Het uitgangspunt voor vandaag was “rode bietjes”. Omdat we nog steeds naar de Olympische Spelen kijken, moest het iets worden dat snel ging, en zomers was. Het werd een lekkere salade met rode bietjes, krieltjes en gerookte forel.
Ingrediënten (4 personen)
- 500 gram gekookte bietjes, in kleine blokjes van ca. een halve centimeter
- Pondje krieltjes, gekookt en gehalveerd (ik nam krieltjes in de schil, maar je kunt ook geschrapte krieltjes of kruimige aardappelen gebruiken)
- 250 gram gerookte forel, in groffe stukken gescheurd
- 5 radijsjes, in flinterdunne plakjes gesneden
- Bekertje zure room à 125ml
- 2-3TL geraspte mierikswortel (of minder als je dat te scherp/pittig vindt!)
- 5 sprietjes verse dille, takjes eraf en de blaadjes gesnipperd (hou een klein beetje over voor de garnering)
- 25 sprietjes verse bieslook, fijn gesnipperd (hou een klein beetje over voor de garnering)
- Zout en versgemalen peper, naar smaak
Bereiding
- Kook de krieltjes gaar, laat ze afkoelen en halveer ze.
- Maak ondertussen de slasaus door de zure room te vermengen met mierikswortel, dille, bieslook, zout en peper.
- Snij de bietjes in kleine blokjes.
- Vermeng de slasaus met de bietjes. Meng de aardappeltjes erdoor (als je kruimige aardappelen gebruikt: in kleine blokjes snijden), een deel van de radijsjes en de helft van de forel.
- Verdeel de salade over vier borden en garneer met de overige forel, de overige plakjes radijs en nog wat dille en bieslook.
- Geef er lekker knapperig brood bij.
Wijntip: rood of wit? Bij de vis zou je wellicht witte wijn verwachten, maar ik prefereer een rode wijn omdat ik de bietjes hier ook heel dominant vind in het gerecht en me daarop focus bij de wijnkeuze. Kies voor een frisse soepele rode wijn, bijvoorbeeld een Beaujolais of Côtes-du-Rhône Villages, een Spaanse mencia of een Italiaanse frappato. Een wijn met een frisse zuurgraad geeft mooi tegenspel aan het stevige van de gerookte vis en maakt de salade aangenaam verteerbaar.
Eet smakelijk!
Geef een reactie