Chinese pannenkoekjes met gerookte eendenborst

Afgelopen weekend maakten wij een heerlijke herfstsalade met gerookte eendenborst, gekarameliseerde vijgen en bietjes. Te voorzichtig, hadden we twee gerookte eendenborsten gekocht, maar we hadden er maar eentje nodig. Leftover gerookte eendenborst dus. Wat doe je ermee? Tal van gerechten kwamen voorbij, van weer een salade tot Marokkaanse pastilla met eend, taco’s met ‘pulled duck’, ramen met eend, sandwich met gerookte eendenborst, duck fried rice en parmentier de canard die ik al eens met geconfijte eend maakte. Even niet. Ik zocht iets anders. Toen stuitte ik op zachte Chinese pannenkoekjes (Chun Bing, 春饼) die bij Peking-eend geserveerd worden. Ze worden daarom ook wel Peking Duck Pancakes of Mandarin Pancakes genoemd. En ik zag Cong You Bing (葱油饼). Die gebakken Chinese pannenkoekjes met bosui worden veel bij het ontbijt of als streetfood gebruikt. Het zijn gebakken pannenkoekjes met (het groene deel van) bosuitjes of lente-uitjes. Cong betekent lente, vandaar de naam. Die Chinese pannenkoekjes met bosui ga ik nog een keer maken, nu heb ik beide pannenkoekjes gecombineerd door die zonder bosui te maken en te bakken. Daarbij mijn gerookte eendenborst, komkommer, julienne gesneden bietjes, bosuitjes en twee dipjes. Chinese pannenkoekjes met gerookte eendenborst dus. Erg lekker en de smakelijke pannenkoekjes zijn maar met twee ingrediënten (bloem en water) en een beetje zout gemaakt. Aanrader en zeker voor herhaling vatbaar!

Chinese pannenkoekjes met gerookte eendenborst. Erg lekker en de smakelijke pannenkoekjes zijn maar met twee ingrediënten (bloem en water) en een beetje zout gemaakt. Aanrader en zeker voor herhaling vatbaar!

Chinese pannenkoekjes bakken

Ingrediënten (voor 6 pannenkoekjes)
Voor de pannenkoekjes (bloem en water in een verhouding van 3:2):

 • 225gr bloem, gezeefd + wat extra voor het bestuiven van het werkblad
 • 150ml heet water
 • Olie om in te bakken

Voor de garnering:

 • 1 gerookte eendenborstfilet, in dunne plakjes
 • 1 komkommer, in flinterdunne reepjes (lucifers)
 • Rauwe bietjes, julienne gesneden (zelf snijden of kant-en-klaar kopen; 1 zakje à 150gr)
 • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
 • 6 radijsjes, in dunne plakjes

Voor de dipsausjes:

 • Hoisin: 1 flesje Hoisin-saus
 • Voor de pittige sojasaus: 3EL sojasaus, 1EL sushi-azijn, 1EL sesamzaadjes (naar keuze bruinbeige en/of zwarte) en 1-2TL crispy chilli oil (ik nam die van Laoganma)

Bereiding
PS Bloem en water liefst in een verhouding van 3:2, dus als je meer wilt, neem dan bijvoorbeeld 300gr bloem en 200ml water. Over de vraag of je koud (handwarm) water op kamertemperatuur of heet/gekookt water moet gebruiken, bestaan hele discussies in China. Heet water schijnt te resulteren in zachtere pannenkoekjes en omdat wij ze willen vullen en oprollen, leek mij dat een beter idee. Koud water (handwarm of op kamertemperatuur) schijnt te resulteren in een crispy krokant pannenkoekje, dus ideaal voor de Cong You Bing (de gebakken Chinese pannenkoekjes met bosui).

Voor de pannenkoekjes:

 • Vermeng heet water met de gezeefde bloem en wat zout en kneed het deeg ca. vijf minuten.
 • Dek het deeg af met huishoudfolie zodat het niet uitdroogt en laat minimaal 20-30 minuten rusten.
 • Kneed het deeg nog een keer goed en deel het in zes stukken. Rol alle stukken met een deegroller uit tot een flinterdun pannenkoekje. Let erop dat je tijdens het maken het deeg en de uitgerolde pannenkoekjes telkens afdekt om uitdrogen te voorkomen. En bestrooi je werkvlak en de bovenkant van je deeg telkens met een beetje bloem om plakken te voorkomen.
 • De Chinezen bakken nu telkens de twee Chun Bing-pannenkoekjes op elkaar. Ze nemen de ene, bestrijken die met wat olie en plakken de andere erop. Dan bakken ze de dubbele pannenkoekjes aan beide kanten (de binnenkant blijft dus zo) en halen ze los als ze uit de pan zijn.
  Wij hebben de Chun Bing-pannenkoekjes eigenlijk gebakken als de Cong You Bing-pannenkoekjes, dus aan beide kanten bakken en dat was heerlijk.
  Dus: bak de losse pannenkoekjes aan beide kanten ca. 2 minuten totdat ze goudbruin zijn. Als je bubbels in je deeg krijgt, dan hoort dat zo. Een krokant randje hoort ook. Hou de gebakken pannenkoekjes lekker warm onder aluminiumfolie totdat alle pannenkoekjes gebakken zijn.
 • Server de pannenkoekjes met de eendenborst, bietjes, komkommer, radijsjes en bosuiringetjes en de twee dipjes erbij. Iedereen kan vervolgens zelf kiezen wat hij op zijn pannenkoekjes legt en welke dipsaus hij gebruikt.

Voor de garnering:

 • Leg de plakjes eendenborst, de julienne gesneden bietjes, de reepjes komkommer, radijsjes en de bosuiringetjes op schaaltjes zodat iedereen zelf kan pakken wat hij/zij wil.

Voor de dipsausjes:

 • Pak twee kleine schaaltjes. Doe de hoisin-saus in het ene schaaltje.
 • Doe in het andere schaaltje de pittige sojasaus. Vermeng hiervoor de sojasaus met sushi-azijn, sesamzaadjes en de crispy chilli oil.
 • Geef er lepeltjes bij zodat iedereen wat dipsaus over zijn pannenkoekje kan lepelen.
Chinese pannenkoekjes met eendenborst en champagne brut rosé

Wijntip: wij dronken er een mooie elegante fruitige champagne brut rosé van Christophe Labbé bij die we van de overburen hadden gekregen. Feestelijk en goed passend. Of kies voor een stevige maar fruitige rosé of een elegante rode wijn zonder houtrijping.