonder voor zo’n huis: de wijnen zijn sinds 2008 allemaal biodynamisch.

DRC is complexiteit. En een vleugje wijnglamour. Hoewel vleugje. Er wordt zo weinig van gemaakt dat de verkoop onder strikte voorwaarden gebeurt. Dat maakt het exclusief èn begerenswaardig. De prijzen voor een flesje DRC zijn daarvan getuige. Als je de wijnen op internet opzoekt, vliegen de prijzen je om de oren. De Vosne-Romanée 2019 Cuvée Duvault-Blochet kom ik nu al op Wine Searcher tegen voor €3.247 (ex btw). Maar binnenkort wordt er vast mee gespeculeerd, en dan gaan de prijzen rap omhoog. Tijdens een veiling van Sotheby’s in New York in 2018 werd trouwens een recordbedrag van $558.000 voor een wijn van DRC betaald. Het ging om La de Romanée-Conti 1945 – een van de legendarische jaargangen – en er werden toen maar 600 flessen geproduceerd.

DRC is sinds 1869 in bezit van twee families: De Villaine en Leroy. Jacques-Marie Duvault verwierf het domein in 1869. Na zijn overlijden werd het domein verdeeld onder zijn twee dochters. Op dit moment zijn Aubert de Villaine en Perrine Fenal co-directeuren. Hun beider handtekeningen staan ook op de etiketten van de flessen. Aubert de Villaine houdt er per 2023 mee op en draagt het management dan over aan zijn neef Bertrand de Villaine. Perrine Fenal – dochter van Lalou Bize-Leroy – is sinds de oogst van 2019 al co-directeur.

Romanée-Conti 2019

Vosne-Romanée 1er cru 2019 Cuvée Duvault-Blochet (rood)
We beginnen met de rode wijn, want dat doen ze zo in de Bourgogne. De Vosne-Romanée 1er cru 2019 Cuvée Duvault-Blochet is inmiddels de negende release van deze wijn. Schaars, want er zijn maar 5.918 flessen van gemaakt. Het is een assemblage van jongere wijngaarden en de tweede pluk van de zes grands crus. Hout, leer, donker fruit, floraal, kruidig, tikje boers, dik, vol, veel fraicheur. Veel te jong, en dat proef je wel, maar poe wat een potentie!

Corton-Charlemagne 2019

Corton Charlemagne grand cru 2019 (wit)
De 2019 is de eerste release van de Corton Charlemagne grand cru van DRC. Het is ook de eerste jaargang die de nieuwe co-directeur Perrine Fenal maakte. Superleuk dus om aan de wieg van de nieuwe telg van haar en het huis te mogen staan. De chardonnay komt van een kleine wijngaard van 2,9ha van Bonneau du Martray. DRC heeft dit perceel sinds 2018 in beheer (lease), Bonneau du Martray blijft eigenaar blij.

De druiven voor deze wijn zijn, net als bij Montrachet, vrij laat en dus superrijp geplukt. En dat proef je. De wijn knalt al meteen lekker het glas uit. Witte bloesem. Perzik en citrus. Rijpe meloen. Mineralig. Mooie toasting. Lekker romig en vol. Tuurlijk, lang houdbaar en nog veel te jong. DRC vindt ‘m rond 2033 op dronk. Maar ik kan je melden .… nu al heel lekker! De spuugbak heb ik maar even gelaten voor wat ie was, en trouwens, ik was met de bus. Gelukkig maar. Zo’n slokje DRC spuug je natuurlijk niet uit… Er zijn 9.110 flessen van gemaakt.

Silence, s’il vous plaît…
Overal ter wereld worden momenteel exclusieve proeverijen met veel restricties en instructies gehouden voor de releases van de 2019-wijnen van Domaine de la Romanée-Conti. In Groot-Brittannië had de importeur aldaar zelfs een bordje opgehangen met de tekst “We ask that you taste in silence.” En ook daar waren de meeste wijnjournalisten “impressed” of konden de avond voor de proeverij nauwelijks slapen. Maar ook in de Franse ambassade in Den Haag was het redelijk stil tijdens het proeven van de Vosne-Romanée 2019 Cuvée Duvault-Blochet en de Corton Charlemagne grand cru 2019. Ja, dat doen dat soort wijnen met je. Ik vroeg me vooral nà de proeverij af wat je in vredesnaam over dit soort ‘bucket list’-wijnen zou moeten zeggen of schrijven (en liet zelfs de gelegenheid voorbijgaan om er in de video van Esmée Langereis iets over te zeggen; tja…). En voel me achteraf nog vereerder dat ik uitgenodigd was! Ik heb dan ook vooral genoten van mijn slokjes DRC, en heb dit keer minder tijd besteed aan uitvoerige proefnotities. A dream comes true. Wijnen om bij weg te dromen. Santé!

