Omdat we tegenwoordig de Zweedse serie Strandhotellet kijken, leek het me leuk om een Zweeds gerecht te maken. Ik vroeg Chat GPT of hij een leuk Zweeds gerecht met kip of vis wist. De robot kwam met “kycklinggryta, een Zweedse kipstoofpot” en gaf als toelichting: “Kycklinggryta is typisch Zweeds vanwege de combinatie van eenvoudige ingrediënten. Daarnaast zijn stoofpotten populair in koude klimaten, en Zweden heeft lange, koude winters, dus stevige gerechten zoals kycklinggryta zijn geliefd om warmte en troost te bieden.” Chat GPT stelde een stoofpot met kip en champignons voor die me nogal stroganoff-achtig voor kwam. Daar ben ik vanaf geweken. Het werd wel kycklinggryta, maar dan in een andere versie die me erg lekker leek: Zweedse kipstoofpot met appels en cider -kycklinggryta med äpplen och cider. Lekker herfstig en ik had nog een Normandische cider liggen ook. Serveer deze stoofpot met aardappelen, aardappelpuree of rijst en drink er een mooie cider bij. Smaklig måltid!
Ingrediënten (3-4 personen)
- 6 kippendijen, in stukjes (of neem 4 kipfilets in blokjes, maar dan is de gaartijd voor de kip max. 8 minuten!)
- 3 (banaan)sjalotten of een witte of een rode ui, grof gesnipperd
- 1 knoflookteentje, gesnipperd
- 3 stengels bleekselderij, in ringetjes
- 2 appels, zonder klokhuis en in partjes (bewaar een paar partjes voor de garnering)
- 2 takjes tijm, blaadjes van de takjes gerist (of 2TL gedroogde tijm)
- 2TL kerriepoeder
- 200ml droge appelcider (tip: heb je geen cider, dan kun je ook appelsap nemen, liefst natuurlijke / troebele)
- 200ml kippenbouillon (van bouillonblokje)
- 150ml slagroom, kookroom of crème fraiche (ik nam kookroom)
- 2TL maïzena
- Zout en versgemalen peper
- Garnering: peterselie, gesnipperd
- Bakboter
Bereiding
- Braad de kippenblokjes in boter aan totdat ze goudbruin zijn.
- Voeg de uien en bleekselderijringetjes toe en bak ca. vijf minuten zachtjes mee.
- Voeg knoflook en kerriepoeder toe en fruit een minuut mee.
- Blus af met cider en laat een minuut meekoken. Voeg dan kippenbouillon, de room of crème fraiche en de tijm toe en laat ca. 30 minuten zachtjes koken. Voeg na 15 minuten het grootste deel van de appelschijfjes toe en kook die nog 15 minuten mee zodat ze zacht worden.
- Klop de maïzena los met een beetje water en voeg toe om de saus wat dikker te maken (meer of minder maïzena naar wens, afhankelijk van hoe dik je de saus in de stoofpot wilt hebben).
- Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de laatste appelschijfjes toe en verwarm alles goed.
- Serveer met aardappelen, aardappelpuree of rijst en garneer peterselie.
Wijntip: dit keer geen wijntip, maar een andere tip. Drink er een mooie cider bij, droog of een beetje zoet, het kan allebei. Ik koos voor de cidre brut uit de Normandie van Christian Drouin.
Geef een reactie