After Dinner Cocktail Don Pone

After dinner cocktails. Ineens ontdek ik er weer een paar. Naast de overbekende Martini Espresso (die ik met een eigen twist maak) en de gifgroene Grasshopper, maakte ik laatst al Albert S. Crockett’s Cocktail Commodore No. 2 met bourbon whiskey en crème de cacao white. Nu is het tijd voor de after dinner cocktail Don Pone met onder andere cognac, crème de cacao white en gemberlikeur. Ik vind cognac een mooi product, maar drink het nooit; nooit ‘los’ bedoel ik. Maar samen met Grand Marnier vind ik het wel lekker, het wordt er wat zoeter van. Ja ik weet, laat het de echte cognac-liefhebber maar niet horen. Deze Don Pone is een leuke variant daarop. Don Pone werd bedacht door Pascal Pone van Hotel W Verbier (Zwitserland). Ik ontdekte de cocktail op difforsguide.com.

Vinissima’s Cocktailrating: Don Pone **** = 8
Voor degene die cognac wel wat zoeter zou willen. De Luxardo maraschino, waarmee je het glas even ‘omspoelt’, is het eerste dat je merkt. Dat is verrassend. Daarna komt de cognac met behoorlijk veel zoet van de crème de cacao en de gemberlikeur. Het vleugje cacao blijft na in de afdronk. Leuk. En met die gember vind ik ‘m heel geschikt als after dinner cocktail. Maar als je niet van behoorlijk zoet houdt, is dit niet je cocktail.

Ingrediënten

  • 2,5ml Luxardo maraschino
  • 45ml cognac
  • 15ml crème de cacao white (b.v. van De Kuyper)
  • 10ml King’s Ginger Liqueur
  • Garnering: stukje gedroogde geconfijte gember

Bereiding

  • Giet de Luxardo maraschino in het glas.
  • Vervolgens ‘rinse’ je je glas met de maraschino. Daarmee wordt bedoeld dat je een klein beetje van een sterke geurbepalende alcohol (bijvoorbeeld absinth, pastis of in dit geval de Luxardo maraschino) in het glas giet en in het glas ronddraait. Daarna laat je het restje uit je glas lopen. De bedoeling van ‘rinsen’ is dat je een subtiele geur krijgt, maar dat deze drank niet je hele cocktail overheerst.
  • Stir (= roeren) de cognac, crème de cacao white en gemberlikeur met ijsblokjes.
  • Strain (= zeef) in een klein elegant cocktailglas.
  • Garneer met de gedroogde geconfijte gember.

Snuif eerst de subtiele geur van de maraschino op en geniet daarna van deze after dinner cocktail.

Geniet ervan! Cheers!