Speculanten vs drinken
Goede wijn behoeft geen krans en DRC verkoopt zichzelf wel. Dus uitvoerige beschrijvingen of aanprijzingen zijn sowieso niet nodig. Voor Nederland is een beperkt aantal flessen beschikbaar. Wie mag en wie kan een flesje bemachtigen, en hoe, dat is dus de vraag bij zoveel schaarste.

Le Vin en direct is exclusief importeur van de wijnen van Domaine de la Romanée-Conti. Directeur/eigenaar Henk Maas wil als importeur dat zulke exclusieve wijnen bij zoveel mogelijk wijnliefhebbers terechtkomen in plaats van bij speculanten die de prijs opdrukken. “De wijn moet gedronken worden,” stelt hij. Een mooie visie. Om dat met deze wijnen te bewerkstelligen, heeft hij het volgende verzonnen. Deze twee wijnen kunnen nu gedronken worden bij 24 restaurants (“waardevolle partners” als DRC-ambassadeur) in Nederland. Per tafel van minimaal 4 liefhebbers maximaal 1 fles. Zo moet de wijn bij echte liefhebbers terechtkomen. Oh ja, en het restaurant moet de kurken inleveren; een extra garantie dat de wijnen niet verder de markt op gaan maar ook daadwerkelijk in dorstige keeltjes verdwijnen.

Kijk op www.vin-direct.nl bij welke restaurants je de wijnen kunt reserveren.

in het zonnetje genieten van Cuvée Roy Soleil - Ingrid Larmoyeir - Titia Boxma - Jan-Jaap Altenburg

Zonnekoning
Hierna kregen we een mooi aperitief van champagne Philippe Gonet, Cuvée Roy Soleil, Blanc de Blancs Grand Cru. De druiven voor deze cuvée zijn voor 100% afkomstig van de wijngaarden in Le Mesnil-sur-Oger. De wijn is een eerbetoon aan Zonnekoning Louis XIV. Van hem wordt gezegd dat hij elke dag champagne “als medicijn” dronk en mede daardoor de drank aan zijn wereldwijde succes hielp.

De basiswijn rijpt 8 maanden op demi-muids vaten. De champagne is van oogstjaar 2014, gedegorgeerd begin 2020 met een dosage van 5gr/L. We proefden de wijn uit een magnumfles. Fijne mousse. Krachtig, vol en romig met fijne fraicheur en mooie briochetonen. De magnumfles heeft een fantastisch etiket van grafisch ontwerper en tatoeeërder Frédéric Agid. Het label kun je lezen als verhaal. In feite zegt het: Als Le Roy op hoffeesten verschijnt, dan hebben de wijnboeren het druk in de wijngaard en in de kelders. Nou ja, wij zaten heerlijk in het zonnetje op het terras van de Franse ambassade, ook niet verkeerd.

lunch van Kom Eten op de Franse ambassade
Philippe Gonet - Barondarques - Rapet
lunchen met de Franse ambassadeur Luis Vassy
kalfsbereidingen met Domaine Rapet
1997 Sauternes Château Lafaurie-Peyraguey

Lunch met de ambassadeur
Tenslotte volgde in aanwezigheid van de Franse ambassadeur Luis Vassy een lunch van Kom Eten met drie andere toppers uit het assortiment van Le Vin en direct: uit Limoux (2017 Domaine de Baronarques), Beaune (2015 Clos du Roi 1er cru van Domaine Rapet) en Sauternes (1997 Château Lafaurie-Peyraguey). Bij respectievelijk ceviche van zeebaars met limoenschuim, bereidingen van kalf, en ravioli van rood fruit en ijs van geitenyoghurt met vlierbessen.

Wat een heerlijke middag. En ter afsluiting kregen we ook nog een door Aubert de Villaine van DRC gesigneerd exemplaar van de herziene versie van het waanzinnig mooie boek “Le Domaine de la Romanée-Conti” van Gert Crum, met fotografie van Jan Bartelsman. Wow! Hierover binnenkort meer.

Henk Maas - Le Vin en direct
proosten met ambassadeur Luis Vassy
boek Romanée de la Conti - gesigneerd door Aubert de Villaine