Wij kochten rogvleugel en maakten daar een heerlijke kappertjes-botersaus bij. Heel Belgisch, naar het schijnt. Supermakkelijk trouwens, die saus. En heel lekker! Rog is sowieso een geweldige smakelijke vis. Heb je geen rogvleugel, dan kun je die kappertjes-botersaus ook bij andere witvis serveren, zoals kabeljauw, dorade, heilbot of schol.
Maar wat drink je bij zo’n Belgische klassieker? Een Belgische wijn natuurlijk! Gelukkig had ik die nog liggen. En wat voor eentje! Een toppertje van Bon Baron. Hier dus het recept voor rog met kappertjes-botersaus en de proefnotitie van de chardonnay van Château Bon Baron.
Ingrediënten (2 personen)
- 2 rogvleugels
- 2EL bloem
- 3EL kappertjes
- Roomboter (2EL om te bakken + ca. 50gr voor de saus)
- Sap van een halve citroen (flinke kneep)
- Zout en versgemalen peper
- Erbij: gekookte aardappelen (kruimig) of gebakken aardappeltjes
Bereiding
- Bestrooi de rogvleugels met zout en peper en haal ze door bloem. Schud overtollig bloem af.
- Doe een klontje roomboter in een pan en laat dit smelten.
- Bak de rogvleugels 3 à 4 minuten aan de ene kant en vervolgens nog 2-3 minuten op de andere kant.
- Haal de rogvleugels uit de pan als ze gaar zijn en houdt ze warm onder aluminiumfolie.
- Smelt de overige boter in dezelfde pan en laat zachtjes iets bruin worden. Voeg de kappertjes toe en verwarm samen. Ik heb lekker veel kappertjes gedaan (zeker 3EL), maar twee eetlepels is ook voldoende.
Blus de saus af met een kneepje citroensap en breng op smaak met zout en peper. - Serveer de vis met gekookte of gebakken aardappelen en schep de kappertjes-botersaus op de vis.
Tip: Je kunt de rog ook in de oven in – van tevoren verwarmde! – court-bouillon, krachtige visbouillon of visfond bereiden. Ca. 15 minuten op 160 graden of 12 minuten op 180 graden in de oven. Ondertussen maak je de saus in een aparte pan. Ik vind bakken echter makkelijker en zo kun je het bakvet voor de saus gebruiken.
Wijntip: 2016 Côte de Sambre et Meuse, chardonnay van Château Bon Baron.
Prachtige Belgische chardonnay van de bevlogen (Brabantse) wijnmaakster Jeanette van der Steen en haar man Piotr.
Een klassieke chardonnay. Veel fraicheur, maar ook rond en vol. Rijke rijpe neus met geel steenfruit, voorjaarsbloesem en citrustonen. Mooie houttoets met subtiele boterigheid. Elegant romig.
50% heeft houtrijping gehad (malo, 2 jaar fût de chêne + bâtonnage > geeft volheid en romigheid), 50% op inox zonder malo (> geeft fijne fraicheur). Daardoor combineert de wijn volheid met fraicheur.
En wat past die prachtige romige chardonnay van Bon Baron mooi bij de stevige smaakvolle vis en die kappertjes-botersaus. Ik deed er nog een kneepje citroensap bij zodat niet alleen de boterigheid matcht, maar ook de zuren van de citroen goed bij de fraicheur van de wijn aansluiten. Feestje!
Bon appétit!
Geef een reactie